Lite blandat

Cilla intervjuar: Anna Håkansson Cantby – Nässjö Basket

Anna Håkansson Cantby

Under flera år har jag jobbat tillsammans med Anna Håkansson Cantby på dåvarande PwC. Numera Aspia. Inte nog med att hon är en engagerad redovisningskonsult och ledare för kontoren på Höglandet. Anna lägger också väldigt mycket tid på ideell verksamhet. Hjärtat brinner verkligen för Nässjö Basket och jag har alltid undrat vad det är som driver henne, och lite annat förstås 🙂

Varför blev det basket?

Jag ”föddes” in i sporthallen och korgbollen. Min pappa var oerhört aktiv i KFUM Nässjö som vår klubb hette då. På den tiden fick jag följa med redan när jag låg i vagnen så basket finns i blodet. Han var ordförande under en väldigt lång tid och förknippades med just basket på stan. Basketintresset växte och blev tidigt stort hos även hos mig och sedermera min egen familj.

Hur har dina roller sett ut inom Nässjö Basket genom åren?

Jag började spela basket väldigt tidigt och då med tjejer som var betydligt äldre. Det fanns ingen Basketskola på den tiden såsom vi erbjuder idag.

Vi spelade i ett relativt framgångsrikt ungdomslag ”Flickor 71” som tillhörde Sverigetoppen under ett antal år. Som 15- åring kom jag med i damlaget i division 1 och kombinerade då spel där med spel i ungdomslaget. Samtidigt tränade jag också yngre lag.

Jag spelade aktivt i damlaget och var också hela tiden tränare för olika ungdomslag fram tills att jag fick barn i 30-årsåldern. Då fortsatte jag som coach ett par säsonger för vårt damlag som även de spelade i division 1.

Sedan 1995 har jag varit med i Nässjö Baskets styrelsen och det är där jag lägger mitt huvudsakliga engagemang idag.

 Hur mycket tid ungefär lägger du ideellt och framför allt varför?

Oj, det är jättesvårt att uppskatta men jag kan väl egentligen säga att all min vakna tid som jag inte ägnar åt mitt jobb ägnas åt ideellt arbete för Nässjö Basket. Arbetet rör alltifrån att vara engagerad som lagledare i mina söners lag, till styrelsearbete, ekonomin och inte minst allt arbete kring vårt ligalag.

Varför jag gör det undrar nog många. Men det ger mig så otroligt mycket energi att jobba för att vi inom Nässjö Basket har en väl fungerande förening på alla sätt. Ungdomsverksamheten, seniorverksamheten, ekonomin och organisationen..

Att få  bidra till att Nässjö Basket stärker sitt varumärke utifrån detta mot såväl kommun, sponsorer, publiken och inte minst våra medlemmar. Det är oerhört viktigt för mig. Sedan är naturligtvis den allra största anledningen att jag tycker att basket är så fantastiskt roligt att både titta på och även spela. Att Nässjö Basket dessutom fungerar som en stor härlig familj, bidrar än mer till att det är kul att lägga stor del av min fritid på detta!

Något ord/råd till dem som tvekar kring att lägga sin tid i en förening?

PRÖVA!!! Det finns allt att vinna och inget att förlora! Tänk alla de människor du har möjlighet att lära känna som du kanske aldrig hade träffat annars! Känn ingen press på att du måste lägga massa tid, utan jag brukar säga att allt är välkommet och man hjälper till precis i den utsträckning man vill!

Kan du dra nytta av din kunskap från Nässjö Basket och ideell verksamhet i andra sammanhang?

Självklart använder jag min erfarenhet. Att till exempel möta olika sorters människor i föreningslivet även i arbetslivet och vice versa!

Du har varit engagerad i olika föreningar/sporter även om det mest varit Nässjö Basket genom åren – är det stora skillnader på hur ideella arbetet ser ut beroende på sport/inriktning?

Jag tycker nog att det ser rätt lika ut oberoende på vilken förening det handlar om! I alla föreningar jag har varit involverad i så är det oftast ett fåtal personer som lägger rätt mycket tid. Medan den stora massan av ideella bidrar i den mån de känner att de vill och kan! Vad som varierar är antalet personer som engagerar sig och i Nässjö Basket är det MÅNGA personer som hugger i och hjälper till och då blir det både lättare och roligare att jobba ideellt!

Det resoneras mycket om återväxt i olika sammanhang, hur ser den ur hos Nässjö Basket? Hos spelare och hos ideella krafter?

Om vi börjar med återväxten bland ungdomar som aktivt utövar basket i  föreningen så har vi en stadigt ökande kurva år efter år! Vi har väldigt god återväxt såväl på pojk- som flicksidan och det är oerhört glädjande!

Vi var några föräldrar som startade Basketskolan för 5-6 åringar för ca 12 år sedan. Det har verkligen påverkat vår återväxt väldigt positivt även som ideella krafter.

 Hur kommer det gå för ligalaget i år? 🙂

För vårt ligalag kommer det att gå bra, jag tippar på att vi når semifinal för första gången i vår ligahistoria ?? avslutar Anna Håkansson Cantby.

 

Tack snälla Anna för att jag fick ställa lite frågor till dig! Jag beundrar verkligen den energi och engagemang du lägger. Det bidrar till att andras fritid får så bra förutsättningar som möjligt och gör våra ungdomar till bra vuxna!

Cilla

 

Foto: Tomas Jansohn

2 Comments

  • Reply
    Anna
    3 februari, 2019 at 18:35

    ??

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.