Böcker

Nyligen lästa böcker och författare

Det känns som jag inte läst alls lika mycket i sommar som jag brukar göra och det är lite tråkigt. Å andra sidan har jag fyllt tiden med annat som är lika givande så det går ingen nöd på mig. Dock saknar jag känslan av att repa av ett par böcker i veckan och känna hur mina vyer vidgas. Även om de flesta är påhittade 🙂

Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Ringskog är en ny bekantskap för mig och jag är osäker på om jag hade noterat henne om inte boken Rich Boy var med som en av höstens böcker i Erik Hultgrens Litterära Sällskap. På premiärkvällen för höstens träffar var jag tyvärr iväg på annat en boken läste jag självklart ändå! Faktiskt lite extra synd att jag missade då det hade varit roligt att höra vad andra tyckte.

Det är en lite annorlunda roman om främst Marianne som förlorar sin pappa som barn och därmed sitt ljus i livet. Mamman har nog med både sig själv och det praktiska i livet som ensamstående med fyra barn och prioriterar bort sådant som kramar och omvårdnad. Vilket självklart präglar hela Mariannes uppväxt och bidrar starkt till självsvält och ett destruktivt förhållande med vänstersympatisören Kaj. De är unga i 60- och 70-talets fria värld med droger och starka åsikter. En omvärld där Marianne än mer skadas mentalt och som starkt präglar hennes dotter Annika vars historia vi också får följa.

En stark berättelse med stundtals riktigt gripande och nästan otäcka partier. Språkmässigt hade jag lite svårt i början men den tar sig och lämnar många tankar efter sig.

Pärlsystern av Lucinda Riley

Detta är den fjärde boken av sju om jag minns rätt om sju adopterade systrar med olika bakgrunder. Fram till vuxen ålder och i samband med sin fars död har ingen av dem reflekterat över sitt ursprung. När koordinater och ledtrådar efterlämnas i arvet börjar de en och en ta reda på vart de kommer ifrån. Alla böcker varvas mellan dåtid och nutid och vävs ihop på ett starkt sätt. Givetvis hittas även kärleken på vägen att finna sig själv. Alla systrar har dock väldigt olika historier där en del finns anknytning till verkligheten. En trivsam bokserie jag varm kan rekommendera.

Pojken i snön av Samuel Björk

Jag upptäckte Samuel Björck som författare härom sommaren och han är numera en favorit! Det här är tredje boken men de går alldeles utmärkt att läsa fristående. Poliserna är inte lika traditionella som i många andra deckare utan har personlige egenskaper som gör att de kommer fallen närmare. Speciellt Mia Kruger som är Holger Munchs kollega och bär på en historia som ofta påverkar berättelsernas upplösning. Denna gång hittas en kvinna död i en sjö uppe i de norska fjällen, iklädd balettkjol och tåspetsskor. Sökandet efter mördaren leder Olsopolisen till kvinnans bakgrund, men är det verkligen rätt väg? Läs!!

Jag ser dig av Mari Jungstedt

Åh man längtar efter en ny bok så fort man läst ut en bok av Jungstedt! Speciellt de om Anders Knutas i Visby och hans team hos polisen där. Han och de övriga personerna i böckerna blir som gamla bekanta och det är så härligt 🙂 Några universitetsstudenter åker ut till Lilla Karlsö ett par dagar innan höstterminen drar igång. Efter lunch och alkohol somnar sällskapet på stranden och efter en stund vaknar Frida upp och upptäcker att hennes kamrater inte lever längre. Är det en studentmördare som går lös och varför fick Frida leva?

Jistanes så spännande och det var inte utan att jag rös lite när jag passerade universitet i Visby i somras.

Trevlig läsning!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.