Lite blandat

Julservis med tur och retur Ekerö

Lagom till antingen första december eller första advent, beroende på vad som kommer först, så plockar jag fram min julservis. Eller servis och servis, det är ett gäng mattallrikar och djupa tallrikar som jag har tillsammans med någon enstaka serveringsskål.

Det var många år sedan mamma och jag hittade delar av en utgående julservis i en porslinsaffär i Vimmerby. Tomtejul heter den och kommer ifrån Rörstrand. Redan då hade de slutat tillverka den så det är svårt att få tag på delar om man inte har full koll på loppis och liknande. Jag väldigt glad i mina jultallrikar och de används flitigt ända fram till slutet på januari, varje dag.

När vi blev med huset i Västervik för 3,5 år sedan och firade första julen där så ville jag förstås ha en julservis även där 🙂 Vi är där nästan mer tid än i Eksjö under jullovet och det borde väl vara en anledning så god som någon? Tyvärr så är minnet både kort och begränsat så det är förstås bara i december som jag börjar leta, varje år. I affärerna, på olika siter som säljer porslin samt Blocket och Tradera. Ofta är inte serviserna kompletta eller så har de ett mönster jag inte blir så förtjust i. Givetvis är jag kräsen också 🙂 Med komplett tänker jag minst 12 djupa tallrikar och 12 mattallrikar men gärna något lull-lull också som skålar eller assietter.

Så tre decembrar, det heter säkert decembermånader men decembrar låter lite roligare, har jag letat förgäves. Tills i år! Det är helt galet så mycket som faller på plats just i år, är det för att jag har tiden tror ni? 🙂 Häromhelgen scrollade jag återigen igenom Blocket och där fanns den! En snygg julservis med massor av delar till okej pris och när jag tog en kontakt med säljaren så fanns den kvar, på Ekerö i Stockholm av alla ställen. Snabbt resonemang med sambo ledde till ett köp och en tur till huvudstaden. Det var första gången som jag köpte något på Blocket och framför allt något som jag skulle hämta hemma hos någon helt okänd människa! När jag tidigare handlat så har det kunnat skickats som paket på posten.

Med ett julklappsstopp i Linköping och färja över till Ekerö så kändes inte resan så lång och paret som sålde servisen var riktigt trevliga. De hade packat så fint och hjälpte oss att bära, jag tror affären var över på tjugo minuter sedan var det bara att vända hemåt igen. Något kvarter längre bort skrämde sambon upp mig om att det kunde vara tegelstenar i lådorna så jag var tvungen att stanna och titta och givetvis låg det en så fin julservis däri. Det uppkom dock farhågor efter ytterligare någon mil då ett farthinder ”missades” av någon racingförare och det skramlade misstänkt i bagaget.

När jag packade upp servisen i helgen så räknade jag till 106 (!) delar! Det var glas, tallrikar, kaffekoppar, uppläggningsfat och annat smått och gott. Dock hade jag inte läst annonsen ordentligt så det saknades 10 djupa tallrikar 🙂 Just det som var min önskan, men så kan det gå när man är snabb att tillfredsställa önskningar. Som väl är går det att köpa till så har jag tur är min fina julservis Åsas Tomtejul komplett till jul, åh så mysigt!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.