Böcker

Dahl, Klingberg och Boije af Gennäs

Arne Dahl, Ewa Klingberg och Louise Boje af Gennäs är nåda av författarna som jag läst på sistone. Som alltid så är de bra böcker alla tre. Antingen måste jag vara en hejare på att välja böcker eller så har jag en gräslig tur 🙂

 Arne Dahl, Mittvatten – boken är den tredje i serien som Dahl skrivit om Sam Berger och Molly Blom. Inland och Utmarker är de två första delarna. Böckerna hänger ihop men Dahl skriver så himla bra och ser till att varje bok funkar även självständigt. I Mittvatten ligger Molly Blom i koma efter händelser i boken innan och Sam Berger är anklagad för mord. Istället för att vara ute så mycket på fältet som i tidigare böcker så utreds fallet via uppkopplingar och filer som finns dolda hos Säkerhetspolisen. Kopplingen till det svenska samhället, terrorism och andra aktuella händelser gör boken särskilt bra. Som alltid låter Dahl även oss tvivla på om förra av huvudpersonerna verkligen är som de utger sig för att vara. Läsa gärna hela serien – grymt bra!

Om Dahl kopplar sin historia till händelser i samhället så bygger Louise Boije af Gennäs sin senaste triologi på den. Hon tar det steget längre helt enkelt. Skendöd är del två och fortsättningen på Blodlokan. Båda är så bra att jag kan knappt bärga mig så att jag får läsa den tredje! Även dessa böcker hänger ihop och går att läsa utan koppling till den andre. Dock är det flera detaljer som gör att läsupplevelsen blir större om man läser dem i ordning. Speciellt de många politiska nyheterna, debatterna och diskussionerna som Gennäs blandar storyn med. Läsaren får en genomgång av flera kända och okända händelser i samhället. Samtidigt som huvudpersonen Sara mer och mer inser att hennes udda upplevelser är på riktigt. Kopplade till svensk politik och att hennes avlidna pappa var inblandad på något sätt. Spännande, bitvis otroligt men ändå realistiskt!

Om ett par veckor ska jag på skrivarkurs i Nässjö hos Veronica Grönte. Där kommer vi även få träffa Ewa Klingberg som skrivit bland andra Manglade dukar och vikta servetter. Tydligen finns även här en en serie ”Huskvarnaserien” och jag har två till på lager att läsa i det närmaste. Jag är dock osäker än så länge om de hänger ihop mer än att de utspelar sig till stor del i just Huskvarna. Denna boken är en riktig feel good bok!

Jag brukar inte läsa sådana så ofta men ibland blixtrar det till. Boken handlar om Felicia som blir med hyresfastighet efter ett avslutat förhållande. Ett inte kanske så genomtänkt beslut. På vägen får hon kontakt med antikhandlare Jonathan och hans möbler. Parallellt med nutidens historia om Felicias funderingar så får jag som läsare även följa med tillbaka i historien. Till platser och människor där dessa möbler varit med om olika händelser. Nutid och dåtid vävs ihop på ett fint sätt. Jag ser fram emot att höra mer om Klingbergs skrivande om några veckor.

Trevlig läsning! / Cilla

7 Comments

 • Reply
  Elin
  21 oktober, 2018 at 22:02

  fint med böcker! Läser Peter Robinson just nu

  • Reply
   Cilla
   21 oktober, 2018 at 22:05

   Åh han är också bra!! Måste man läsa dem i ordning? ?

   • Reply
    Elin
    21 oktober, 2018 at 22:09

    Nej det tycker jag inte att man MÅSTE men jag gör det i alla fall. Det är ju totalt olika fall i dom andra böckerna. 🙂

    • Reply
     Cilla
     21 oktober, 2018 at 22:09

     Tack för hjälpen!!

 • Reply
  Elin
  21 oktober, 2018 at 22:14

  ingen fara

 • Reply
  Anna / Boihusbil
  22 oktober, 2018 at 05:45

  Jag läser mycket just nu. Har både köpt nya pocketböcker men har också en del lite äldre böcker med i husbilen. Arne Dahl har jag försökt läsa så många gånger, men vi kommer inte överens alls. Tyvärr. De andra böckerna skriver jag upp på min lista att läsa, tack för tips! Har precis läst ut Jo Nesbös ”Törst”. Läskig och bra!

  • Reply
   Cilla
   22 oktober, 2018 at 06:30

   Tackar för tipset om Nesbö!!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.