Lite blandat

Bananer, bananer – överallt dessa jädra bananer!

Dessa bananer, jag kan inte komma ihåg att jag någonsin tyckt om dem! Jag kan heller inte säga varför men en teori är att jag var ett ”bananbarn” som liten. Det kanske var på 70-talet som de mosade bananerna blev populära att ge till småbarn och jag fick det i överflöd? 🙂

Det går bara inte att äta dem, jag får kväljningar på fullaste allvar. De är mojsiga, trådiga, luktar konstigt och drar till sig flugor.  Jag anser mig annars vara en person som äter det mesta och törs smaka på allt. I Lönneberga fanns det alltid viltkött och jag hade inga bekymmer med att äta vare sig hjärta eller tunga från älg. Skaldjur av alla de slag tycker jag riktigt mycket så även ostron som många andra får rysningar av. Eller sniglar, bruna böner, små bläckfiskar eller vad det nu må vara. Helt ärligt så kan jag bara komma på att det är just bananer som jag verkligen inte äter. Sista året har jag till och med börjat äta grönsaker regelbundet och det är en bedrift men det har mer med ovana att göra än smaken.

Självklart så dyker dessa gula krokiga bär upp precis överallt och retar gallfebern på mig 🙂 Jag är helt övertygad om att det finns knappt ett enda motionslopp i hela Sverige, förmodligen hela världen, som inte serverar bananer. Vare sig man åker skidor eller springer så nog sjutton dyker det upp fint skurna bitar av den otäcka saken på varenda vattenstation. För ett par år sedan när jag och min syster sprang marathon i Hultsfred så hade vi egen station som våra tonåringar skötte då det bara serverades bananer som tilltugg 🙂 I varje artikel, träningsprogram och andra skrifter kring lopp, oavsett sport, så står det att ta gärna en banan precis innan start och givetvis är rekommendationen att ta en till precis vid målgång! Samma rutin kring längre tränings pass – ”ta en banan” – usch.

Även fast jag är hemma mycket nuförtiden, eller mer än innan i alla fall, och kan äta i princip när jag vill så blir det att jag håller ungefär samma tider som när jag jobbade regelbundet. När man har 8 – 17 jobb så är det ofta lite för lång tid mellan lunch och middag och ett mellanmål är på sin plats framåt eftermiddagen, så även nu. För att inte kaloritaget ska skena iväg ytterligare, mer än vad det redan gör, så sneglar jag förstås på nyttigare alternativ än fikabröd. Smoothies är ju modernt och verkar nyttigt och mättande, är det bara frukt och grönsaker i så kan det ju inte blir som en hel middag heller, eller hur? Jamen då är väl 99 % av recepten med bananer på både längden och tvären! Ibland tror jag det är en komplott, någon straffar för mig för något jag gjort 🙂

Jag förstår verkligen smidigheten med en banan men hur jag än försöker så kommer jag nog aldrig tycka om dem. Ger mig sjutton på att när jag är 107 år, sitter på hemmet utan tänder och kan bara äta passerad mat så kommer de rekommendera mig mosade bananer. Fast det är klart, hängde mitt liv på det så skulle jag nog hålla för näsan och svälja, då känner man inte smaken sägs det. Eller kanske jag kan hitta någon som skriver ut ett intyg att jag är superallergisk? Det är något att fundera på redan nu……. 🙂

Cilla

2 Comments

 • Reply
  Lena
  19 juli, 2017 at 06:14

  Inte mkt bananer hör heller???kanske någon gen…från mamma för pappa äter ju ?

 • Reply
  Maria Davidsson
  19 juli, 2017 at 07:45

  Oj då
  Jag börjar varje morgon med en BANAN ?
  Smidigt mättande ?
  Ha en fortsatt skön ? fri sommar ???? Kram

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.