Lite blandat

Är det slut på godsaker nu då?

Det är med blandade känslor som vardagen tar vid imorgon, inte bara på grund av att i alla fall jag har kommit in i en semesterlunk som jag ska försöka växla upp några hack 🙂 Jag tänker förstås även på alla dessa godsaker som tenderar att få större utrymme under semestern.

Fast det kanske bara är i vår familj som vi unnar oss lite mer godsaker under sommaren? För er som är helt oförstående kan jag försöka förklara. Det innebär alltså:

 • Fler fikastunder med något slags onyttigt fikabröd än i vardagen
 • Alkohol fler dagar än bara fredag-lördag
 • Glass väldigt regelbundet
 • Godis med ojämna mellanrum
 • Något större portioner än annars och att man tar gärna om litegrann också

Effekten av ovanstående är förstås mer frekvent njutning av smakupplevelser men också en ökad risk för ett vidare midjemått. Åtminstone för egen del då min kropp inte fattar att den kan fördela ut eventuella tillägg på fler platser än just kring midjan! Varför inte lite mer där bak till exempel?!? Det kanske beror på årstiden och det kontinuerliga badandet att kroppen tror att den behöver en konstant badring för att förhindra drunkningar? Det är i och för sig ingen dum idé när jag tänker efter men det är faktiskt bara på sommaren som jag har behovet i så fall. Så då kan den väl ramla av när semestern är slut!

Eftersom kommunikationen inte verkar fungera klockrent mellan min midja och önskningar så kanske jag får slänga in lite åtgärder också. Även om delar av den förvirrade hjärnan styr ögonen till diverse mer drastiska åtgärder så är jag ändå klok nog, inbillar jag mig, att inte gå den vägen. Ska jag fortsätta hålla i träningen så fattar till och med jag att jag behöver äta. Så att skippa kolhydrater, fasta vissa perioder och dagar eller smaska på någon måltidsersättning funkar inte för min del. Det funkar säkert superbra för andra men jag behöver mat både för kropp och knopp. Min omgivning vill verkligen inte drabbas av mitt humör om jag skippar saker och ting.

Istället får det bli den mer långsamma vägen, för fortsätter jag med samma frekvens som under semestern blir det både garderobsbyte, supertunga löp- och träningspass samt ohälsa så småningom. För att inte tala om känslan i kroppen – även om det är njutning vid intaget så måste jag erkänna att det är en skönare känsla de dagar som är mer ”normala”. Fasen, ska jag hålla på och träla med träning och annat så vore det väl puckat att äta bort den starka känslan, eller hur?

Så då blir planen att inte skippa godsaker men kapa tillfällena, det borde jag fixa, kanske något sånt här:

 • Liten fika någon gång i veckan
 • Ett godstillfälle en gång i veckan med en handfull bitar
 • Alkohol ett tillfälle i veckan
 • Normala portioner mat enligt tallriksmodellen där det inte tas om

Ibland blir det säkert mer men ibland blir det nog mindre med om jag engagerar mig lite. Det är i alla fall mindre än sista tiden och något att gå efter åtminstone till en början så kanske badringar och annat håller sig borta 🙂

Cilla

 

 

45 Comments

 • Reply
  Jennysvardag
  5 augusti, 2018 at 21:00

  Här har det också blivit mycket sötsaker

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:02

   Ibland är det ju så gott ?

 • Reply
  Elisa
  5 augusti, 2018 at 21:02

  Haha, kul liknelse med badringen! Du är ju något på spåren där..

  Då jag är föräldraledig är jag jämt ”ledig” men nu när min man haft semester har jag märkt hur jag släppt alla rutiner vad gäller motion och mat. När det varit så varmt har jag heller inte haft någon större aptit, men att slänga i mig godis istället har gått jättebra, märkligt nog.. 😉

  Det låter som ett vettigt upplägg du har! Att vara helt strikt och kapa det mesta skulle inte fungera för mig i slutändan.

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:03

   Tack!? Nej jag slår bakut direkt om det blir för strikt. ?

 • Reply
  Susanne
  5 augusti, 2018 at 21:07

  Låter som en vanlig mysig semester ?. Nu tar vi nya tag

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:09

   Ja, det är en go känsla att ta tag i saker med! ❤️

 • Reply
  Anneli
  5 augusti, 2018 at 21:19

  Jag vet exakt vad du menar med att omgivningen inte ska plågas av att man inte äter i tid 😀 Jag blir så jämt när jag börjar äta socker och snabba kolhydrater, så det enda som hjälper mig är att ändra mina kostvanor till utan raffinerat socker och kolhydrater och sen gärna med periodisk fasta.
  Tycker det är superintressant hur kroppen reagerar olika från person till person!

