Lite blandat

Alla beslut som tas behöver inte vara för evigt

Egentligen är det väl bara ett beslut att skaffa barn som du inte kan ångra, de har man livet ut vare sig man vill eller inte – tack och lov! Förhoppningsvis gäller detsamma för val av partner men där känns dock inte besluten i omgivningen lika beständiga på något vis. Om det beror på ett knasigt val från början eller ändrade förutsättningar på vägen, det låter jag vara osagt 🙂 Annars är nog de flesta besluten man tar på vägen möjliga att ändra, även fast vi ibland inte tror det.

Yngsta grabben börjar nian idag och jag funderar inte bara på både min och hans ålder och att tiden går fort utan också på att det närmar sig med stormsteg att välja en inriktning till gymnasiet. Jag har nog alltid tyckt att det är bra tidigt att vid 16 års ålder behöva ta ett beslut om vilken inriktning man ska ha på sitt liv i flera år framöver. Som tur är verkar det finnas en flexibilitet i utbildningarna att man faktiskt inte behöver det. Även om tjejerna och grabbarna är till exempel praktiskt inriktade så kan man faktiskt välja en sådan linje och lägga till högskolebehörigheten för att ändå ha flera möjligheter till vidare studier eller jobb tre år senare. Så det borde finnas alla möjligheter att kombinera intresse och nytta samtidigt som man inte målar in sig i ett hörn och ett beslut taget behöver inte gälla om inte för all framtid men väldigt länge.

Detsamma borde gälla för det arbete man har? Bara för att att man har ett jobb nu så måste man faktiskt inte vara kvar på det resten av sitt yrkesliv. Jag förstår och har full respekt för tryggheten det kan ge men jag vet också att med planering och lite vilja kan inte bara arbetsplatser bytas utan även hela inriktningar. Några kanske förverkligar en dröm, emedan andra kanske byter miljö och ytterligare ett gäng vill aldrig i livet byta arbetsplats. Min tanke är att huvudsaken är att man är medveten om sitt val och inte har ett yrkesliv baserat på slentrian. Det är viktigt att trivas och må bra på sin arbetsplats oavsett vad man jobbar med! Jag resonerade med en intelligent och trevlig herre i helgen kring just yrkesval och vi konstaterade nog båda att många görs på grund av tillfälligheter samt att ingen av oss visste vad vi ville bli när vi blev stora 🙂 Det härliga är att vi alla kan prova oss fram, ibland krävs det lite mer tid och planering att utföra det men det är alltid görbart.

En företagare har självklart en mycket längre planeringstid än någon annan av oss när det kommer till att ta beslut om förändring. Det finns dock alla möjligheter där också förstås, det finns ingen som säger att man behöver driva företag i all evighet om man inte vill det eller driva samma företag heller för den delen. Att skifta ägande, inriktning eller liknande tar givetvis mycket tid och framför allt struktur men det är inte omöjligt.

Jag gillar verkligen tanken på att vare sig jag, kidsen eller andra som jag resonerar med ibland inte behöver ta beslut som ska gälla för resten av vårt liv. Att vi kan ändra oss och får på så vis uppleva ännu mer, känns riktigt härligt!

 

Cilla

(Bilden ovan är sällskap från dagens promenad, de tar nog inte så många beslut i livet…. 🙂 )

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.