Västervik

Hasselö och Idö gav oss en fantastisk dag!

Från Västervik går skärgårdsbåtar till både Hasselö och Idö men som tur är har vi egen båttransport och kan göra de årliga besöken med den 🙂 I veckan hade vi också världens bästa gäster, de var så bra så att vi till och med gjorde oss fiktivt släkt med dem! Med sådant trevligt sällskap så passar Hasselö och Idö som perfekta utflyktsmål.

Idö

Idö blev första anhalten och eftersom det var första gången för gästerna samt att det var något tidigt för lunch så gick vi rundan på ön innan maten. Det var galet varmt och de med lite mer rondör svettades mer än övriga. I alla fall märktes det mer på dem 🙂 Några av oss gick även upp i Lotsutkiken och fick en gudomlig utsikt över Västerviks skärgård. Det märks verkligen att det är semestertiden då E4an på sjön, det vill säga farleden, var full med båtar som antingen gick norr- eller söder över. Ett sting av längtan till dessa båtsemestrar infinner sig men går snabbt över när jag även tänker på sjögång, skramlande porslin och för litet kök i förhållande till gäst- och matintresset.

Efter den svettiga rundan genom byn satt räksmörgåsen på restaurangen riktigt fint! Det var fullt med folk och det är roligt att så många gör utflykten ut till öarna.

Hasselö och sonen

När kläder torkat och benen vilat fortsatte vi ut till Hasselö som ligger något mer nordost från Idö. Vi hade flera anledningar till vårt besök på ön med den fina sandstranden, inte nog med att vi hade bokat middag på Sjökanten, vi skulle göra studiebesök hos yngste sonen med! Han har nämligen sommarjobb på ön och självklart var vi nyfikna på allt som han pratat om hemma. Får man skryta lite om sitt barn? Jag gör det helt enkelt! Han har aldrig jobbat inom restaurangbranschen innan, han har knappt jobbat innan alls utöver praktikplatser. Där har han dock tydligen gjort ett gott intryck för det var på grund av ett bra betyg på en praktik som han fick jobbet, eftersom han inte är ”från stan”. Så i sex veckor nu i sommar, fyra-fem dagar i veckan, är han kökspojke på restaurang Sjökanten.

Vad vi hör är att han gör potatissallad, pajer, bidrar till rökning av fisk och allt möjligt som buffén kräver på restaurangen på Hasselö. Han bor på ön några nätter varje jobbomgång och vi är så jädra stolta över honom! Självklart blir vi förstås nyfikna så utflykten till Hasselö fick flera anledningar denna gång. Dock var vi lite tidiga så vi hann hänga lite vid stranden och Sandkornet, som det heter precis vid hamnen. Vi som inte tröttat ut oss på Idö tog ytterligare en runda och hittade både rullstensås och hemstickade sockor från Röda Korset 🙂

Koboa

Strax efter fem kom sonen cyklandes och hann duscha av sig jobbdofterna innan vi traskade gemensamt de dryga 2 kilometrarna till Sjökanten. På vägen passerade vi ”koboa” där sonen är inkvarterad delar av sommaren. Det var ett litet krypin precis lagom för två tonårsgrabbar med pentry och varsin säng. Hygienen sköttes på annat håll 🙂 Äventyrligt och lärorikt med andra ord!

Restaurang Sjökanten

Framme på Sjökanten blev vi väl omhändertagna av sonens kollegor och det serverades fantastisk mat från det lilla köket! Sonen hade inte bidragit till kvällsmenyn men oavsett var det galet gott – jag förstår att man måste boka bord innan så är ni minsta nyfikna så åk dit! På menyn denna kvällen tog de flesta i vårt sällskap beställt oxfilé emedan jag slog till på fiskgrytan. Även efterrätt klippte vi till på, en chokladtryffelpaj – to die for! Och jag som inte ens är jätteförtjust i choklad… Vi smög lite utanför köket och berättade för kocken hur gott det var och fick samtidigt en kort inblick i sonens arbetsplats, spännande!

Det kändes lite i mamma-hjärtat när vi skildes åt igen på bryggan och vi tuffade hemåt. Dock märker jag på rapporterna att det verkar gå hur bra som helst.

Som avslutning på kvällen fick vi en härlig stund och sängfösare på altanen med återigen världens bästa gäster och jag konstaterade att denna dagen kommer jag paketera i hjärtat och ta fram under kalla och mörka kvällar och bli alldeles varm:)

Cilla

(Bilden längst upp är från kontoret på Lotsutkiken på Idö)

8 Comments

 • Reply
  Lena
  20 juli, 2018 at 19:32

  Härliga dagar ❤

 • Reply
  Malin Lundskog
  20 juli, 2018 at 22:16

  Åh, sommarliv delux ju! Och fattar det för m mammahjärtat. … om de bara visste, de där barnen ?

  • Reply
   Cilla
   20 juli, 2018 at 22:19

   Ja man får passa på att njuta! Av både sommaren och barnen… ? ?

 • Reply
  Agnes Lindberg
  21 juli, 2018 at 11:30

  Vilket sommarmys! Sonen måste vara så stolt att få visa upp sin arbetsplats.

  • Reply
   Cilla
   21 juli, 2018 at 11:36

   Ja det var nog både stolthet och pinsamt på samma gång ?

 • Reply
  Kerstin
  22 juli, 2018 at 09:46

  Så mysigt det var, ja den dagen kan man absolut ta med sig till snart den mörka o kalla årstiden???

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.