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 22:00

   Ja det är superspännande och kanske inte så konstigt eftersom vi är så olika, då borde inte exakt samma kostfunderingar funka på alla heller kanske 🙂

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  5 augusti, 2018 at 21:22

  Haha nej du, inte är du ensam. Sen har denna sommar nog gjort det extra lätt att unna sig lite extra ;). Vilket som du beskriver syns. Ska ta tag i det nu, promenader och strikthet. Men tänkte också en gång i veckan för godheter är bra. Lördagar är ju någonstans bra för ändamålet :).

  Har en plan, ska börja köpa mat genom Maxi här i stan som erbjuder att plocka i matkassar åt en. Jag klickar i vad jag behöver och de plockar åt mig och så hämtar jag sen. Tänker att man då inte kan lockas av den där chokladkakan som ett exempel :).

 • Reply
  Helena Roth
  5 augusti, 2018 at 21:22

  Haha – vilken underbar inledning. Inlevelsefullt och med hög igenkänning, vill jag lova. Även om jag som tur är också lyckats lyssna på kroppen som sagt ”jag känner för i runda slänga två mil om dagen”, vilket alltsom oftast låtit sig göras med idog hjälp av cykeln. Skönt!

  Lycka till – jag tror som du, lite av det mesta, men inte alltid!

 • Reply
  Lena
  5 augusti, 2018 at 21:25

  Känner mig nyttig nu, äter en frukt nu?håller med, här har det bakats kalorisnåla godbitar idag och så kör vi mkt grönt nu framöver t måltiderna, rutiner är a och o!

 • Reply
  Frugan E
  5 augusti, 2018 at 21:30

  Min kropp är också fräck och lägger allt kring midjan. Borde verkligen dra ner på gottat men jag kommer kommer aldrig igång.. 😛

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:57

   Borde finnas en reprimand man kan ge den! 🙂

 • Reply
  Johanna
  5 augusti, 2018 at 21:30

  Du är inte ensam om att man unnar sig meta godsaker när de är Sommar:D fin blogg ??

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:57

   Tack snälla!! Det är skönt att vet att man inte är ensam 🙂

 • Reply
  Jennifer
  5 augusti, 2018 at 21:39

  Man måste börja nånstans 😀

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:57

   Ja precis, så måste det vara! Bättre att börja med lite än inte alls 🙂

 • Reply
  Michaela
  5 augusti, 2018 at 21:47

  Så lätt att gå ifrån rutiner när man är ledig tex på sommaren. Och äta mer och onyttigare saker. Mycket glass och dricka i värmen tex.

  Jag började ta tag i det för ett par veckor sen. Men livet kom emellan och jag mådde skit… men ska verkligen försöka nu igen. Blir lättare när semestern är slut,

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 21:58

   Livet kommer alltid först, det går inte ta tag i sånt här när man inte mår bra. Hoppas allt löser sig för dig! Kram

 • Reply
  Katja
  5 augusti, 2018 at 22:08

  Hööög igenkänning ??

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 22:10

   Sköööönt att man inte är ensam ?

 • Reply
  Anna
  5 augusti, 2018 at 22:08

  Så härligt du skriver. För min del blir det också lite väl mycket gott under semestern. Just nu börjar jag faktiskt att längta efter att äta lite sundare och få känna mig lite lättare inifrån. Jag gör precis som du och tar till små förändringar eftersom det där med förbud aldrig riktigt fungerat för mig.

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 22:09

   Tack snälla, vad glad jag blir att du tycker det!! ?
   Ja det är nog den längtan som bidrar till funderingarna.

 • Reply
  Petra
  5 augusti, 2018 at 22:08

  Haha klockrent inlägg:) Mycket känns igen om än inte allt…. Själv börjar jag min semester om 2 veckor… då får jag äta och dricka vin och annat gott… Sedan får det bli hårdkörning för stt försöka slima till sig?

  • Reply
   Cilla
   5 augusti, 2018 at 22:11

   Du har ditt goda kvar då! ? Är nog bra med din medvetna inställning att det är okej under period men sen bättre ?

