Böcker

som Nitroglycerin – Frida Moisto

Det var nog drygt ett år sedan som jag fick höra talas om Frida Moisto första gången. Speciellt från bekantskaper i hennes hemtrakter i Jönköping, där de frågade om jag inte hade läst hennes bok. Dels för att jag läser en del och dels eftersom att jag är nyfiken på det här med skrivande. När modet finns, schemat tillåter och stjärnorna står rätt försöker jag ju själv att harva i ett skrivprojekt. Tyvärr har det inte blivit av att jag läst Moistos debutbok som Nitroglycerin, inte förrän nu!

I en samling av återlämnade böcker av en väninna hade hon lagt med just den boken och jag blev nyfiken direkt. Som vanligt så kollar jag vilket förlag som ligger bakom de böcker jag läser och denna visade sig att hon gett själv. Det är riktigt tufft att nå ut så på egen hand, utan uppbackning och stöd från mer erfarna. Å andra sidan så blir man ju inte refuserad på samma sätt heller 🙂 Andra som gett ut sina egna böcker kan ibland, enligt min smak, inte vara riktig klara. Det har tryckts på printknappen lite för tidigt. Att en korrigeringsvända till hade lyft böckerna lite till. Så känner jag inte med Moistos bok och det är jätteskönt!

som Nitroglycerin börjar med ett mord inne i centrala Jönköping. Den kände och karismatiske advokaten Niklas Bromander hittas död i ett parkeringsgarage och ganska snart förstår utredarna att det är en mord det är frågan om. Bromander har ett rykte om sig att vara hårdhudad och har bland annat fått en polismördare frikänd. Han har själv blivit friad i ett våldtäktsmål på sin svägerska så polisen har mycket att gräva i kring hans person och bakgrund. Strax efter mordet på Bromander försvinner även hans dotter Hanna och osmakliga bilder på henne dyker upp.  Det gör inte saken bättre än att fadern Nils är än mer hård än sonen….

Mordutredningen leds av den erfarne Johansson men till sin hjälp har han den unga Lisa Engström. En kvinna som är grymt mycket starkare än hon ser ut. Hon har ett temperament som går ut över allt och alla och ger svar på tal. Under utredningens gång förstår man som läsare att hon även bär på ett trasigt förflutet och ju längre boken framskrider desto mer förstår man Lisas reaktioner och beteende. Även om det finns mycket kvar att ta reda på kring hennes person när boken är slut.

Runt utredningen kommer också flera fall av kvinnomisshandel upp, den ena värre en den andra. Liksom våldtäkter och kvinnors utsatta situationer. Det är en magstark historia Moisto berättar och till en början är det svårt att hålla reda på alla personer. Det kan i och för sig bero på att jag läste en del av boken först. Sen blev den liggandes av någon anledning innan jag läste färdigt. Det är också mycket våld, sex och kvinnoförnedring i berättelsen, mycket mer än andra böcker som i alla fall jag är van att läsa. På gott och ont. Det är oerhört viktiga frågor och kanske behövs det flera situationer på samma gång för att vi ska reagera tillräckligt starkt? Men det finns en risk att trovärdigheten får sig en törn på vägen när det är en fiktiv historia.

Största behållningen i boken är polisen Lisa Engström och hennes beteende men också hennes bakgrundshistoria. Trots att den kanske inte klarnar fullt ut. Här vill man veta mer och som läsare rycks man med i hennes framfart. Hela boken har en bra fart och de drygt 400 sidorna blir en bladvändare till slut. Man vill helt enkelt veta hur allt hänger ihop!

Läs gärna som Nitroglycerin! Själv ska jag leta reda på Frida Moistos andra bok Drakar lyfter i motvind där jag hoppas Lisa Engström återkommer.

Cilla

 

1 Comment

 • Reply
  Pernilla
  23 november, 2019 at 08:56

  Tack för tipset! Jag läste Vargen av Katarina Wennstam för ett tag sedan. Mycket bra bok, men den innehåller också magstarka och obehagliga beskrivningar av mäns våld mot kvinnor. När man läser får man ju bilder i huvudet, i alla fall jag, och en del bilder önskar jag att jag aldrig hade fått. Var det likadant i din bok?

  Kram o ha en skön helg?
  /Pernilla

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.