Lite blandat

Böcker, böcker – ett sånt härligt nöje!

Jag inbillar mig att jag lärde mig läsa tidigt och främst då böcker förstås. Åtminstone känns det så för jag kan inte komma ihåg någon period som jag inte har läst alls. I mer stressade tider kan det bli lite minde av läsandet men annars har jag alltid en bok igång och några på vänt. Det konstiga är att en del böcker behöver ligga till sig lite innan jag känner mig mogen för att ta tag i dem. Kanske har det mer med min sinnesstämning att göra snarare än själva boken men då är det tur att det finns några i hyllan i välja på.

Är jag iväg på semester på annan ort, till exempel på solresor så blir det nästan en bok om dagen. På den frekvensen har jag inte legat denna sommaren då tiden i solstolen har kännas begränsad, tyvärr. Jag blandar friskt från tantsnusk till deckare, till klassiker och romaner. Det räcker med att en bok verkar ha en bra story så är jag intresserad. Det är sällan jag inte avslutar en bok men händer att den får vila lite, ibland flera månader men sen så blixtrar det till och så tilltalar den mig på ett annat sätt.

Några av de böcker som jag umgåtts med på sista tiden syns på bilden ovan och någon av dem har jag kvar att läsa. En oläst bok känns ibland som när man ser att det finns kvar ett par karameller i godispåsen dagen efter fast man trodde det var slut – en härlig överraskning helt enkelt! Nu händer det inte så ofta i min familj då folk inte är bara är snabba på racerbanan, så här gäller det att hänga i när godiståget går 🙂 Överraskande bra var Malin Persson Giolitos bok ”Störst av allt” som handlar om en skolskjutning ur en anklagad ung kvinnas perspektiv. Riktigt spännande att få följa både rättsprocessen och händelseförloppet då det inte är givet från början.

Eftersom det finns så många författare och underbara böcker så är det svårt att hinna med alla men just i sommar har jag sent omsider upptäckt Sofie Sarenbrandt och läst bland annat boken ”Andra andningen” som passade mig perfekt i år då den utspelar sig under Stockholm Marathon. Tur jag läste den efter loppet…. Jag kommer definitivt läsa alla hennes böcker!

En annorlunda bok som jag knäckte i husbilen mellan Belgien och Tyskland var ”Hästkrafter” av Lars Mytting. En bensinmack ska läggas ner i på norska landsbygden och ägaren är oerhört kunnig bilmekaniker och brinner för den gamla sortens bensinmackar. Det kan bli jobbigt när tiden kommer ifatt människor.

Jag har lovar mig själv att någon gång ibland läsa en klassiker speciellt ur den svenska litteraturskatten och Selma Lagerlöfs ”Gösta Berglings saga” är det senaste projektet. Det tog ett tag att hitta tonen och strukturen i berättelsen men efter ett tag så hängde man med i svängarna kring Ekeby i Värmland. Jag är glad att jag läst den ordentligt nu och spanar nu efter nästa klassiker.

Idag skiner solen i Sjöarp så det blir garanterat en stund med Liane Moriartys ”Stora små lögner” ute på altanen. Jag har precis börjat och den verkar både lovande och rolig. Återkommer med reflektion när jag är klar! När skolan börjar om knappt två veckor så ska jag umgås med Stephen King har jag tänkt. På baksidan på nyproduktionen av ”Att skriva” står det ”Om du vill bli författare är det två saker du måste göra hela tiden: läsa mycket och skriva mycket” 🙂

Cilla

1 Comment

  • Reply
    Antonia
    8 augusti, 2017 at 21:25

    Visst är det så att man inte känner för vissa böcker ibland ?

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.