Lite blandat Skrivande

8 saker om min bok – I vikens mörker

Jag blev taggad på Instagram av Jenny Larsson, även hon debutant inom författarskapet, att berätta 8 saker om min bok. Eftersom jag gillar att skriva mycket så passar jag på att använda bloggutrymmet till att spåna kring dessa åtta. Jag skulle säkert kunna komma på några hundra till men det är nog bäst att jag håller mig till ursprungsfrågan, så here we go.

ETT

Många som skriver och aspirerar på att bli författare eller är etablerad har nästan alltid skrivit. Det finns små texter från barndomen, noveller från ungdomen och halvfärdiga manus som ligger i byrålådor växer till sig. Det har jag aldrig gjort! Jag har alltid älskat bokstäver, att läsa dem och klura på dem men inte mer än så. Dagboksanteckningarna höll i sig två dagar vart tredje år eller något, sen dog det ut. Unde uppväxten funderade jag inte ens på skrivande. Mina journalistdrömmar var sprungna ur tv snarare än tidningar, naiv som jag var.

TVÅ

Idén till min bok som kommer i december, som det ser ut nu, fick jag på en skrivarkurs 2016. Högskolan i Jönköping gav 15 hp skapande skrivande och i sista momentet fick vi skriva tio sidor som en del av ett ett större skrivprojekt, tex en roman. Jag skrev de tio sidorna på en och samma kväll, i en fåtölj i Västervik. Ni vet ett sådant där tillfälle när man glömmer tiden och det blir mörkt kring en. DE tillfällena har inte hänt så ofta sedan, men när de väl kommer är de magiska.

TRE

Hösten 2019 träffade jag Malin Lundskog via en facebookgrupp för löpning. Jag skulle till Göteborg och ville samtidigt köpa löparskor. Malin tipsade om en butik och så fick vi för oss att träffas. Mitt i fikat berättar hon att hon skriver och jag svarar ”jag med”. Sedan dess peppar vi och supportar varandra, både via vår podd Skriverier med Malin och Cilla och via skrivsejourer då vi hörs en gång i timmen och skriver alt jobbar med vårt skrivande däremellan.

FYRA – AV 8 SAKER OM MIN BOK

Första tanken med min bok ”I vikens mörker” var att försöka skriva något i stil med filmen Sova med fienden med Västervik i fokus. Dock blev det inte riktigt så utan relationerna i boken utvecklades åt ett annat håll och landade mer in i tankar om vad vi vanliga kvinnor är rädda för? Hur kan ovanliga saker hända vanliga människor? Och liknande 🙂

FEM

Det vara bara den scenen som utspelade sig på de tio första scenerna som jag hade klar i huvudet från allra första början. Resterande kom pö om pö, det växte liksom fram. Jag noterade ner tankarna i en slags sammanfattning/synopsis och sedan när jag hade tillräckligt öste jag på med mer bokstäver.  Det tog tid, eftersom modet svek mig ofta men sä här efteråt var det nog bra att saker och ting fick mogna fram.

SEX

Den sjätte av 8 saker om min bok är att det var inte förrän jag skrivit klart I vikens mörker som jag visste att jag hade fler böcker i mig. Jag har 75 % klart av nummer två och ideér till än fler 🙂 Alla bygger på samma huvudperson men där det sker ett skifte av vinkeln från nummer tre! OM jag var fortsätta så långt vill säga, allt hänger på vad ni tycker om den första förstås….

SJU

Testläsarnas omdöme betydde och betyder fortfarande alla för mig. Innan dess vågade jag aldrig tro att det faktiskt kunde bli en riktigt bok. Vare sig praktiskt eller kvalitetsmässigt. Men deras återkoppling gav mig mod och det är jag dem för evigt tacksam för. Även om jag skriver först för att berätta något så vill jag att det ska bli läst och gärna omtyckt av andra.

ÅTTA

Nu när det är så nära, några veckor bort bara så kan jag konstatera – att vänta på sin bok är som sista månaderna av en graviditet! Å ena sidan vill man att det ska ta slut, för frustrationen och önskan att träffa sin nya familjemedlem är stor. Å andra sidan så är man livrädd. Tänk om det händer något på vägen, tänk om jag är kass på ta hand om den här situationen. Tänk om det blir lika bra med min bok som med familjens grabbar, jag fick en fantastisk son och två lika fantastiska prinsar som bonus. Halvgalna är de alla tre 🙂

 

Kram Cilla

 

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.