Lite blandat

33 timmar i Visby – ett kärt återbesök!

När vi hade större båt under perioden 2006 – 2014 så var ett besök på Gotland och Visby obligatoriskt. Sedan blev jag lite bekväm att gasa över när båten minskade i storlek. Ett par gånger har vi varit över med färjan när den började gå här från Västervik men nu är även det ett par år sedan. I söndags gjorde vi äntligen slag i saken och återsåg semesterstaden igen.

Visby Börs

Tyvärr var vi lite sent ute med planeringen så husbilen fick inte följa med denna gången. Annars var tanken att även uppleva Fårö igen. Istället fick det bli apostlahästarna och en natt på hotell för trion Andersson. Vilket passade mig utmärkt som tjatat om hotellfrukost ett tag. ”Vaddå, vi äter väl hotellfrukost varje morgon” dristade sig en familjemedlem att uttala. ”Hmmmph” var nog mitt mest tydliga svar på den kommentaren! Hotell Visby Börs hade sviter för tre personer, frukost och en inredning som satte sina spår 🙂

Anorna från 1200-talet har hotellet behållt i just sviterna och genom en mörk korridor där spöken fanns i varje vrå hittade vi vårt härbärge. Prinsessans Eugenes svit, komplett med himmelsäng till sonen och allt 🙂 Vid toalettbesöken kunde vi roa oss med att läsa valspråken från svenska kungar. Vackert målade på porslinstallrikar! I fönstersmygen låg prinsessornas kokbok och historieböcker från Herman Lindqvist. Hade det inte varit för att det klämts in ett mindre kök samt en stor TV så hade jag nästan kunnat höra hovklappret utanför och min jungfrus snarkningar. Ni vet hon som skulle hjälpt mig snöra de vackra klänningarna jag hade haft då…..

Gotlands Museum

Utöver förundras över hotellets design och förstås smaska frukost blev det bland annat ett besök på Gotlands Museum. En guidad tur om vikingatiden på Gotland var riktigt uppskattad. Rekommenderas varmt liksom hela museet om medeltiden, Valdemar Attedal, historien om öjn och stan allmänt. I hamnen kraschade vi in hos goda vänner på deras båt en stund, vilket passade perfekt i regnet som kom på eftermiddagen. Dock kanske inte båtägarna var lika lyckliga av vare sig våra blöta skor eller tvätten de hängt på tork 🙂 Tack snälla ni för de goda bubblorna och ostbollarna innan middagen!

Annars handlar mycket på dessa små trippar vi gör ibland om mat för och i Visby finns mycket gott. Tre restauranger hann vi med plus Glassmagasinet förstås – ett måste i Visby. Jag tror inte jag överdriver när jag läste om att de hade över 300 glassorter, det gäller att inte ha beslutsångest då. Själv går jag ofta på säkra kort som pistage och blåbär 🙂 Smaskigt te, salladsdressing och kaffe från Kränku är också ett ”tvunget behov” när jag korsar Östersjön.

 

Med egen båt nästa gång?

Det var gott att återse Visby igen även om känslan är en annan utan båt, bil eller husbil förstås. Nu vill jag inte bryta traditionen igen utan det måste bli årliga besök från och med nu, oavsett transportmedel. Kan någon garantera plattvatten ett par dagar så kanske till och med Mr Axopar kan få följa med…

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.