Böcker Lite blandat

Boktips – till helgen, till jul eller bara för att :)

Jag älskar böcker så här kommer ett skepp lastat med boktips!

Läsandet går i perioder, jag tror faktiskt det gör det för dem flesta. Såsom andra fritidsintressen så får det stryka på foten ibland, det är så mycket som man vill göra och då får i alla fall jag prioritera. Dock går det sällan mer än ett par dagar för min del som jag är utan böcker. Ibland sprudlar läslustan och jag repar av bok efter bok, är det så för er med?

Sista veckorna har jag bland andra läst böckerna som är på bilden och faktiskt kan jag rekommendera dem allihopa, så här kommer några boktips:

Utmarker av Arne Dahl – Jag har inte läst något av honom innan och kände inte igenom honom till utseendet när jag var på Bokafton i Västervik häromveckan. Då pratade han om boken som kommer efter denna, Inland och berättade att det är en triologi och att han höll på att skriva den tredje. Tidigare har han bland andra skrivit serien om A-gruppen som blivit TV-serie med bland andra världens starkaste man Magnus Samuelsson. Serien såg jag och gillade den men kan inte uttala mig om de böckerna, men denna är superbra! Galet spännande om en polis och SÄPO medarbetare som utreder en seriemördare som kan ha koppling till deras barndom. Nästa gång jag passerar en bokhandel kommer jag köpa den andra delen.

Nästa boktips är Anders de la Motte, Slutet på sommaren. Detta är en även den en deckare men här är det inte polisen som tar reda på vad som hänt en 5-årig pojke, utan hans äldre syster. Själva pusslet kring grabbens försvinnande görs inte förrän långt efter själva händelsen och det gräver upp många minnen hos släkt och vänner. Boken speglar också hur en liten ort fungerar med alla dess relationer och om de som flyttat och de som stannat kvar. Författaren har säkert dragit det till sin spets, men skapar ändå en känsla av att vara väldigt nära verkligheten både vad gäller pojken och samhället som sådan. Också en mycket bra bok.

Inte lika bra men ändå läsvärd är Bländad av Petra Holst. Här känner jag igen mig bitvis från skol- och tonårstiden när jag hade en bästis som man delade allt med. Boken handlar om två tjejer som hängde ihop genom gymnasiet men sedan bröt kontakten. Flera år senare blir de grannar och den gamla känslan av att det inte står helt rätt till med den ena av dem kommer tillbaka till en av dem. Den är spännande då den varvar tonårstidens händelser med nuvarande och har ibland hög igenkänningsfaktor.

Det sista boktipset är faktiskt nobelpristagaren Kazuo Ishiguro och en lite novellsamling som heter Nocturner. Samlingen är lättläst och berättelserna är korta så det är lätt att pausa om man vill. Det är även tänkvärda teman i dem, om människor och deras beteenden i olika situationer. För att vara en mer ”högkulturell” bok så är den enkel att ta till sig. Jag tycker att det är spännande att försöka ge sig på sådana ibland, inte bara för att känna mig lite smartare, men för att bryta mönstret lite med. Läs den gärna!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.