Böcker Lite blandat

Cilla intervjuar: Malin Wall – bokhandlerska

Får några månader sedan blev jag presenterad för världens härligaste bokhandlerska, Malin Wall på Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik! Jag har självklart handlat i hennes bokhandel och varit på deras aktiviteter längre än så men nu har vi börjat lära känna varandra. Tänk att ha en egen bokhandel!?! Hur häftigt som helst och givetvis så blev jag nyfiken och frågade om jag fick intervjua henne…. 🙂

Berätta om hur du hamnade på Erik Hultgrens Bokhandel!

Jag och min man jobbade på en bokhandel i Jönköping och de som förestod den ville gärna utöka. Det blev i Västervik som de satsade och vi fick frågan om att driva den. 2010 köpte vi sedan loss bokhandeln men då hade vi varit här i två år som föreståndare. Det blev en bra introduktion till att driva företag och bokhandel.

Vi tycker förstås om både böcker och att träffa människor. Det är därför det är så roligt att driva just bokhandel med alla dess olika historier. Bokbranschen är underbar! Det händer saker hela tiden. Det kommer nya böcker och berättelser. Det finns verkligen något för alla!

Vilka var bland de första böckerna som du läste?

Som många andra lästa jag massor men några som satt sig är Tolkien – de sträckläste jag, speciellt böckerna om Sagan om ringen. Jag minns att jag kunde ligga uppe halva nätterna för att läsa färdigt. Även Grottbjörnens folk läste jag. Och böckerna som ligger till grund för Outlanderserien tyckte jag om. Självklart även Astrid Lindgren och Margit Sandemo. Jag är uppvuxen på en liten ort och var ofta på biblioteket, jag lånade högar och läste.

Har du någon favoritbok eller böcker?

Det finns så många! Men Vindens skugga av Luis Zafon och Anna Gavaldas  Tillsammans är man mindre ensam är några av favoriterna.

Hur mycket böcker läser du?

Ungefär 60 – 100 stycken per år, det är lite olika. Under 2018 lästa jag 77 stycken. Jag för läsdagbok med datum, titel författare och stjärnor för att bedöma vad jag tyckte om boken. Det är kul att kunna gå tillbaka och se vad man läst!

Lyssnar du på böcker och läser e-bok också?

Nej jag läser nästan bara vanliga böcker.

Hur får man sina barn att läsa böcker om de inte visar något eget intresse?

Jag hörde något bra häromveckan där man likställde maträtter med böcker hos barn. Att vi ger inte våra barn den maten de absolut inte gillar, möjligtvis att man testar lite då och då. Gör likadant med böcker! Fortsätt inte ge barnen böcker de inte tycker om utan prova andra genres och ämnen. Det gäller också att inte ge upp! Läsa tillsammans är också ett bra tips. Att läsa är jätteviktigt men det behöver inte alltid vara en viss sorts böcker.

Hur fungerar inköpen till bokhandeln? Träffar ni författarna också?

Vi är med i något som heter Ugglan, en fristående organisation där vi hjälps åt med inköp. Det är ett jättestort arbete att köpa in böcker. En period om cirka 3 veckor per år är det som en inköpsgrupp engagerar sig till kommande periods inköp. Man känner oftast vad som ska köpas in utifrån erfarenheten från alla människor man mött genom åren.

Inköpsgruppen träffar också förlagen och får veta vilka böcker som är på väg ut. Det gäller för oss att lära känna vår kundgrupp så att inköpen möter upp dem.

Har du någon favoritförfattare utifrån deras person?

Det är nog de författarna som jag träffade när vi drog igång bokhandeln. De som följt med hela vägen. Till exempel Simona Ahrnstedt, Anders de La Motte, Tomas Eriksson –  mest utifrån hans deckare – och Denise Rudberg.

Kan du tröttna på böcker någon gång och i så fall vad ersätter du lästiden med då?

Ibland kommer det dippar speciellt om jag har läst något riktigt bra, det blir som att boken lämnar tomrum. Då läser jag gärna extra mycket dagstidningar och magasin. Ibland blir det även någon tv-serie.

Är det svårt att rekommendera böcker till kunder?

Oftast inte! Man får fråga sig fram om vad kunden gillar. Är det deckare, thriller, romaner, pocket eller annat. Vad de har läst innan och så vidare. Det är bara någon enstaka gång som man kan gå bet J

Måste man läsa ut böcker man börjat på som man inte tycker om?

Nej!

Är det någon bok som du tycker inte fått den stjärnglans den behöver?

Det finns så många pärlor som inte alltid syns. Kom in till oss och fråga om dem!Malin Wall

Har ni vägarna förbi Västervik så måste ni bara hoppa in till Malin Wall och hennes man för boktips och bokköp. De är också väldigt engagerade och duktiga på olika aktiviteter såsom litterärt sällskap, författarträffar och andra happenings. Malin rekommenderar även böcker i P4 Kalmar med jämna mellanrum 🙂

Tack snälla Malin för att jag fick ställa lite frågor till dig!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.