Böcker

Sarenbrant, Swärd, Hawkins och lite Bjørk!

Om det står på löpsedlarna någon dag att Sofie Sarenbrant har fått en stalker så är det jag, bara så ni vet 🙂 Jag är besatt av kvinnans böcker! Äntligen är jag ifatt och har bara Syndabocken kvar av denna grymma författare – jag vill bli som hon…

Avdelning 73 och Tiggaren av Sarenbrant är fortsättningar på polisen Emma Skölds liv och utredningar. I den förstnämnda kretsar historien nästan enbart kring hennes privatliv och hur det blir sammansvetsat med fallen som Stockholmspolisen jobbar med. Oerhört spännande och oväntade vändningar genom hela boken, man måste bara läsa ut hela på en kväll! Tiggaren är minst lika bra och jag gillar verkligen när en deckare även fångar samhällsaktuella ämnen, när verklighet blandas med fiktion. Även denna berör Skölds privatliv på ett dramatiskt sätt.

Bakom din rygg är också skriven av Sofie Sarenbrant men den är inte kopplad till Emma Sköld. Det är en helt annan men minst lika dramatisk historia som har sin grund i en frisersalong. Där kopplas personal, ägare och kunder från Östermalm ihop på ett oväntat sätt. Den skiljer sig även från övriga böcker då den inte berättas ur ett polisperspektiv trots att den innehåller mord. Kanske det är det som också gör den riktigt spännande….

På sistone har jag också läst Vera av Anne Swärd på rekommendation av Eksjö Bokhandel. Nu efteråt har jag sett att den ligger på topplistan och jag förstår verkligen varför. En annorlunda historia om Sandrine som hamnar i Sverige efter andra världskriget och blir ingift i en välbärgad familj i dåtidens Stockholm. På bröllopsnatten föds dottern Vera under svåra omständigheter och till en början är undrar man som läsare varför Sandrine har svårt att ta
till sig sin dotter. Vartefter historien utvecklar sig och både hennes och familjens hemligheter uppdagas så kommer oväntade sanningar fram. En sorgsen berättelse men jag misstänker inte ovanlig tyvärr. Väldigt bra skriven och jag kommer vilja läsa mer av Swärd.

Även Djupt vatten av Paula Hawkins var ett tips från bokhandeln i Eksjö. När jag började läsa den insåg jag att jag även läst Hawkins Flickan på tåget som jag tyckte var helt okej, men Djupt vatten var ännu bättre! Här är det en flod som står i centrum i ett litet brittiskt samhälle, där flera kvinnoöden tagit slut i det djupa vattnet. En kvinna från staden dokumenterar flodens händelser och när hon själv råkar tragiskt illa ut börjar hennes syster reda i händelserna. En spännande berättelse som även den har olika vändningar innan trådarna trasslas ut. Förstås
läsvärd!

Idag började jag på Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk och har fastnat så pass att det vete sjutton om det blir någon middag idag! I alla fall kommer jag inte kunna gå och lägga mig förrän den när slut 🙂 Trots att det verkar vara en debutbok av författaren så känns den riktigt bra skriven. Jag är återigen avundsjuk… 6-åriga flickor hittas döda i Norge och norska polisens specialenhet utreder. En av utredarna, Mia, har bestämt sig för att ta sitt liv så fort utredningen är klar så hennes historia ger en extra dimension till boken. Vilket påminner mig att pausen ifrån den varat länge nog så det är dags att återgå till att få reda på vem som är så grym och hur de går tillväga för att hitta gärningsmannen….

Cilla

10 Comments

 • Reply
  Susanne
  29 juli, 2018 at 19:49

  Håller med Sofia Sarenbrandt r fantastisk. Lyssnar på henne nu

  • Reply
   Cilla
   29 juli, 2018 at 19:58

   Kul! Vilken har du i öronen? 🙂

 • Reply
  Lena
  29 juli, 2018 at 21:01

  Bra boktips, ska genast kolla om de har den sistnämnda på biblioteket ? Sarenbrant är bra, dom har jag läst?❤

  • Reply
   Cilla
   29 juli, 2018 at 21:03

   Jag ska köpa Syndabocken i veckan!!

 • Reply
  Sandra Jönsson
  29 juli, 2018 at 21:16

  Visst är det helt jäkla underbart när man hittar en författare man beundrar så mycket!? Jag är glad för din skull att du har så många härliga läsäventyr och kan försvinna in i böckerna en hel kväll. Jag har kämpat med mitt annars ganska intensiva läsande hela sommaren, men tror att jag kan ha hittat tillbaka till flowet tack vare Kristin Hannahs Näktergalen. Ska ta en titt på Anne Swärds Vera. Tack för tipsen!

  • Reply
   Cilla
   29 juli, 2018 at 21:21

   Och jag kommer leta efter Hannah’s Näktergalen! Läsande går i vågor ibland emellanåt är man inte mottaglig ?

 • Reply
  Anna | Boihusbil
  30 juli, 2018 at 07:06

  Älskar att läsa så tack för tios! Gillar oxå Sarenbrants böcker. Läste ut senaste Rosengädda i helgen och nu försöker jag komma in i Sophies historia av Moyes. Den är sisådär tycker jag, men kanske blir bättre!

  • Reply
   Cilla
   30 juli, 2018 at 07:12

   För egen del kan jag låta vissa böcker vila ibland, när jag inte kommer in i dem. Sen går det lite tid och då passar de hur bra som helst, lustigt ?

 • Reply
  Kicki Ekonomisk PT
  30 juli, 2018 at 08:02

  Å vilka bra tips. Har hoppat över Särenbrandt av någon anledning men nu får nog din text mig att plocka upp tråden. Och den sista norska ska jag direkt hugga i
  Tusen tack!

  • Reply
   Cilla
   30 juli, 2018 at 08:09

   Kul!! Jag kommer jaga rätt på en ny bok av Bjørk… ?

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.