Böcker

Denise Rudberg och Sofie Sarenbrant

Som jag har längtat efter dessa böcker! Både Denise Rudberg och Sofie Sarenbrant är författare som jag följer nästan slaviskt. Kanske lite stalker-varning om jag ska vara ärlig 🙂 Dock är det faktiskt deras författarskap som jag spanar extra på. De skriver grymt bra och jobbar intensivt för att underhålla oss som läsare. Att de verkar ha bra syn på livet också är ett extra stort plus! Så nu när de kom ut med varsin bok nästan samtidigt höll jag nästan på att kissa på mig – vilken skulle jag börja med först?!? Det fick bli bokstavsordning helt enkelt 🙂

Det första chiffret – Denise Rudberg

Jag har lästa det mesta av Denise Rudberg och är redan innan imponerad av hur hon kan variera sitt skrivande. Från till exempel Sthlmqueens-serien till böckerna om Marianne Jihdoff i genren Elegant Crime. Parallellt med Jihdoff börjar nu en ny serie som också är något helt annat från de övriga. Kontrahenterna heter den och första boken är Det första chiffret. Gemensamt med övriga böcker av Rudberg är de starka, tydliga och härliga kvinnorna. I övrigt är det verkligen något helt annat, en helt annan story. Vilket passar mig perfekt – samma författare men variation – kan det bli bättre? 🙂

Boken utspelar sig under 40-talet i Stockholm och tre kvinnor möts i storstaden. De har helt olika bakgrunder men deras liv flätas samman på grund av kriget. Trots att det inte tagits till vara på tidigare, vare sig av dem själva eller andra, så har alla tre intellektuella förmågor. Information som genom tillfälligheter hamnar hos svenska regeringen vilket leder till tjänster för signalspaning. Hemliga koder knäcks samtidigt som kvinnornas olika vardagsutmaningar pockar på. Läs den! Längtar redan efter fortsättningen…..

Skamvrån – Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant upptäckte jag faktiskt på riktigt så sent som häromåret. Självklart hade jag sett hennes böcker hos bakhandlarna i Eksjö och Västervik men det blev liksom inte av att köpa. Jag hade läst Vila i frid för länge sedan men sen inte förstått att det finns fler. När det ljuset från Liljeholmens gick upp för mig sträckläste jag resten och blev i princip även en stalker till Emma Sköld som är huvudpersonen i Sarenbrants böcker. Det är sanslöst vilka tvister den här författaren får till på vägen…

Liksom Rudberg så fångar Sarenbrant alltid en stark koppling till samhället i sina böcker. I Skamvrån är det psykisk ohälsa som är i fokus. Dödsfall uppe i Dalarna vävs samman med Emma Skölds systerdotter och jag kommer på mig själv att till och med bläddra fort för att få reda på mer och mer och mer…. Samtidigt dyker gamla otäcka bekanta upp från tidigare böcker och ställer till det privat för både barn och vuxna. Läskigt, igenkännande och riktigt bra! Läs den med!!

Nu väntar Emelie Schepp på mig…. Kan vi stänga av världen en stund så att jag kan bara fokusera på den? 🙂

 

Cilla

 

4 Comments

 • Reply
  Lena Johansson
  4 juni, 2019 at 13:04

  Åh, längtar efter läsa Denise Rudberg, den andra har jag oxå sträckläst??

  • Reply
   Cilla
   4 juni, 2019 at 14:26

   Den var så grymt bra!! Nästan avis att du har den framför dig 🙂

 • Reply
  Pernilla
  4 juni, 2019 at 21:32

  Åh, vad härligt det är att få krypa in i läs-bubblan. Jag vill påstå att det är minst lika trevligt när man inte läser, alltså stunderna emellan, då man går och funderar och vänder och vrider på handlingen för sig själv. Jag missade en avfart en gång för att jag tänkte så intensivt på en bok, gjorde ett tappert försök att förklara detta, men det gick inte riktigt hem. Men jag tror att du fattar vad jag menar Cilla??
  P.S. Tack för bra boktips ??

  • Reply
   Cilla
   5 juni, 2019 at 10:22

   Ja precis SÅ!! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.