Böcker Skrivande

Fritt fall av Anneli Olsson – boktips!

Fritt fall

I mitt undersökningsarbete kring författare som gett ut sig själva hittade jag för ett par månader sedan Anneli Olsson på Instagram. Hon kom ut med sin bok Fritt fall i maj förra året genom det egna förlaget Tawera. Häromdagen såg jag att hon fått lägga sin tredje tryckbeställning på sin bok vilket är superkul!! Gissa om det inspirerar mig i mina planer?! 🙂

Fritt fall – en feelgoodroman

Anneli valde att trycka sin bok i pocket och hos ett svenskt tryckeri. Inom den närmaste tiden hoppas jag får tillfälle att språkas lite med henne och ta reda på mer om hennes resa från manus till färdig bok. Fritt fall är hennes debut men jag vet att hon skriver och redigerar som bäst på bok nummer två nu. Och jag hoppas att det blir ännu fler böcker i framtiden, för jag gillade vad jag läste.

Feelgood är inte en genre jag oftast väljer utan det blir ofta spänning av olika slag. Varför vet jag faktiskt inte. Jag kan ju inte ens skylla på att berättelserna är lika varandra, för de sker ju i deckare också. Det är väl spänningsmomentet jag är ute efter antagligen då. Men om fler feelgood-böcker är som Anneli Olssons kan jag tänka mig läsa fler.

En ung kvinna i fritt fall

Boken handlar om Alva Bergman som är strax under 30 och jobbar som resesäljare i Gävle. Hon är särbo med sin pojkvän Tony och har föräldrarna på bara ett par mils avstånd. När vi får lära känna Alva har förhållandet gått på tomgång några månader och chefen på jobbet är en riktig ragata. Livet för fröken Bergman känns verkligen grått. När Alva försöker engagera sig extra i pojkvännen kring deras tvåårsdag får hon istället ett sms från honom att hon inte är önskvärd längre. Balansen mellan att hålla sig alert på jobbet och sorgen hon går igenom sker på en tunn lina.

Med stark stöttning från bästa väninnan repar sig Alva något och när väninnan föreslår en långresa över vintern förvånar hon sig själv med att tacka ja! Hon som är så vansinnigt flygrädd och inte alls är äventyrlig av sig. Thailand, Australien och Nya Zeeland står på önskelistan.

Ibland måste man hoppa

När Alva till slut fått ledigt från jobbet och resan är bokad får väninnan förhinder att följa med. Planerna att istället gömma sig hos föräldrarna i ett par månader hinner nästan förverkligas innan Alva förstår att ibland måste man hoppa. Ibland måste man våga göra saker man inte vågar. Så med paniken lurandes under ytan ger hon sig iväg….

Vad jag gillar bäst med Fritt fall är att Alva skulle kunna vara vem som helst. Allt hon råkar ut för, allt hon drabbas av vare sig det är fysiskt eller känslomässigt kan hända oss alla. En del är självklart mer kopplat till hennes ålder än min men ändå så är det mycket igenkänning! Trots att jag VET att det kommer gå bra till slut, på ena eller andra viset, så vill jag veta hur det går för stackars Alva. En bladvändare helt enkelt.

Vill du ha en härlig bok en kväll eller en helg så läs gärna Fritt fall av Anneli Olsson, den skapar värme.:)

Cilla

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.