Lite blandat

Vasaloppet två gånger 2022 är målet

Vasaloppet två gånger

Vilken rubrik jag fick till ”Vasaloppet två gånger….” det låter ju inte klokt egentligen 🙂 Framför allt kan man tro att jag verkligen ska köra Vasaloppet två gånger. Och det ska jag, men inte så som man kanske först tror…

Mål för kontinuitet och äventyr

Jag vill ju ha ett mål eller två om året att dels träna inför och dels ha något att se fram emot. Dessa lopp som jag gör är för mig lika mycket ett äventyr, ett sätt att umgås på ett kul sätt som att hålla träningen skapligt fokuserad. Jag är nämligen fortfarande rädd för att ramla ur kontinuiteten om jag inte sätter mål. Rädslan minskar för varje år tack och lov, med åtta år av regelbunden träning så vore väl sjutton annars. Men som ni säkert vet så krävs det lite mer när vi börjar med nya grejer på ”äldre dar” 🙂

Vare sig min kropp eller mitt psyke klarar av att ha samma träning hela tiden, året runt. Åtminstone inte samma fokus. Variation är nyckel för mig oavsett om det är jobb, träning eller annat. Jag blir sliten både fysiskt och psykiskt om jag exempelvis skulle ha fokus på löpträning året runt. Min egna lilla teori är också att jag, peppar peppar, håller mig ifrån skador och annat skräp också då. Visst springer jag kanske något pass i veckan ändå, men de är väldigt lugna och med en helt annan känsla. När fokus är på just löpning blir det tre pass i veckan med olika fokus och inriktning plus lite styrka och numera även yoga för att balansera det hela.

Vasaloppet två gånger

Så just nu får löpningen komma i andra hand för nästa mål är alltså Vasaloppet. Men denna gången struntar jag i första halvan och ger mig i kast med den andra halvan istället. Det är alltså Vasaloppet 45 km som jag vill göra i vinter. Förhoppningsvis får jag med mig ett par starka kvinnor som sällskap också. Att det inte blir alla de nio milen, som jag gjort tidigare, är för att jag inte vill lägga så mycket tid på de låååååånga lååååååångpassen närmaste månaderna. De timmarna hoppas jag på lägga att accepteras som författare istället!

Men jag ska inte köra Vasaloppet två gånger på skidor, utan en gång i vinter och en gång i sommar är tanken. Det går ju nämligen att både cykla och springa samma sträcka sommartid! Cyklingen går dock bort för min del, min rumpa är verkligen vare sig skapt eller utformad för att cykla. Inte skallen heller, det är för jädra tråkigt helt enkelt 🙂 Men att jogga och gå i 45 km tycker jag verkar vara spännande.

I och för sig jag VET ju att det är spännande. Vi gjorde ju det för några veckor sedan, träningskompisen och jag, i Idre fjällmaraton. Ett lopp som inte går till historien som det roligaste eller bästa men som var ett äventyr på sitt sätt med att orka att hänga i under nio timmar (!!) det tog. JA, jag vet att jag inte är så snabb men jag har roligast och är piggast i mål – känn på den du!!

Styrka, löpning och yoga

Så 2022 års träningsmål är Vasaloppet två gånger, 45 km på skidor och några månader senare till fots. Än har inte träningen fokuserats på målen mer än att bygga grund och skifta från flås till styrka. Två styrkepass, ett lugnt löppass, ett backträningspass och ett yogapass är schemat de närmaste veckorna. Yogan hittade jag en kontinuitet nu i somras när jag upptäckte under bara Maria Lagneby på Gårdsyoga. Trots att hennes pass utmanar mig så är de som balsam för själen och för musklerna. Framför allt är de ett grymt komplement till övriga pass. Min favorit är mix yin/ashtanga, rekommenderas varmt.

Sen KAN det vara så att det blir ett berg som ska bestigas i sommar med, men det är en annan historia 🙂

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.