Lite blandat

Cilla intervjuar: Vanessa Vera – fotograf

Vanessa Vera Forsberg

Jag träffade Vanessa Vera Forsberg på CCJ Kommunikation förra året där jag hade förmånen att anställa henne som grafisk designer och fotograf. Hon är inte bara en härlig kollega utan också en engagerad fotograf. Givetvis blev jag lite mer nyfiken på hennes fotograferande då jag själv är klippt värdelös på att ta bilder 🙂 Kanske kan både jag och ni lära oss lite av Vanessa?

Hur länge har du varit intresserad av fotografering?

Sedan jag var i 13 årsåldern ungefär. Familjen skaffade en digitalkamera och då blev jag fast direkt. Så nästan 15 år, tiden går fort!

När bestämde du dig för att du ville jobba med din kreativitet dels som fotograf och dels som grafisk designer?

Det gjorde jag ganska nyligen. Jag utbildade mig till grafisk designer och under min utbildning ville jag inte släppa fotograferingen. Då trodde jag att jag var tvungen att välja. När jag sedan kollade runt på vilka jobb som fanns märkte jag att det faktiskt fanns tjänster där kombinationen av fotografering och grafisk design eftersöktes som kvalifikationer.

Hur blir man fotograf? Går man någon utbildning och vad inriktar de sig på mer specifikt? Hur funkar det liksom?

Jag har ingen aning 🙂 Men ofta går man någon två vägar – att lära sig själv eller gå en utbildning. Att lära sig själv är fullt möjligt. Det finns många stora fotografer som är just självlärda. Dock tar det mycket längre tid att bli bra. Går man en utbildning brukar de vanligaste inriktningarna vara kommersiell fotografi, bildjournalistik eller gestaltande fotografi.

Alla bilder som en fotograf tar behandlas i photoshop, hur mycket justeras där egentligen?

Alla fotografer är så himla olika när det gäller redigering av bilder. Är det bildjournalistik är det minimalt med redigering eftersom syftet är att visa en så sanningsenlig bild med verkligheten.

Jag brukar ändra kontrast och färger. Ibland redigerar jag så att det ser så verklighetstroget som möjligt. Exempelvis om jag tar en bild på en solnedgång brukar bilderna inte bli lika bra som i verkligheten. Det beror på att kameran inte kan återge alla färger som finns och kan uppfattas som ”tråkigare och dassigare”. Då brukar jag justera färgerna så att de ser ut som de gjorde i verkligheten.

I andra fall, när det inte är lika roliga motiv, brukar jag redigera så att bilden ser bättre ut än i verkligheten☺Exempelvis om jag vill att bilden ska ha en mysig känsla, då brukar jag tona ner färgerna och öka kontrasten.

En tumregel jag har är att redigeringen inte får ”ta över” bilden. Som betraktare ska man inte tänka ”oj vad onaturliga färger det är” eller liknande, utan redigeringen ska helst vara ”osynlig”.

Vad är det största felet vi amatörer gör när vi tar bilder?

Att man inte tänker på helheten, bildkompositionen. Exempelvis om man vill ta en bild på en person, fokuserar man bara på att personen ska bli bra, och struntar i hur resten av elementen påverkar bilden. Det blir som att fotografen får tunnelseende 🙂

Det finns också olika kompositionsregler man kan använda sig av som riktlinjer. Det kommer göra väldigt stor skillnad på hur bilderna blir om man börja följa några regler om komposition. Till exempel:

Tredjedelsregeln – Placera motivet längs ett streck eller där två streck korsar. På vissa kameramodeller kan man ha dessa stödlinjer när man ska ta bild.

Gyllene snittet – Sifferförhållandet 1:1,618 beskriver det harmoniska förhållandet mellan två delar – det gyllene snittet. Vi ser gyllene snittets sidoförhållande varje dag i naturen och även på oss människor. Exempel är människans ansikte, kroppsdelar, fotboll eller svenska flaggan.

Har du några enkla tips till oss som försöker ta bilder till exempelvis Instagram och Facebook eller bara till familjealbument?

  • Håll det enkelt om det ska läggas upp på sociala medier. Försök att ta bort onödiga element i bilden. Tänk ”Om jag tar bort detta elementet, kommer det ändra budskapet i bilden eller gör det ingen skillnad?”
  • Tänk på linjer i bilden, ofta är raka linjer mer harmoniska och tilltalande än sneda linjer.
  • Om det är bilder till familjealbumet, försök att fånga ögonblicken. När känslor visas på riktigt är bättre än att folk är uppställda! Dock kommer det krävas mer jobb, för det är svårt att få bra bilder i rörelse, men det kommer vara värt det.

Finns det något motiv som du helst skulle vilja ta bilder på?

Djur och natur skulle jag vilja ta fler bilder på.  Jag måste bara ta mig ut först ☺

Har du någon favoritbild som du tagit, vad är det för motiv? Vill du berätta om något speciellt fotograferingstillfälle?

Den här bilden tog jag när jag var utbytesstudent i Skottland. Landskapet där är helt magisk!! För att ta den här bilden var jag tvungen att ta mig uppför en kulle snabbt som tusan innan bussen skulle åka igen. Väl uppe var det värt det! Medan jag njöt av utsikten var det andra resenärer som tog sig upp för kullen framför. Jag tyckte det var häftigt att fånga människans äventyrslust på bild.

 

Något tips till de som är lite extra intresserad av fotografering och vill utveckla sig från amatör?

Det kanske är ett tråkigt svar, men det gäller att ta bilder! Så ofta du kan. Strunta i om det inte är superkreativt eller om det inte blir bra. Du blir en bättre fotograf av att fotografera oftare. Fokusera inte så mycket på kameraprylar heller. Det är inte kameran som gör att man blir en bra fotograf.

Hur går det med bågskyttet? ☺

Haha…

 

Alla bilder i inlägget ovan är tagna av Vanessa Vera utöver det på henne själv 🙂 Stort tack för att jag fick vara lite nyfiken och ställa lite frågor. Jag tycker du är grym både som fotograf och person!

 

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.