 • Reply
  Marie
  5 augusti, 2018 at 22:42

  Här har det varit likadant, föräldraledig och nybliven tvåbarnsmorsa som helt spårat ur och ätit än det ena än det andra. Men jag vet vad jag mår bäst på, så nu återgår jag till min vanliga kost, försöker tänka mer att jag lägger till goda saker som morötter, avokado, bär etc till fikat istället för att jag väljer bort glass och kakor. Hjärnan är lättlurad, bra att använda strategier för att i positiv anda lära om??

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 06:11

   Oftast vet man ju det, vad som krävs! Tror också man måste ha en plan ?

 • Reply
  Ingela zaxvall
  5 augusti, 2018 at 22:48

  Bra skrivit?Bra jämförelse m min egna semester! Jag brukar skoja om mig själv o säga att jag lider av bulemi fast jag inte spyr efteråt.
  Varje semester lika dan det enda jag varit duktig på är mina 3 träningspass på gymmet varje vecka m i morgon tar vi nys tag, skönt o komma igång som vanligt,tror vi är många som fallet för frestelsen när vi är lediga?
  Kram på dig!

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 06:10

   Tack snälla du! Gott att du hänger i med träningen ?kram

 • Reply
  Lillan Kind
  5 augusti, 2018 at 23:11

  Haha, igenkänningsfaktorn är hög, och jag småfnissade (om än en smula olyckligt? åt liknelsen med badringen? Visst ska jag ta tag i mina dekadenta vanor snart, men kommer få hjälp på traven när hästarna stallas in igen, för då ökar kroppsarbetet radikalt?

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 06:07

   Det är ju superbra att ha något som hjälper en på traven! ?

 • Reply
  ariella.landqvist@gmail.com
  6 augusti, 2018 at 00:00

  Ni är inte ensamma. Här har det med blivit mer om den varan.

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 06:07

   Skönt att höra! ?

 • Reply
  Marina
  6 augusti, 2018 at 06:23

  Likadant här, under semester unnas det och frossas godsaker så man får ont i magen 😛 haha

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 06:24

   Och det är ju så gott under tiden ?

 • Reply
  Kicki Ekonomisk PT
  6 augusti, 2018 at 07:00

  Håller helt med. Pga ”kylan” igår var jag tvungen att plocka fram jeansen och då….
  Lite för mycket gott liv. Utan synbart socker för min del men tydligen går det bra att öka i vikt ändå 😉 Så nu är det dags att återgå till bättre vardagsrutiner med löpning och mindre god mat.

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 08:37

   Ja jeansen är en bra måttstock om än väldigt obarmhärtig 🙂

 • Reply
  Camilla Edlund
  6 augusti, 2018 at 07:40

  Känner igen mig, På sommaren blir det lite mer av allt men det är så det ska vara. Njuter och tänker vad bra jag har det. Snart drar jobb och rutiner igång igen och då brukar det oftast ordna till sig. Har helt enkelt inte tid att fika och dricka alkoholhaltiga varor hela tiden. Så, dessa två dagar som återstår av lovet innan jag får överge mina dekadenta vanor och shorts med extra bred resår ska jag fundera ut vad jag inte ätit och druckit denna sommar. Hm …

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 08:38

   Ändå har du varit så attans duktig med träning osv!! Så stark! Det kommer rätta till sig för dig direkt med den takten du har på rörelse 🙂

 • Reply
  Malin Lundskog
  6 augusti, 2018 at 15:48

  Klok som en bok ju! Långsiktighet och enkla lösningar som inte kräver totalförbud osv. HEJA DIG!

  Min sommar har blivit mer av allt – alltså även träning, bra mat och välbehövlig återhämtning 🙂

  Blogga för övrigt om just vinnande långsiktighet idag (https://www.halsamera.se/sv/blogg/långsiktighet-vinner-på-lång-och-kort-sikt)

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 15:51

   Tackar ? Bra lästips, jag kilar in och kollar!

 • Reply
  maxarna
  6 augusti, 2018 at 17:54

  Handen upp!!! Jag äter mycket mer gosaker på sommaren.. Men jag har ändå försökt tänka lite mer sunt denna sommaren. Tränar även mer vilket är skönt.. Kroppen behöver det.

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 18:06

   Ja det är det man känner, att kroppen behöver något bättre. Tränar också en del men blir ändå lite obalans ?

 • Reply
  Carolina
  6 augusti, 2018 at 17:57

  Ja, under semestern unnar mig sig något speciellt mer än under vardagen, men så svårt att återgå till det normala igen då man väl har börjat för min del iallafall haha 😀

  • Reply
   Cilla
   6 augusti, 2018 at 18:06

   Visst är det! Krävs en kraftansträngning ?

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.