Böcker

Bokskåpets hemlighet – Frida Skybäck

Jag tror att jag läser ganska mycket böcker. I alla fall i jämförelse med många i min närhet. Hittills i år ha det blivit ungefär ett 60-tal vilket är nog lite mer än tidigare år. Jag brukar inte räkna så exakt men fick vid årsskiftet tips om en app att registrera lästa böcker i och den försöker jag notera de flesta. Det kan hända att jag glömmer men det är väl inte hela världen.

Ofta fastnar jag för deckare och spänningsromaner och på senare tid har jag lagt märke till att jag gärna läser svenska kvinnliga författare också. Det är inget medvetet val utan det har nog bara blivit så. Kanske är det undermedvetet då jag själv aspirerar på någon slags mer kontinuerlig skrivande roll i framtiden.

Recensions-ex

Feelgood är ingen genre jag drar mig till i första taget. Visst plöjs det lite historisk kärlek ibland av bara farten men nar jag söker böcker är det inte feelgood jag letar efter. Som tur är så har jag flera läsande människor kring mig, någon har till och med en bokhandel, och som får mig att vidga mina vyer. Så för ett par veckor sedan fick jag tag på Frida SkybäckBohandeln vid världens ände i pocket. Och som jag fastnade! Visst var det feelgood, men också starka kvinnorelationer, berörda samhällsproblem och allt det utöver en bra story! Den lämnade kvar många tankar efter att jag läst ut den.

Självklart började jag följa Skybäck  på Instagram då jag snart är en fullfjädrad författar-stalker (för att lära mig massor inför framtiden). För någon vecka sedan efterlyste hon och förlaget LB förlag recensenter till hennes nya bok och gissa om jag var snabb på tangenterna! Tur hade jag också då jag fick förmånen att läsa den INNAN den kommer ut i butik. Den heter Bokskåpets hemlighet och är ännu bättre än sin föregångare!!

Riktigt bra bok!

Även denna gången lyckas Skybäck med konststycket att blanda en dos kärlek med en dos svensk samhällshistoria med en dos starka kvinnor. Utan att det blir för mycket av vare sig det ena eller det andra. Karaktärerna och relationerna är så trovärdiga att det skulle kunna varit vilken granne som helst och kärleken är precis sådär lagom varm och skön.

Boken handlar om Anna vars mormor hamnat på sjukhus och behöver hjälp. Anna tar semester från den stressiga revisionsvärlden och lämnar sin upptagna åklagarsambo i storstaden för den skånska myllan några dagar. Mormor är illa däran och likaså hennes stuga som dotterdottern tar sig an att fixa till under mormors sjukhusvistelse. Anna stöter även på grannen Arvid som är relativt nyinflyttad och har ambitionen att driva ett ekologiskt lantbruk. Första mötet är dock syrligt. Likadant blir det hos granne nummer två, Egon.

Anna har haft en trasslig tonårstid och har vuxit upp mycket hos mormor då relationen med mamma inte fungerat i perioder. Den är fortfarande frostig och Anna har alltid känt att något inte stämt riktigt. I ett bokskåp hos mormodern hittar hon en dagbok som är skriven under några månader 1943. Dagboksbladen berör både världskrig, judar och en hemlig förälskelse. Händelserna under den korta perioden får konsekvenser som fortfarande påverkar både mormor och Annas mamma.

Historien Skybäck berättar varvar nutid med dåtid och vävs ihop på ett fint sätt i slutet. Jag kan varmt rekommendera boken! Oavsett om man gillar feelgood eller inte 🙂

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.