Skrivande

Men vad handlar min bok om då?

Som jag var nämnde i förra inlägget fick jag rådet ”gräv där du står” på den där skrivarkursen jag gick när de 10 första sidorna på en bok skulle skrivas.  En scen växte fram hos mig om att någon knackar på fönstret en natt. Scenen är förstås sprungen ur min egen varierande respekt för mörkret. Jag vill inte gå så långt och kalla det mörkrädsla riktigt men ibland kan mörkerrespekten slå till. Som till exempel när man är ensam hemma och ska gå och lägga sig. Då drar jag gärna för gardinerna. Skräcken är att vakna mitt i natten och se någon stå där utanför fönstret. Drar jag för gardinerna ser jag ju inte personen i alla fall. Men skulle denne knacka på fönstret…..

Tog min karaktär i handen

Men för en bok räcker inte en scen eller en bild. När jag små småningom, i till en början små skrivdoser, började ta min huvudperson i handen och backa tiden några månader innan den där natten då började hela berättelsen ta form. Likaså när jag faktiskt vid sidan av dokumentet började skriva ner hur huvudpersonen såg ut, vilken ålder, tankar om familj och liknande. Att det skulle vara en kvinna var givet från första raden. Och att hon skulle till en början vara ensam, alltså inte i relation med någon av olika anledningar. Kanske vill hon förändra den situationen genom berättelsens gång?

När jag verkligen tog skrivandet på allvar för ett år sedan och bokade in skrivtid i almanackan, som jag respekterade, växte texten för varje skrivsejour. Bilden av hur jag går bredvid min huvudkaraktär och beskriver hennes varande och görande blev mer och mer tydlig. Det var supersvåra att försöka gestalta istället för att förklara för mycket. Eller att inte berätta för mycket och försöka lägga in ”ledtrådar” så spänningen skulle hållas uppe. Men jädrar vad skoj det var! Och fortfarande ÄR förstås.

Snabba bok-ideér kan utveckla berättelsen

En morgon när jag borstade tänderna kom jag på att jag skulle ha en ekonomi-koppling i berättelsen också! Snabbt som sjutton spottade jag i handfatet och sprang till datorn med tandborsten i högsta hugg och skrev ner tanken. Något som ”bara” var en snabb idé växte och blev sen ganska avgörande på vägen fram till fönsterscenen 🙂

Så min bok handlar om en ensam kvinna i medelåldern som kanske skulle kunna tänka sig en relation men där det kör ihop sig på vägen. Både med vissa människor, med ekonomin för andra och för huvudpersonen en sen natt i slutet av november….. Och den utspelar sig i Västervik 🙂 Titeln är än så länge I vikens mörker.

När jag nu inväntar svar från förlag och planerar alternativ så skriver jag på bokmanus nummer två. En fortsättning där många av karaktärerna fått följa med men där praktiska omständigheter tagit dem till Eksjö. Visst låter det spännande?

Cilla

6 Comments

 • Reply
  Lena
  19 januari, 2021 at 19:50

  Hjälp vad spännande 😍 det ska bli så kul att läsa!!! Du skriver alltid så man bara vill läsa mer av dig👌👍

  • Reply
   Cilla
   19 januari, 2021 at 19:55

   Du är så snäll!!! ❤️

 • Reply
  Antonia
  19 januari, 2021 at 19:53

  Spännande ju 😀

  • Reply
   Cilla
   19 januari, 2021 at 19:55

   Hoppas det blir det!! 😍

 • Reply
  Kerstin
  20 januari, 2021 at 07:23

  Jag längtar tills jag får läsa 🥰

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.