Böcker

Anders de la Motte och Niklas Natt och Dag

Anders de la Motte

Anders de la Motte och Niklas Natt och Dag är några herrar jag har utgåtts med på sistone. Det har varit intensiva timmar med hela känsloregistret inblandat. Jädrar så bra dem är!

Den förstnämnda, Anders de la Motte hade jag till och med förmånen att lyssna på för ett par veckor sedan. ( Läs mer här )Fasen vad kul det är när människan bakom böckerna jag läser är lika trevliga och klipska som jag inbillar mig när jag läser deras böcker. Hoppas även att humorn får ta lite plats i kommande alster 🙂

Vintereld

Det är lite kusligt att det råkar vara Lucia som jag tipsar om Vintereld som är Anders de la Mottes senaste bok. Just en Lucia-natt i slutet på 80-talet har nämligen en stor betydelse i boken. En bryter brand ut när några ungdomar har fest. Branden får en stor betydelse genom hela berättelsen och speciellt huvudkaraktären Laura som skadas svårt. När hon återvänder till Skåne igen efter många år på annat håll börjar hon reda i vad som hände den natten egentligen. Har hennes fasters död så många år efteråt också en koppling till branden? Boken är så bra att jag var tvungen att sitta uppe sent en natt för att läsa färdigt och jag var helt slut efteråt. Inte för den sena timmen utanför att den var så spännande. Läs!!!

Höstdåd

Självklart passade jag på att köpa även Höstdåd av Anders de la Motte när jag ändå träffade honom 🙂 Tidigare hade jag läst Slutet på sommaren av honom och gillade den skarpt. Vintereld slår dem båda  på fingrarna även om alla tre är riktigt bra. Liksom de la Motte upprepade flera gånger när han signerade så går de alldeles utmärkt att läsa fristående och huller om buller. Det enda de har gemensamt är att de utspelar sig i Skåne och att de förstås är snyggt skrivna. Höstdåd har i och för sig ytterligare en koppling med ett gäng ungdomar som ställer till det för sig. När en polis flyttar till trakten och börja reda i gänget med ungdomarna så spelas en oväntad och spännande historia upp. Läs den också!

1793

Tydligen så har boken 1793 av Niklas Natt och Dag vunnit pris som Årets Bok inom sin genre 2018 och svenska debut 2017. Den verkligen väl värd sina priser då även den gör avtryck i både hjärta och själ. Det utspelar sig i Stockholm under just 1793 och samtidigt som man får följa en otäck berättelse så serveras en duvning i svensk historia. Nytta med nöje helt enkelt, härligt! Ett stympat lik hittas i Fatburen i Stockholm och en Carl Winge får i uppdrag att ta reda på vad som hänt. Samtidigt pågår ett politiskt spel som påverkar utredningen och som läsare får man verkligen en inblick hur hårt, kallt och fruktansvärt Sverige kunde vara på den tiden. Människors olika värde och hur fattigdomen slår hårt. En helt annan sorts historia än Anders de la Motte men ack så läsvärd!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.