Böcker

Lykttändaren och Jorden runt på 80 dagar

Nu har jag läst böcker igen 🙂 Denna gången är det Lykttändaren av Pontus Ljunghill och Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne. Snacka om spridning på litteraturen!

Samtidigt som jag vill botanisera och plocka böcker lite hipp som happ, som jag gjorde med bland andra Lykttändaren i Eksjö Bokhandel så vill jag även läsa klassiker. Vilka som kvalar in som klassiker vet jag inte egentligen men jag antar att det är böcker jag hört talas om som jag inte har läst. Ofta de kanske lite mer otillgängliga böckerna som jag inte väljer bara på att läsa på baksidan. Det kan vara från någon som vunnit pris eller som jag kommer ihåg från skolan men antingen inte läst eller kommer ihåg handlingen från. Eller varför inte svenska författare? Ibland har jag tänkt att jag borde ha en lista att beta av  ”100 böcker man borde ha läst” ihopsatt från någon som vet lite mer. Tänk om Sara Danius kunde hjälpa mig, hon som är lika smart som snygg och har dessutom en grym klädstil! Eller varför inte Ebba Kleberg von Sydow som bär samma kriterier om än med mjukare framtoning. I ett annat liv ska jag bli som dem!

Klassikertanken var med mig när äldste sonen rensade rummet häromveckan och fick fram Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne. Eftersom den hamnat i tonårsrummet antar jag att den är klassad som ungdomsbok (?) men jag kan inte minnas att jag läst den så jag klippte den innan den for iväg någonstans. Det tog någon sida eller tre innan jag kom in i språket men sedan var den riktigt trivsam. Korta kapitel med många händelser gjorde den faktiskt lite spännande bitvis. En vadslagning om att resa jorden runt på 80 dagar driver mr Phileas Fogg ut på äventyr tillsammans med sin betjänt Passepartout. Resan sker i början på 1870-talet och den tystlåtne men uppfinningsrike mr Fogg tar dem igenom spännande strapatser. Har du inte läst den så kan jag varmt rekommendera den, det är en söt historia och bra för allmänbildningen att ha läst.

Lykttändaren är en kriminalhistoria som utspelar sig i Stockholm sommaren 1923. En ung kvinna hittas mördad i sin lägenhet och kriminalkonstapeln Stierna är med och utreder brottet. Även här tar det några sidor innan språket flyter och jag kan inte läsa lika fort som vanligt. Det gör dock inget, ibland är det skönt att tvinga ner farten och läsa mer ordentligt. Stiernas och hans chef Lydmans utrednings framskridande blandas med återblick till kvinnans veckor precis före mordet. Även mördarens städning efter dådet får jag som läsare följa. Jag gillar balansen mellan berättelsen om kvinnan och själva utredningen, de går hand i hand och jag får veta precis lagom mycket för att ändå inte förstår vem mördaren är förrän framåt slutet. Vill du bryta av de ”vanliga” deckarna med en med rikligare språk och en inblick i ett äldre Stockholm så är Lykttändaren en bra bok!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.