Lite blandat

Vad ville du bli när du var liten?

Ofta när jag är kör bil, är ute och går eller springer så lyssnar jag gärna på poddar. Ämnena följer förstås mina intressen inom träning, böcker och att skriva. Ganska nyligen upptäckte jag Skrivarpodden med Kerstin Önnebo där ett av avsnitten är en intervju med författaren Maj-Gull Axelsson.

Mina vänner

Axelsson debuterade som författare 1994, då 47 år, men verkade länge trott att hon inte skulle kunna bli författare. Som liten drömde hon om att bli magdansös men utbildningen blev istället journalistisk. I alla fall så började jag själv fundera på vad jag själv drömde om när jag var liten. Vid såna här tillfällen är det synd att de gamla ”Mina vänner” böcker jag skrev i inte finns kvar. Om de inte ligger i ett hörn på Granvägen i Lönneberga förstås. Förutom att ens vänner och andra som tvingades skriva i den berättade roliga saker så skrev man ju alltid om sig själv med. En av frågorna var alltid om drömyrket.

Jag vill minnas att ett av de först yrkena jag drömde om var sjuksköterska 🙂 Fråga mig inte varför, jag har inga direkta vårdande egenskaper som skulle kunnat vara starka ens som liten. Men det kanske var populärt i slutet på 70-talet? När jag sedan kom upp i lågstadie-åldern var drömmarna något helt annat – operasångerska! Förmodligen hade jag sett Birgit Nilsson på tv:n och tjusats av denna stiliga och starka dam. Eller så var det mer klänningarna och smyckena, men jag kommer fortfarande ihåg hur jag verkligen trodde att drömmen var möjlig. Vete sjutton om jag inte frågade folk om de ville höra något alster. Än idag hajar jag till när fru Nilsson sveper förbi på televisionen, i tidningar eller annat. På något sätt måste hon ha gjort intryck!

Jurist och journalist

Någon gång i högstadiet fick jag en bok av min pappa i julklapp. Jag tror den hette ”Juridik i vardagen” och var en tydlig vink om vilken väg min far tyckte jag skulle gå 🙂 Boken var jätteintressant! När jag både i gymnasiet och på högskolan kom sen i kontakt med juridiken så var det riktigt kul. Dock vare sig hade jag, eller har, tålamod för det hårda arbete dessa människor gör. Nej, det var ju journalist jag skulle bli! Jag skulle ju skriva artiklar och vara ute på massa spännande jobb 🙂 Sen skulle jag bli upptäckt och få jobba på tv, helst som programledare. Det var bara det att jag inte kollade antagningspoängen till journalisthögskolan INNAN jag tog studenten.

En dröm SKA bli sann….

Trots att ungdomens drömma inte uppfylldes så blev det ju himla bra ändå, med ekonom-inriktningen som sedan kompletterades med marknadsföring och försäljning. Bokstäverna från marknadsföringen plockar jag nu ihop till skrivande roller med nya drömmar om att bli författare. Känslan är att de ”gamla” drömmarna kanske jag inte slogs tillräckligt för och tur är nog det. Annars hade jag inte haft den erfarenheten jag har och kanske inte ens kommit fram till bok-drömmarna. Men den SKA jag uppfylla.

Vad ville du bli när du var liten?

Cilla

6 Comments

 • Reply
  Susanne
  28 december, 2020 at 18:47

  Veterinär var drömyrket 😀 men betygen var långt ifrån att räcka till dej. Har än inte bestämt mej vad jag verkligen vill 😍

  • Reply
   Cilla
   28 december, 2020 at 18:48

   Vad spännande!! Visst är det tur att man inte behöver bestämma sig? Och att man får ångra sig på vägen med! 💕

 • Reply
  Malin
  28 december, 2020 at 18:48

  Visst är det underbart att minnas tillbaka. Vad fick man allt ifrån? 🤔. Ett tag ville jag bli präst, skulle nog blivit den minst religiösa prästen Isf🤣. Länge drömde jag om att bli guide, resa har alltid legat varmt om hjärtat sedan jag var liten och vi var utomlands ett or ggr per år. Det fick jag dock uppleva när jag jobbade som reseledare ett tag, så kul men oj vad mycket mer jobb än jag som barn trodde 🙄. Långtradarchaufför har också varit en dröm. Den kan ju fortfarande besannas😉

  • Reply
   Cilla
   28 december, 2020 at 19:04

   Både chaufför och guide finns ju fortfarande där att uppfylla!! Och bjuder du på dina kulinariska kunskaper är jag kund direkt 😍😍😍

 • Reply
  Görel Landberg
  28 december, 2020 at 20:41

  Hej Cilla! Din gamla klasskamrat Görel här: jag ville bli polis eftersom jag ville ha ordning och reda. Blev efter lite omvägar sjuksköterska som jag inte ångrat en sekund 😀

  • Reply
   Cilla
   28 december, 2020 at 20:43

   Hej!!! Så härligt att höra ifrån dig! 🙏 Låter som du hittade ditt drömyrke 😍 och omvägarna är ju häftiga 😉

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.