Lite blandat

Skullaryd Älgpark en fin kväll i juni

I tisdags fick jag förmånen att besöka Skullaryd Älgpark som ligger bara några kilometer ifrån där vi bor. Har du inte varit där så kan jag varmt rekommendera ett besök, det passar verkligen alla sällskap, stora som små.

Skullaryd Älgpark ligger precis ens med väg 32 mellan Eksjö och Tranås. Har du åkt vägen har du säkert lagt märke till de större stängslen, traktorerna med de långa vagnarna eller parkeringsplatsen vid ladan. Jag har själv passerat en mängd gånger och inte tänkt så mycket på parken egentligen. Snarare konstaterat att där inne går väl ett par älgar till allmän beskådan och inte mer än så. Jag blev riktigt glad när jag förstod att det låg mycket mer bakom den där parkeringsplatsen än vad jag trodde!

Ladan som ligger vid parkeringen innehåller en jättefin shop med allsköns souvenirer, de flesta med älgar på förstås 🙂 Allt från förkläden till muggar, filtar och vad du än kan tänka dig! Ett fik erbjuder kaffe och tilltugg förstås, jättemysigt! När vi var där så fick vi även höra att det har hållits bröllop där helgen innan med 140 (!) gäster. På baksidan öppnar sig en stor uteplats att hänga kring medan man väntar på sin tur. Likaså ett nytt byggprojekt för vad jag hoppas blir kommande kurs- och konferenslokal med tillhörande kök.

Vi var tre mindre sällskap som fick vad som kändes en exklusiv rundtur och information kring älgparken på ungefär en timme. På stadiga långa vagnar som kunde ta upp emot 200 personer skjutsades vi in mot gärdena och skogen bakom ladan. Erik med sin mor och far hängde med på turen och berättade bland annat att förra sommaren hade de ungefär 10 000 besökare! Det är som en hel mindre stad! De kör två turer om dagen för att inte störa och trötta ut djuren och det är Erik som driver det mesta på älgparken.

I olika hägn på ca 45 hektar finns både hjortar och älgar. När vi kommer in i första hägnet är det tomt på den stora ytan vi stannar på. Erik och hans mamma hämtar några hinkar med kraftfoder och ropar på hjortarna på sitt speciella sätt. Ut från skogen kommer då ett helt gäng med hjortar! Hindar, bockar och små söta kalvar. Göte från Göteborg hade stora fina horn och imponerade på oss alla 🙂 De höll sig på respektfullt avstånd men ändå så när att vi såg alla detaljer. Det var nog inte bara jag som drömde om att få känna på de stora hornen som skulle kännas som sammet enligt Erik.

På väg mot nästa hägn följer en fjolårs älgkalv oss ens med de tre meter höga staketet. Älgen Carl har tydligen tagit sikte mot grinden för att se om han kan hitta på lite bus. Dock genomskådas han och mutas med en god kvist så att vi kan åka in. En otrolig historia berättas att Carl stöttes bort av sin mor och Erik tog över rollen som älg-förälder med nappflaskor, vak-nätter och allt vad det kan innebära. Grymt imponerande! Det hade varit riktigt roligt och sett bilden Erik målade upp när han beskrev fyrhjulskörning med en stående Carl på kärra bakom 🙂

Ett flertal älgar och ytterligare en annan sort hjortar lockas fram ur skogen och gräset till oss och vi få ännu en gång komma nära. Till och med en två-veckors kalv vinglar fram på oproportionerliga ben mot oss. Älgar är kanske inte de snyggaste djuren men de är mäkta imponerande och riktigt kul att få se på nära håll. När Erik och hans familj fyller på med anekdoter och berättelser hur det är att driva parken blir det verkligen guldkant på upplevelsen.

Återigen besök Skullaryd Älgpark i sommar det är härliga entreprenörer med en riktigt fin verksamhet!

Cilla

3 Comments

 • Reply
  Lena
  7 juni, 2018 at 21:49

  Vi har oxå älgpark på nära håll, riktigt trevligt är det❤

  • Reply
   Cilla
   8 juni, 2018 at 07:04

   Ja där pappa pussade en älg! ❤️ ?

 • Reply
  Kerstin
  8 juni, 2018 at 17:20

  Vi har också varit där med alla barnbarn. Toppen?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.