Böcker

Louise Boije af Gennäs och Emelie Schepp

Jistanes vad många galet bra författare vi har i det här ändå lilla landet! Hur ska jag få till att läsa dem alla?!? Speciellt är det kvinnornas böcker som tar tag i mig. Förmodligen för att jag är i målgruppen men jag slås ändå av hur många brudar det är i vårt avlånga land som skriver så jädrans bra böcker! Som tur är är skriver flera av dem serier med boksläpp ganska ofta, åtminstone årligen, så att jag slipper vänta allt för länge. Sista dagarna har jag umgåtts med Boije af Gennäs och Schepps karaktärer. Liksom tidigare är de båda riktiga bladvändare!

Verkanseld

Verkanseld är den sista delen av tre i Loiuse Boije af Gennäs Motståndstriologin. Har ni inte läst de första två så gör det, omedelbart! Förutom att det är en riktigt bra berättad historia så har alla tre böckerna koppling och viss förankring i händelser i Sveriges nutidshistoria. Speciellt politiska händelser som berört oss alla på något sätt. Om inte annat så minns vi flertalet från uppväxten eller berört dem kring middagsborden. I centrum för böckerna står en ung kvinna i 25-årsåldern som förlorat sin far under speciella omständigheter. Under triologins gång händer det mer och mer suspekta saker kring Sara, som kvinnan heter, och hon kommer ständigt tillbaka till faderns researcharbete för att hitta förklaringar.

Konspirationsteorier om makt och vem eller vad som egentligen styr Sverige vävs in i Saras historia. Kapitlen i boken blandas med verkliga utdrag från artiklar, intervjuer och annat material kring främst politiska händelser de senaste åren. Palmemordet, mordet på Anna Lindh och höstens regeringsbildning är några exempel. Jag gillar verkligen blandningen och som läsare kastas man mellan fiktion och verklighet. Till slut är det oundvikligt att jag funderar på om det skulle kunna vara sant allt det som kommer fram? Fast det kan det väl inte….eller?!? Oerhört spännande och välskrivet från första till sista bok!

Broder Jakob

Broder Jakob är skriven av Emelie Schepp och det är hennes femte bok om åklagare Jana i Norrköping. Jag hittade henens böcker så sent som förra året och läste ikapp som en dåre nästan! Deckare med en extra spännande twist då Janas förflutna som flykting till Sverige och sen fostras som barnsoldat spelar en stor roll i alla böckerna. I denna bok försvinner kvinnor spårlöst i Norrköping och hittas sedan mördade i Strömmen. Utredningen pekar mot en ung man som sitter inlåst för mord på sin familj och Jana tvingas ta sin hatade soldatbror till hjälp som sitter på samma anstalt. En historia rullas upp om könsidentitet och syskonskap samtidigt som Janas agerande i utredningen riskerar att avslöja hennes bakgrund. Som alltid mycket spännande med Emelie Schepps böcker och jag är som alltid lite extra kär då hon gjort en resa som författare som jag beundrar!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.