Lite blandat

Askeryd Julmarknad – vilket engagemang!

Bara en dryg mil från där vi bor utanför Eksjö ligger ett fint litet samhälle, Askeryd. Vi kom i kontakt med det för flera år sedan då yngste sonen gick sitt första år på dagis där. Det fanns ingen plats för honom inne i stan så vi vände oss till grannkommunen och hamnade då på förskolan i just Askeryd. Även om sonen var där bara ett år så kommer jag fortfarande ihåg hur gott de hade det om dagarna. Fantastisk personal, en liten barngrupp och härlig omgivning. Man förstod också att det fanns en riktigt fin sammanhållning i trakten runtomkring med flera aktiviteter som traditionellt anordnades under året. Och görs än idag!

Assistent

När familjen utökades för några år sedan med världens bästa flickvän till äldste sonen så dök Askeryd upp i periferin och tanken igen. Än mer på sistone när dagisbarnet blivit gymnasieelev och driver UF-företag 🙂 För några veckor sedan fick han möjlighet att tinga ett bord på den årliga julmarknaden och idag var det alltså dags. Eftersom han är ensam i sin verksamhet och inte har ålder för körkort ännu så får bland annat morsan rycka in med diverse uppgifter. Som till exempel stå för skjutsen till Askeryds Julmarknad och bära påsar med pusselljusstakar till bordet. När han senare under dagen hojtade till för påfyllning hemifrån av stakar så passade jag självklart på att vara kvar och upptäcka julmarknaden som sådan.

Redan när man kommer in i samhället blir man imponerad! Fina träskyltar som visar vart allt finns, ljus och eldar som lyser i decembermörkret och julmusik som sätter stämning på allt. Plus att det var sådär lagom mycket med folk. Ingen trängsel men ändå så att det flödade hela tiden kändes det som. Utbudet var också verkligen en bra nivå på. Jag hörde någon prata i telefon och beskriva det som ”det är redigt hantverk och fina grejer här, inget krimskrams” och jag kan bara hålla med!

Honung och shoppingkasse

Jag fick med mig både dörrkransar och korv hem. Sjävklart brända mandlar med och så fina mössor till den yngste systerdottersonen i julklapp. Han är bara dryga året så än så länge läser han inte dessa inlägg 🙂 Extra roligt var att träffa en gammal bekants bekant som sålde honung och biologisk salva till extra torr vinterhud. Producerade lokalt bara några mig bort och det var jättefina burkar som fick följa med hem!! Mittemot stod härliga Elin Lewenhaupt som till vardags driver bland mycket annat bloggen ”Mitt liv i Småland” plus en gård med man och barn som ligger nästgårds. Hon är oerhört kreativ och tar även väldigt fina bilder. På julmarknaden sålde hon bland annat Sveriges snyggaste shoppingkasse i tyg som hon tagit fram tillsammans med fotograf/konstnär Emma Jansson. Den var perfekt att bära med sig julmarknadsfynden i 🙂

Dock var det ALLRA BÄSTA på hela julmarknaden den dignande kakbuffen! Fåglarna kvittrade att drygt 60 (!!!) sorter hade passerat buffén under dagen. Jistanes så mycket gott det fanns 🙂 Det var tur att jag fått i mig lite mellis innan jag åkte dit annars  hade jag gått loss ännu mer än vad jag gjorde…. Nötkakor, chokladsnitt, brysselkex, saffranskaka, mjuk pepparkaka… ja allt man kan tänka sig fanns. Jädrar så gott det var! Stort tack till de som bakat, alla de sorter jag smakade var gudomliga.

Kakorna var bäst

När det var dags att packa ihop sonens lådor och tuffa hem igen så var vi båda riktigt nöjda. Han med sin fina försäljning, jag med mina inköp och båda två med kakbuffen 🙂 Redan nu tänker jag boka in tredje advent nästa år i almanacka för julmarknaden i Askeryd får man inte missa!

Cilla

 

3 Comments

 • Reply
  Antonia
  15 december, 2019 at 21:31

  Nä men hans mamma läser ?? Härligt det låter, fick mycket sålt då om de behövdes påfyllning ?? Skicka bild på kransarna ?

  • Reply
   Cilla
   16 december, 2019 at 09:53

   Bild kommer! Mammor får inte skvallra till barnen!! ????

 • Reply
  Den introverta med sin bebis äntligen e på "rätt" ställe. • Elin Lewenhaupt
  17 december, 2019 at 19:57

  […] Något som också va extra kul va ju att jag fick träffa min närmaste kollega för första gången Cecilia Andersson. Hon gjorde ett jättefint inlägg om julmarknaden som ni kan hitta HÄR […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.