Lite blandat

Cilla intervjuar: Christoffer Sillén – auktoriserad revisor

Christoffer Sillén

Christoffer Sillén är en före detta kollega till mig från PwC-tiden på Höglandskontoren. Han jobbade med revision och jag med redovisning. Redan från början märktes att Christoffer hade ett engagemang för de uppdrag och kunder han jobbade med. Jag har alltid undrat hur han lyckats hålla den lågan brinnande. Revision kan anses som ett yrke som inte är så spännande men min intervju med Christoffer visar verkligen på annorlunda!

När började du jobba med revision och varför blev du revisor?

Jag började jobba med revision 2011 och det var mestadels av en slump. På högskolan läste jag management som inriktning och hade inte en tanke där och då på att bli revisor. Eftersom jag var rädd att fastna inne på ett kontor hela dagarna. Vilket är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Det är ett fantastiskt varierande yrke.

Vad är det för skillnad på revisor och auktoriserad revisor?

En auktoriserad revisor har avlagt revisorsexamen och får således underteckna revisionsberättelser och därmed vara påskrivande revisor för bolag och andra typer av organisationer. Som revisor kan du arbeta med precis samma saker, göra allt en auktoriserad revisor gör. Men du får inte underteckna revisionsberättelsen och kan inte stå som registrerad revisor för ett företag.

Hur skulle du förklara revision för någon som är ny som företagare?

En genomlysning av din redovisning och en kvalitetsstämpel att ditt bolag och bolagets företrädare efterlever relevanta regelverk. Sen för en ny företagare skulle jag framförallt belysa värdet i att ha revisorn som ett bollplank i alla möjliga frågor som kan dyka upp som nyföretagare.

Vad är roligast respektive tråkigast med ditt jobb?

Det är svårt att säga vad som är roligast, men jag drivs främst av två saker. Dels att få möjligheten att träffa och lära känna många olika personer och företag samt kunna hjälpa dem på sin resa för att nå sina mål. Dels att se juniora medarbetare utvecklas.

Det jag tycker är tråkigast är nog kopplat till min person mycket. Jag drivs inte av dokumentation, checklistor och i vissa lägen lite väl mycket formalia. Som tur är händer mycket inom revisionsbranschen där just många av dessa moment digitaliseras och framförallt automatiseras. Vilket gör att vi revisorer kan fokusera än mer på det roliga i arbetet och skapa värde för våra kunder.

Finns det branscher som är extra roliga att jobba med? Eller företag?

Jag har aldrig varit låst i någon bransch eller liknande. Att arbeta med entreprenörer som vågar vara nytänkande är något jag drivs av. Lika mycket som jag ibland kan tycka det är fantastiskt roligt att arbeta med större noterade företag. De har en komplex verksamhet och svåra redovisningsfrågor. Det är liksom blandningen som jag tycket gör det extra roligt!

Ofta står civilekonomer och väljer mellan att jobba på ekonomiavdelning eller hos någon revisionsbyrå. Hur skulle du råda dem i sitt val?

Mitt råd är att man ska alltid lita på sin magkänsla! Dock vet jag av erfarenhet att utbildningen du får hos en revisionsbyrå dina 5 första år är ojämförbar med vad du får på en ekonomiavdelning. Inte bara kring redovisning och revision. Utan kring ledarskap, lära dig ta dig an olika situationer och bemöta olika typer av människor. Du hör ju vart mitt råd lutar åt, men jag tycket det viktigaste är att man har kul och trivs – för det i min värld går alltid hand i hand med utveckling.

Måste man älska siffror för att bli en bra revisor eller går det bra med andra personlighetsdrag också?

I en organisation som PwC finns det definitivt roller för personer som inte gillar siffror. Vi har marknadsmänniskor, projektledare och administratörer. Men även jurister och it-ingenjörer. Det finns oändliga möjligheter, så jag skulle säga att det behövs absolut inte. Den viktigaste egenskapen är många gånger istället att du ska gilla och möta nya människor och se nya miljöer. Siffror är givetvis en del av vårt arbete. Samtidigt handlar mycket om att se samband i olika nivåer av en verksamhet samt analysera risker i företag.

Finns det andra fördomar kring revisorsrollen som du möter och skulle vilja slå hål på?

Jag brukar säga att jag har ett mål när jag pratar med studenter eller andra typer av nätverk. Det är att sudda bort bilden av en revisor som lite grå, äldre herre, med en ibland lite opragmatisk syn på problem. Som sitter på sitt kontor och bara granskar papper. Det brinner jag lite extra för att slå hål på. Attrahera fler personer till yrket med olika styrkor, inte bara de som drivs av redovisning.

Du har ändå jobbat några år inom revision – finns det tillfällen/uppdrag som präglat dig extra under den tiden? Både i din yrkesroll och person?

Jag tror möjligheten att få hoppa på saker fast man faktiskt inte riktigt är redo har bidragit starkt till att jag är kvar inom yrket. Att få möjligheten att leda ett internationellt revisionsteam efter 3,5 år på ett bolag som omsätter 1 mdr. Eller att få möjligheten att bli kontorschef som 30-åring för tre kontor. Så jag skulle nog säga att prestigelösheten inom de kontor jag varit på har präglat mig. Gett mig möjligheter och utmaningar som jag aldrig kommer glömma. Det har jag växt otroligt mycket av, framförallt som person.

Visst saknar du Höglandet liiiite? 🙂

En lite ledande fråga, men självklart saknar jag Höglandet och alla härliga människor där, så tur att det bara är 1,5 h bort!! 🙂

 

Tack snälla Christoffer Sillén för att jag fick störa dig mitt i högsäsongen med mina knasiga frågor! Du har gjort en grym resa på PwC och jag hoppas du får fortsätta utvecklas hos PwC i Växjö där du numera verkar. Liksom du uppskattar jag konsultrollen oavsett om det är siffror eller bokstäver man konsulter i….

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.