Böcker Skrivande

Är blurben viktig?

ÄR blurben viktig, den frågan är just i detta nu kanske det viktigaste i mitt liv. 🙂 Eller nej det är är klart att den inte är! Vad vi ska äta till middag är förstås en viktigare fråga! Men funderingarna på blurben är nog inte oviktig, tror jag. Vad tror ni?

Vad är en blurb?

En blurb är en eller ett par meningar som vi ofta ser på böckers pärmar eller baksidor. Den är ofta skriven av en tidning, en annan författare eller en bookstagrammare. Recensenter är också välrepresenterade i blurbvärlden. Innehållet i meningarna handlar antingen om boken man just håller på att välja eller författarens tidigare böcker. Ett exempel kan vara ”Lika spänd som en pianosträng” Sunday Times om Som natten av Gillian McAllister. Den låg nu precis bredvid mig, därav exemplet. Ett annat exempel är ”Svensk samhällsdebatterande deckare av bästa snitt” Bibliotekstjänst i Själsfränden av Sofie Sarenbrandt.

Till den inbjudna utgåvan av  I vikens mörker skrev min redaktör Cecilia Berglund Barklem en blurb, liksom Malin Wall som är bokhandlerska på Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik. Till pocketen fick jag lov att använda Malin Thunberg Schunkes ord när hon hade läst boken och skrivit ett oerhört fint inlägg på Instagram om den.

Är blurben viktig?

Jag har precis idag, söndagen den fjärde september skickat in min ANDRA bok till sättning. När jag tänker den tanken så har jag svårt att förstå den. Det betyder nämligen att jag har skrivit två böcker, redigerat manuset med hjälp av min redaktör Elin och kommer nu jobba för att att den ska bli en bok med utgivning i november. På vägen ska omslag, baksidestext, bilder och andra delar på plats för att den ska vara så fin som möjligt när den når de viktigaste människorna i världen. Till er läsare. (Säg inget om det till de delar av min familj som INTE läst boken!!)

En del som också ska till, lite beroende på vad ni tycker, är då en eller flera blurbar. Dessa kanske kommer ligga på insidan av det vikta omslaget eller kanske på baksidan. Men är blurben viktig att ha med? Läser vi dem och framför allt väljer vi böcker på grund av dem? Eller är det ingen som bryr sig och det är snyggare utan?

Med andra ord – ska jag ha med blurb eller inte?

Blurbval

Om vi, ni och jag, landar in i att det borde vara med att par blurbar så har jag några på lut. Inspirerade av alla fina recensioner som kommit under året så kommer jag då att fråga dessa recensenter om jag får låna deras ord och trycka dem på min bok. Det är inga snajsiga tidningar som gett mig några uttryck att välja på, å andra sidan tycker jag själv att ”riktiga” läsare är mycket häftigare att ha med! Eller är det viktigt också? Vem det är som blurbar?

Så två frågor, har ni möjlighet att hjälpa mig med dem? Ska blurba vara med och är det viktigt vem som skrivit dem?

Stort stort tack för hjälpen!

 

Cilla

3 Comments

 • Reply
  Josefine
  4 september, 2022 at 19:34

  Skulle välja att ta med dem på pocketversionen, som förra gången. Behålla omslaget cleant på pärmboken.

  • Reply
   Cilla
   4 september, 2022 at 19:41

   Vilken bra idé!! Tack för hjälpen 💕

 • Reply
  Malin
  5 september, 2022 at 12:10

  Jag läser blurben och även väljer en del böcker efter den. Men det har mindre betydelse vem som skrivit. Hellre ”vanliga” människor med bokintresse än journalist som gjort en recension. Har dock ingen betydelse vart på boken blurben är. Hoppas det hjälpte nåt. Kram

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.