Lite blandat

En riktigt God Jul till er alla!

Så är det äntligen jul! Trots att själva juldagarna inte börjar förrän imorgon så börjar julen för mig redan idag, den 23 december.

Det är inte så att vi fuskar hos oss och delar ut julklappar idag utan känslan av att julen har börjat på riktigt beror nog snarare på att jag känner mig klar. Självklart kan man alltid göra mer men det finns för mig alltid en gräns som gör att NU är det bra, nu är jag redo. Alla julklappar är köpta och inslagna, maten färdig och granen är klädd, visst är det en härlig känsla 🙂

Ikväll firar vi i Västervik med favoriter från julbordet tillsammans med uppesittarkväll och förhoppningsvis någon film. Alla familjemedlemmar är inte representerade då de två äldsta av grabbarna myser med sin mamma ikväll. Så har det varit i alla år så det känns inte alltför konstigt. Imorgon beger vi oss ut på turné, vi är en av dessa många familjer som åker runt på julafton och även om jag drömmer om att vara hemma en hel julafton någon gång, så är det inget som gör något. Jultrafiken brukar inte vara så stor på de småländska vägarna vi rör oss på och köra bil har vi som bekant inga större problem med i var familj.

Vi börjar i Lönneberga kyrka med att hälsa på mamma vid graven. Förutom ljus tänder vi också en kinesisk lykta som är meningen ska gå mot himlen och till henne. Dock är det med varierande resultat genom åren kan jag meddela. Häromåret var det när att ett av kyrkogårdens träd fick sig make-over då lyktan fastnade i denna! Tur att det finns familjemedlemmar som både kan klättra i träd och hoppa över murar med vi övriga skrattar gott och hoppas på att ingen ser oss. Mest skrattade mamma förstås!

Efter kyrkogårdsbesöket blir det i år Vimmerby som står på tur. Vi förnyar oss genom att lytta firandet från Lönnberga och det ska bli jättemysigt att få komma hem till syster yster imorgon. Liksom hos de allra flesta så blir det julmat och julklappar. Kalle Anka står på men det brukar vara med varierande närvaro, det är nog bara det 58-åriga barnet som följer den traditionen nästan slaviskt 🙂

Framåt sen-eftermiddagen blir det ett stopp i Eksjö för julklappsäcksbyte och sedan möter vi upp de äldsta grabbarna hos sambons familj utanför Tranås. Ny mat och nya klappar, lika härligt som med min familj. Svägerskan är kokerska så ni kan förstå att det är extra knorr på maten där. Här har en julklappslek introducerats på senare år och farmors sedvanliga bidrag med hembakat är alltid hårdvaluta. Förr om åren sov vi kvar allihopa och grabbarna fick ligga i jullakan från sambons barndom. Numera har de egna transporter och tar med lillebror hem till Eksjö, men jag och sambon stannar för att hinna prata lite till.

När så juldagen kommer har vi ytterligare ett litet firande bara vi i vår familj, hemma i Sjöarp Eksjö. Från början blev det så på grund att julklappar såsom pulkor, skidor och stora legolådor var krångliga transportera. Numera är en av anledningarna att få ha just ett eget litet firande, som lilljulafton fast på juldagen.

Det är härligt med traditioner och släkten, hoppas ni också får en lika fin jul som jag har förmånen att ha. Ta hand om er och njut av er jul hur den än ser ut.

God Jul!

Cilla

1 Comment

  • Reply
    Antonia
    23 december, 2017 at 22:10

    Ha en skön kväll så ses vi imorgon ???

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.