Skrivande

Pocket eller hårda pärmar?

pocket eller hårda pärmar

Det finns en del att fundera på just nu 🙂 Eftersom realisten i mig inte lägger all tilltro till etablerade förlag så pågår undersökning av alternativ för fullt. Vilket betyder att alla de där stegen som förlagen tar och gör innan färdig bok behöver jag själv ta reda på. En del av dem skulle jag kunna få hjälp med via ett hybridförlag. Men oavsett ett sådan eller helt egen utgivning behöver jag ha koll. Bland annat på om boken ska bli en pocket eller en vanlig bok.

Generösa författare

Jag gör just nu intervjuer med författare som gjort resan innan för att få tips på vägen. I dessa samtal delar de generöst med sig av sina erfarenheter vilket jag är galet tacksam för. Liksom namn på människor som kan hjälpa mig vidare i processen. Det är så häftigt att diskutera skrivande, författarskap och utgivning PÅ RIKTIGT! Inte bara som att det vore en kul grej att göra någon gång. En av kontakterna jag fick var bland annat till en omslags-makare. Alltså en formgivare som kan hjälpa mig göra boken till Smålands snyggaste, typ 🙂 Redan några dagar efter tog jag en darrande mailkontakt. Det är tur att bokstäver håller sig stadiga via mail. Hade jag skrivit för hand hade de varit svårlästa…

Formgivaren var postiv till ett samarbete och när det blir skarpt läge ligger den tråden högt på listan att dra i. Innan dess behöver jag dock bestämma mig kring den allra svåraste frågan i mitt tycke. I alla fall just nu. Ska det vara hårda pärmar eller en pocket jag ska trycka? Eller något helt annat? Ljudbok och e-bok finns självklart också med på listan. Men jag ska förstås ha ”vanliga böcker” också, även om ljudböckerna tydligen ökar likt laviner i alperna.

Pocket eller hårda pärmar?

Hårda pärmar på böcker är förstås snyggast och ser proffsigast ut. Nu vet det formatet som etablerade författares böcker trycks först i. Med stiliga, lyxiga och spännande omslag som viks in över pärmarna. De invikta kanterna använder vi ofta som bokmärke, åtminstone jag. Alternativet pocket är den varianten som kommer ut lite senare i en utgivning, med mjuka pärmar. De är behändigare i formatet och lättare att ha med sig, speciellt på resor eftersom de inte väger så mycket.

Böckerna med hårda pärmar är förstås dyrare att trycka och ta fram. Vilket innebär ett dyrare pris för de som jag önskar vill köpa den. Men de är som sagt snyggare och ”står ut” mer. De gör sig bättre i bokhyllan både hos mig och läsaren. En pocketbok får ett lägre försäljningspris eftersom de är billigare att trycka men märks inte lika mycket. Kanske hamnar de i skymundan mer? Är insteget till en ny författare lägre med en pocket än en bok med en hård pärm?

Vad tycker du?

Oavsett så handlar det inte om att jag ska sälja så mycket böcker som möjligt för att tjäna några pengar. För det göra man inte som författare till sina första böcker, det vill jag lova efter all efterforskning jag gjort. Mina ekonomiska kunskaper har jag inte tappat helt. Utan det handlar förstås mer om att få underhålla och dela med mig av den historien jag skrivit och gärna till många.

Så vill du hjälpa mig? Är chansen större att du köper en bok av en okänd författare om det är en pocket eller en bok med hårda pärmar? Eller får det snygga omslaget på en bok med hårda pärmar dig att slå till?

Klura och kommentera gärna! Antingen här, på Facebook, Instagram eller vad som! Alla kanaler funkar – stort tack för hjälpen!

 

Cilla

Om du vill läsa mer om min bokresa kan du göra det här och här 🙂

 

 

3 Comments

 • Reply
  Susanne
  1 februari, 2021 at 17:50

  Hård pärm tror ja vinner i längden 😀 men hoppas ju på ljudbok med

  • Reply
   Cilla
   1 februari, 2021 at 18:30

   Ja ljudbok måste det bli också!! Noterar din röst på hård pärm 😉🥰🙏

 • Reply
  Pernilla
  4 februari, 2021 at 22:01

  Svårt val… själv är jag allätare och lyssnar, läser pocket och unnar mig emellanåt en bok med tjock pärm eftersom de är klart snyggast. Ska jag ge bort en bok blir valet hård pärm… jag tror jag hade satsat på det om jag vore dig. 🥰

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.