Skrivande

En fyra i betyg hos Btj för Vid avgrundens rand!

Jag erkänner direkt, jag skrek ett rungande JA när jag idag fick mailet. Det blev en fyra i betyg hos Btj för Vid avgrundens rand! Btj är som jag uppfattat det tidigare Bibliotekstjänst och är ”specialister på digitala informationstjänster och media för kunskapssektorn.” Biblioteken är deras viktigaste marknad men även skolor och näringslivet.

Alla får inte betyg

Redan när jag bestämt mig för att mitt första manus skulle bli en bok läste jag om Btj. Känslan redan då var ett de har en tyngd i bokbranschen. Deras Btj-häfte fungerar ofta som vägledning för inköp hos de anslutna biblioteken. Som jag förstått det skickar alla förlag in sina böcker till Btj och hoppas på ett betyg. De anlitar lektörer och andra som förhoppningsvis läser och ger ett utlåtande samt ett betyg. Googlar man kan man läsa om att ett sämre betyg kan bidra till en sämre försäljning och marknadsföring. Liksom att ett uteblivet betyg kan bidra till att det är svårt att få in sin bok i biblioteksvärlden. Jag tror som alltid att allt går, det krävs bara mer jobb. dock har jag haft turen att få betyg för alla mina tre böcker. De två första fick betyg tre och nu blev det alltså en fyra i betyg hos Btj.

Från undermålig till briljant

Betygsskalan hos Btj är 1 -undermålig, 2 – ordinär och 3 – bra. 4 innebär mycket bra och 5 är briljant. Med betyget följer också ett utlåtande från den lektör som läst boken. För mina två första böcker fick jag betyget 3 – bra och då var jag lika glad som nu. Dels för att det inte är självklart att ens få betyg, och dels för att benämningen bra är verkligen BRA för en debutant som mig. Lägg därtill egenutgivare utan ett etablerat förlag i ryggen. Jag gissar nämligen att ett etablerat förlag har en kvalitetsstämpel på sig redan vid själva inskickandet. Det gör nog att boken kanske går lite före i läskön. Men jag har egentligen ingen aning, jag bara gissar här.

En fyra i betyg hos Btj

Att det blev en fyra i betyg hos Btj nu är ju intet bara roligt för att det är ett bättre betyg än de jag fått innan. Det är också ett kvitto på att jag utvecklas! Och att jobbet som Elin och jag lade ner på boken var värt något extra. I redigeringsarbetet tittade vi faktiskt på ett par av de återkopplingar som jag fått från mina två första böcker och försökte jobba med de tankarna. Inte till punkt och pricka förstås. Jistanes, texten är ju min och något jag ska stå för. Men att lyssna på återkopplingar och feedback är bra för utvecklingen. Oavsett om det handlar om böcker, arbete eller oss som personer. Och tydligen hjälpte det! För jag fick EN FYRA i betyg hos Btj – tjohooooo!!

Hälsar en mycket lycklig Cilla!

 

Från utlåtandet som jag inte får dela i sin helhet:

Karaktärerna är levande och trovärdiga och skildringen av den småländska naturen och hösten i Västervik är utomordentlig. Författaren lyckas skapa en nervkittlande intrig, som fängslar läsaren från början. Helhetsbetyg: 4.Inger Wassenius.

BTJ-häfte 2023:24

 

Bild från fotograferingen till omslag och annat med Vid avgrundens rand – fotograf är bästa Nathalie Chavez

6 Comments

 • Reply
  Susanne Hartvig
  23 november, 2023 at 19:16

  Så roligt 😍 grattis

 • Reply
  Olsson Conny
  23 november, 2023 at 19:31

  Grattis, betyget med all rätt. Otroligt spännande.

  • Reply
   Cilla
   24 november, 2023 at 06:34

   Stort tack!

 • Reply
  Martina Robertsson
  23 november, 2023 at 19:38

  Härligt! Det är du väl värd.

  • Reply
   Cilla
   24 november, 2023 at 06:35

   Men tack bästa du!

 • Reply
  Kajsa Kromnér
  27 november, 2023 at 10:00

  Hurra så himla kul Cilla! Du är så grym!
  Är så himla himla himla glad för din skull!!!!!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.