Lite blandat

Julstök och ett riktigt fult pepparkakshus!

Julstök

Julstök och adventsmys, visst är det härliga tider nu! Jag gillar verkligen den här perioden på året. Faktiskt kan jag knappt minnas att jag varit så stressad att det känts jobbigt någon gång vid jultid. Visst har det hänt att jag pysslat och grejat med julstök ända fram på natten till den 24e, men det är ju bara mysigt 🙂

Julstök

Nu är det inte så att jag har massor med julstök och aktiviteter precis, men lite vill jag göra. Pepparkakor bakades vid första advent, det är tradition i Lönneberga. För min del borde det vara det 45e året, även om jag inte minns de första. Genom åren har deltagarna varierat där några barnbarn kommit och gått med stigande ålder. Syster yster och jag är dock fasta medlemmar, likaså en systerdotter under hennes 31 år. Pappas babblande bidrag räknar jag knappt. Så länge mamma hängde i här på jorden var hon också självklar förstås. I år glömde vi dock att testa om degen fastnade i taket.

Annat julstök är lussebullar och pepparkakshus som jag gärna hänger i med. Lussebullarna har gått från att vara riktiga lussekatter med russin i degen, sen bara ovanpå katterna till pärlsocker på. Beroende på ungars tyckande förstås. Nu har de nästan rationaliserats till runda bullar, antingen med pärlsocker på eller doppade i smör och socker. Eller helt släta. Fast jag väger dem inte, alla är olika stora och ser lite missbildade ut. Jag VET att jag borde knåda degen mer och säkert låta den jäsa ytterligare för att få så fina porer. Men jag glömmer liksom, eller struntar i det och chansar. Varje gång 🙂 Fast goda blir dem det är huvudsaken! Om jag inte bränner dem eller har för mycket mjöl i….

Pepparkakshus

Ett fint pepparkakshus har jag drömt om i mitt julstök så länge jag levt. Det har aldrig hänt. Ändå har jag provat, tro mig! Pepparkakståg, slott och allsköns varianter på hus. Färdigköpt hus och färdiga pepparkaksformar med väggar och tak, inget får jag till. Är det så att en del har det och en del inte?!? Jag har klippt ut ritningar från tidningar, jag har ritat av på millimeterpapper och jag har skurit av kanter på de varma väggarna. För att inte tala om alla brännskador från smält socker. Ändå passar de inte ihop!!

Ett försök gjordes även i år förstås. Jag använde pepparkaksformar, en för kortsidor och en för väggar och tak. Sex delar alltså. Jag köpte även färdig deg för att få hållfasthet. Det kan ha varit så att formarna omformats i lådorna men ingenjören i familjen riktade dem lite…. 🙂 Degen kavlade jag inte alltför tunt och jag brände den inte! Lite olika färg kanske det blev, men vilket hus är inte solblekt på någon sida?! På radion hade jag hört att sidorna skulle gärna vila något dygn så det fick de göra också. Till och med tre dygn. Dekorera gjorde jag innan ihopsättning för att minska rasrisken, med färdig tub. Varför kan ingen komma på en bra lösning så att strängen avslutas på ett snyggt sätt istället för en klump??

LäckageJulstök

Istället för smält socker hade jag hittat ätbart lim, samma tillverkare som dekorationstuben. Smart! Jag kan meddela att det går åt galet mycket lim för att foga ihop fyra sidor plus tak som ser ut som vågor. Inte en enda sida var rak! Taket gled ner och jag satte fingrarna rakt i de sneda fönstren! Ett tag funderade jag på att gå ut i garaget och hämta spännband för att hålla ihop det. Men på ett mirakulöst sätt så står det kvar. Snett, vint och med hål i.

Yngste sonen skrattade högt när han kom från skolan och övriga hemmavarande familjemedlemmar har påpekat att dörrens storlek är inte i proportion till fönster. Att det är hål i taket både uppepå och på sidorna. Men det regnar väl inte inomhus?!? Fast jag håller med, det är det fulaste hus jag någonsin sett. Å andra sidan tillhör det mitt julstök och nästa år kanske det blir bättre 🙂 Det är ju tanken som räknas, eller hur?

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.