Böcker

Bokrea och senast lästa böcker!

Jag var på bokrea förra veckan! Trots att jag läser ganska mycket så brukar jag inte hänga på bokrea alls faktiskt. När jag har slut på olästa böcker i hyllan fyller jag på eller om jag är sugen på andra sorter än de som finns där. Köpen sker när jag känner för det helt enkelt, inte för att det är just bokrea.

I år råkade ”vänttid” sammanfalla första dagen på Eksjö Bokhandels bokrea så jag hoppade in och botaniserade lite. Med ”vänttid” menar jag tid i stan mellan två grejer som är för kort för att det ska vara lönt att åka hem. Det tar ungefär en halvtimme tur och retur och lämnar jag på skolan kring åtta och ska vara någon annanstans vid klockan nio-tio så hänger jag i stan stunden däremellan. Ibland har jag suttit på biblioteket eller kanske käkat frukost på Lennarts Konditori som är både riktigt god och prisvärd!

När jag kom in strax efter åtta på Eksjös bokrea så var det lugnt och skönt, ingen hysteri här inte. Ett ypperligt tillfälle att leta efter några godbitar. Det blev både sådana som jag tänkt att jag skulle vilja läsa samt några andra:

Ondska kostar ingenting och Luften är fri – Sara Lövestam. Häromveckan tipsade jag om den första av hennes böcker om Kouplan, denna är den andra och tredje. Ser fram emot att får reda på vad som händer!

Visning pågår – Sofie Sarenbrandt, jag är sen på ”Sara-tåget” och har inte läst alla så nu passade jag på att köpa den som var härnäst i min turordning.

Fartblinda – Carolina Neurath, hon var lite okänd för mig tills jag hörde henne i Maratonpodden samt att hon började på mornarna i SVT. Verkar vara en driftig kvinna så denna är jag lite extra nyfiken på.

Dömd att springa – Fredrik Svanfeldt, på tal om att springa 🙂 Denna har jag sett lite då och då men har egentligen ingen kläm på vad den handlar om. Återkommer med svar!

Annars har jag läst två lite annorlunda böcker i veckan, för att vara mig 🙂 Ännu ett liv av Theodor Kallifatides och Hägring 38 av Kjell Westö. Kallifatides har jag förstås hört talas om i många många år men inte vågat mig på hans böcker. Jag tror det beror på att jag tänkt att de skulle vara för svåra för mig, för djupa och att det är enklare att välja deckare, feelgood eller något mer lättillgängligt. Dock har jag ju lovat mig själv att utveckla mitt läsande och när jag faktiskt har tiden så måste jag passa på, eller hur?!

Ännu ett liv handlar om Kallifatides själv och hans skrivande vilket tilltalade mig lite extra förstås. I boken berättar han om en period när hans skrivande inte fungerade och att han till och med bestämde sig för att sluta skriva. Det är både en trevligt skriven bok men som också har eftertanke kring vårt samhälle och hur vi agerar i samhället. Den är inte så lång så läs den gärna om du är sugen på något annat än det vanliga.

Även Hägring 38 är annorlunda dels eftersom den utspelar sig under 1938 och dels för att den är skriven ur ett finskt perspektiv. Jag har jättedålig koll på Finlands händelser under anar världskriget och hur de drabbades. Det är mer Norges påverkan som nämns i historieböckerna. Det är i alla fall det jag kommer ihåg. Boken handlar om en kvinna som arbetar på en advokatbyrå i Helsingfors och som brottas med händelser i hennes förflutna i ryskt fångläger. En dag känner hon igen en klient på byrån…. Läsvärd!

Trevlig läsning!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.