Lite blandat

Odling, lite grönt och saftkokning!

Min odling går inte så pjåkigt faktiskt, för er som undrat! I Eksjö har jag skördat både dill och gräslök i flera omgångar. Jag har både kunnat ge bort lite och fryst ner både där och här i Västervik för potatiskok och annat. Det är en härlig känsla att använda något från sin egen odling.

I Eksjö hoppas jag att lök, vitlök och morötter väntar på mig när jag kommer hem. Jag har fått lite hjälp att vattna då och då, vi bor på landet och har egen brunn så jag tär inte på någon annans droppar. Här i Västervik har min odling hittills gett mig lite jordgubbar till ett flertal frukostar men även rabarber. Rabarberståndet rände iväg mer på längden än tvären så det blev inte så mycket men någon paj ska jag nog få till framåt hösten 🙂

Mynta satte jag med i lådan för odling men de grävde jag upp då jag redan hade så det räckte. Ena grabben busade lite i höstas och satte en kruka från affären i en stor utekruka och den har tagit sig jättebra. Eftersom mynta inte är så välanvänt i vårt hushåll så räcker det gott. På myntans gamla plats i lådan har jag nu satt sallad och de har också tagit sig! Det är bara ett par veckor sedan som jag satte frön efter konsultation med min odlingsexpert från Oskarhamn och de har redan kommit upp. De hänger med på den dagliga vattningen och ser ut att må så bra så. Machésallad och någon slags huvudsallad petade jag ner. Jag fick dock jaga runt efter fröpåsar i affärerna men det kanske beror på att min planering inte är den bästa. När ska man handla dem egentligen?

I jakten på fröpåsar hittade jag också en vinbärsbuske och en fläderbuske som grävdes ner i trädgården här i Västervik. Håll tummarna för att de rotar sig! Vi vattnar även dem och än så länge ser de ganska glada ut. Tänk om jag kunde få lite fläderblommor till saft nästa år, så härligt det vore, liksom röda vinbär. Får jag inga vinbär så är det inte hela världen då jag brukar få ta del av pappas vinbär i Lönneberga varje år, mot att jag kokar saft åt honom också. I år kom syster med både vinbär och en tio-litersgryta med klarbär, allt ifrån pappas trädgård. Tydligen hade hon hittat honom på en stege plockandes dessa sur-körsbär vilket inte är illa när man är 89,5 år 🙂

Tack och lov hade hon även med sig lite halvliters flaskor då vi självklart precis lyckats panta alla våra. Dock räckte de  första 25 st bara till klarbären…. En tränande vännina från Figeholm transporterade några fler på bussen hit och till slut fick jag även ta till stora flaskor. Trots att de tar stor plats i frysen. 20 liter saft blev det och det blev ett extra pyssel att få till det. Grytan som det skulle kokas i fungerade inte på spisen men gasolgrillens platta kom till räddning, om än låååångsamt. Inte heller hade jag hink eller liknande att sätta under silen så en urdiskad kylbag fick stå till tjänst. Till slut hade jag flera arbetsstationer igång, både ute och inne. Koka, hälla av, koka upp med socker, hälla upp och kyla ner 🙂 Det är så mycket värt när man sedan kan hämta en flaska i frysen och blanda till maten eller efter badet.

Undrar vad jag ska sätta i min odling härnäst….

Cilla

 

4 Comments

 • Reply
  Susanne
  25 juli, 2018 at 13:05

  Så flitig du är ?

  • Reply
   Cilla
   25 juli, 2018 at 13:11

   Tack snälla! ?

 • Reply
  Anna | Boihusbil
  26 juli, 2018 at 09:01

  Det är så otroligt stimulerande att odla när en sen kan skörda. odlade mycket i ett 40 kvm växthus jag hade när jag bodde på landet. Hade även stor jordgubbsodling och flera upphöjda odlingsbäddar för squash, persilja, sparris, morötter, rödbetor, palsternacka. Gott, krävande och lyxigt!

  • Reply
   Cilla
   26 juli, 2018 at 09:03

   Vad kul! Har du tips på din blogg med? Får kila in och titta ?

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.