Böcker

Denise Rudberg och Niklas Natt och Dag

De flest böcker jag läser tycker jag om, men en del bara ÄLSKAR jag! Ni vet dem där som gör att man knappt andas när man läser. Jag slåss mellan att vilja bläddra fort som sjutton för att veta vad som händer och att dra ut på det så länge som möjligt. Det får bara inte ta slut! Då klämmer jag in en sida medan jag väntar på att toan ska bli ledig. Sitter upp halva natten fast att jag andra kvällar inte kan hålla ögonen öppna efter klockan 22. Förra veckan läste jag två sådana böcker och blodtrycket har knappt gått ner än 🙂

Under nio nätter

Det är nästan så jag är en stalker till Denise Rudberg. Åtminstone känns det så när jag både följer podden ”Lomma-Karlaplan” som hon och Anders de la Motte har. Plus att jag slukar allt hon skriver. När hon från och med i år släpper bok både vår och höst så är en stalkers lycka gjord! Om jag skulle träffa henne hoppas jag på att min minimala blygsamma sida kommer fram annars finns risk för polisanmälan för förargelseväckande beteende tror jag. Ställa tusen frågor samtidigt som jag binder fast henne i en stol för att få svar! I maj kom första boken i serien Kontrahenterna – Det första chiffret och nu har senaste boken om Marianne Jidhoff kommit, Under nio nätter.

Tillsammans med Torsten Ehn och Augustin Madrid löser Jidhoff denna gången ett fall där ett självmord visar sig vara något helt annat. Mannen som hittats död är gift med en populär influencer där yta och pengar styr och påverkar både affärer och familjen. När den juridikstuderande dottern till mannen tar fram ytterligare material till den bristfälliga utredningen rivs gamla sår upp. Som alltid är inte allt som det verkar…. Samtidigt har de tre kollegorna sina egna personliga utmaningar i framför allt sina relationer. Nygamla bekantskaper dyker upp, andra avslutas och oväntade möten sätter sina spår. Som alltid knyts människors beteende och samhällsfrågor ihop i Rudbergs böcker vilket alltid går hem hos mig! Read it, people!

1794

Egentligen går det knappt beskriva en bok som 1794 eller föregångaren 1793, de måste läsas. På riktigt. Med tanke på vilket bakgrundsarbete som Niklas Natt och Dag måste gjort för att kunna skriva så skulle det inte förvåna mig om dessa ligger med i skolan historieundervisning i framtiden. Miljöer och röster är så snyggt fångat att jag helt plötsligt uppskattar vattnet som kommer från kranen och maten på bordet. Misären i Stockholm och resten av landet med för den delen i slutet på 1700-talet är fruktansvärd hos vissa delar av det svenska folket.

Mickel Cardell, som vi lärde känna i 1793, dras in i ett nytt fall där en flicka blivit brutalt misshandlad, skändad och mördad på sin bröllopsnatt. Hennes nyblivne ädla make blir inspärrad på Danvikens hospital för dådet trots att han inget minns. Historien han bär på och skrivit ner leder läsaren fram till otäcka och fruktansvärda dåd. Dessa uppdagas även för Cardell så småningom och en plan utvecklas för att sätta stopp för ondskans utövare. Anna-Stina Knapp, vars livsöde också utvecklades i föregångshistorien drabbas återigen av en tragisk vändning och även hon vänder sig till Cardell för hjälp.

Har man läst 1793 är inte 1794 lika chockerande men den är fortfarande riktigt gripande och på gränsen till otäck i mitt tycke. Men samtidigt så jädra bra. Behöver jag ens nämna att jag längtar efter den tredje delen, 1795 som jag förstår ska vara avslutningen på denna Bellman Noir.

 

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.