Lite blandat

Matterhorn, Schweiz och 3 883 möh

Var vi än vänder oss i detta härliga skidsystem så vaktar det mäktiga Matterhorn över oss! Än så länge har vi haft tur med sol varje dag även om kylan biter i kinderna.

Det ryktas dock om något sämre väder senare i veckan så idag utforskade några av oss Matterhorn från andra sidan och begav oss över till Schweiz. Egentligen är det väl just den sidan av det berömda berget som gett formen till Toblerone och det är svårt att inte förstå varför. Matterhorn ser precis ut som de berg vi ritar när vi är små och ju närmare man kommer det desto mäktigare blir det förstås.

Skidåkningen i Cervinia är helt suverän speciellt för oss som inte är når proffsåkare och det märks även på övriga åkare i backarna. Barnfamiljer samt vuxna gäng är de som är mest representerade. Fortåkare och coola 20-30-åringar verkar inte vara lika imponerade av Matterhorn och dess vänliga men grymt preparerade nedfarter. På schweiziska sidan var klientelet detsamma även om jag nog tyckte att den italienska sidans skidåkning var något bättre. Kanske är det just åkning på gränsen som är så populärt att det blir mer uppkört och backarna känns smalare.

Förutom att äntligen fått prova riktig ost-fondue och öl från Zermatt så var det glaciären på 3 883 (!) meters höjd som imponerade mest. En äldre modell av en stor gondol tog oss med säkert ett hundratal andra, åt gången, upp för berget till själva glaciären. Den kittlade i magen när den började sjunka ner i en skreva för att sedan börja klättra upp väldigt nära bergskanten. Åtminstone kändes det så! Ju högre upp den klättrade desto mer knakade öronen och luften blir tunnare. Även på de höjderna kring 3 000 – 3 500 m på ”vår” sida slår hjärtat lite hårdare utan minsta ansträngning. Uppe på dryga 3 800 m kommer även yrseltendenser, men åh va det var värt det när vi kom upp! En gudomlig vy över topparna och en lååååååång skidåkning hem är en upplevelse vi sent ska glömma.

Vi tog oss inte ända ner till Zermatt idag då det tydligen krävs en del tid och hinner man inte tillbaka innan liftarna stänger så är det antingen 5-6 timmar i taxi tillbaka eller en hotellnatt extra. Klättra över Matterhorn i mörkret känns inte som ett alternativ 🙂 Kanske återkommer vi till Zermatt en annan gång!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.