Lite blandat

Julmarknad på Huseby Bruk, nu kommer alla…..

….julkänslorna på en och samma gång 🙂 Under rubriken ”Det här passar jag på när jag har nästan all tid i världen” ingick igår ett besök på årets julmarknad i Huseby.

Det är många år sedan jag var på en riktigt julmarknad och jag har aldrig varit i Huseby, även om jag har hört talas om att den ska vara den bästa. Igår åkte jag och en härlig väninna dit med humöret på topp och varma kläder. Det är så nedrans kallt nu!

Efter parkering på en lerig åker, tacksam för fyrhjulsdrivet, välkomnades vi av mängder av julgranar med juleljus. Huseby är ett gammalt järnbruk där flera av fastigheterna finns kvar och där man bland annat har julmarknad årligen. Hantverkare och matkreatörer trängs i långa rader och många är generösa med sina provsmakningar. Det är extra trevligt att det är olika hus som man vandrar i mellan, frisk kall luft blandas med dofter av korv, karameller och julens alla smaker. Promenaderna mellan fastigheterna gör att man upptäcker gårdens alla hörn och även utanför husen pågår aktiviteterna för fullt. 

De som håller till ute är förstås de som inriktat sig på de mer hungriga gästerna. Åh så mycket gott det fanns! Kroppkakor, grillad korv och förstås flera godisstånd. Igår kände jag mig ståndaktig att jag gick förbi de kanderade mandlarna men idag ångrar jag mig nästan. Karamellerna från Mariannelund missade jag dock inte. Ni vet väl att det marknadsgodiset är godast och ni får absolut inte köpa av någon annan?! De var uppskattade även när jag kom hem. Vi fastnade även för julcafeét som serverade tomtegröt och rejäla skinkmackor, det var riktigt gott och värmde bra i magen. Det vete sjutton om det inte blir en gryta gröt till helgens frukostar 🙂

Övriga inköp bestod även de till en viss del ätbart 🙂 Fina ostar fick följa med hem, bland annat en whiskycheddar och en blå Stilton men även en Gruyere så nu är helgen räddad. En liten julklapp till svärmor hittade jag också men den får vara hemlig än så länge, ifall någon skvallrar, men jag kan avslöja att det var en kul vinkling på hennes fågelintresse. Jag hade även en krans till dörren på önskelistan men jag konstaterade återigen att ingen slår Blomsterbodens kreationer i Eksjö. Förutom de som har tålamodet och talangen för att göra dem själva förstås. Jag är inte en av dem…

Desto mer det mörknade desto mer kom julstämningen fram i mörkret, när lampor och ljus lös upp hela det stora bruket och gården. Oerhört vackert. Det kanske inte är så att jag rusade hem och började pynta precis men det var en precis lagom dos att få i sig. Har ni vägarna förbi eller helgen ledig så kan jag varmt rekommendera ett besök de har öppet till och med söndag. Förutom det ätbara så finns väldigt många hantverkare som visar upp sin alster i glas, betong, trä och allt annat man kan tänka sig. Så har man sitt intresse där har denna julmarknaden ett brett utbud. Själv uppskattar jag verkligen arbetet som ligger bakom och engagemanget att åka runt och sälja men mycket av det får inte sin rättmätiga plats hemma hos mig.

Cilla

 

På bilden ovan syns en utställares arbete med granris, ett brudpar 🙂

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.