Böcker

Ett högre syfte – Malin Thunberg Schunke

Förutom hos väldigt trevliga bokhandlare så hittar jag ofta boktips i sociala kanaler. Speciellt på Instagram där jag gärna följer författare, olika förlag och förstås bokbloggare. De sistnämnda verkar finnas ett helt gäng av som är riktigt grymma. Många av dem får recensionsex av förlagen som de sedan läser och recenserar. Verkar vara ett alldeles underbart utbyte i mitt tycke, undrar hur man kommer dit? 🙂 Några tips att följa på just Instagram för boktips är bland andra: @johannasdeckarhörna @boktokig @jaktenpåvärldensbästabok  @villivonkansbooks bland många många andra!

Ett högre syfte

En bok och författare som jag ”upptäckte” på Instagram var Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke. Med hjälp av Malin på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik så fick jag boken till mig och kunde läsa den under en kväll på jullovet. För jag läste verkligen ut hela på en och samma gång, det var bara middagspaus någonstans mellan kapitlen 🙂 Är det en vanlig vardags så brukar jag gå och lägga mig ganska skapligt. Egentligen är det bara en riktigt bra bok som kan få mig att stanna upp lite längre eftersom jag bara MÅSTE få veta vad som händer sen. Då kan det bli långt efter midnatt ibland men det händer några få gånger om året. Hade det inte varit jullov som jag läste Ett högre syfte så hade det blivit ett sådant tillfälle, så bra är den!

Amir Yasan åker till franska rivieran för att fira svensexa med sina bästa polare. Champagnen flödar och gänget hamnar på en bar i Nice. Under kvällen drabbas baren av ett otäckt terrorattentat där Amir hamnar mitt i skottlossningen. Polarna lyckas ta sig ut men Amir förlorar medvetandet. När han vaknar på bargolvet blir han bryskt tagen av polisen och förd till förhör, misstänkt för att vara inblandad i attentatet. Grundat på hans utländska ursprung trots att han är svensk medborgare.

En nitisk fransk utredningsdomare får hand om fallet och ser sin chans att markera på terrorismen på Amirs bekostnad. Eftersom det finns kopplingar till övriga Europa i fallet blir Eurojust i Haag inkopplat där den svenska Esther Edh jobbar. Hon blir även kontaktad av en av de övriga männen i svensexan som med sin rättsliga bakgrund förstår vilken knipa Amir hamnat i. Till skillnad från de övriga gänget. Esther får efter lite om och med med sin väldigt italienska chef med på tåget, Fabia Moretti, och de börjar nysta vad som egentligen hände den kvällen. Var det verkligen ett terrorattentat?

Vilket skydd har vi?

Som alltid med riktigt bra böcker läser jag fortare och fortare! Jag tycker också om Thunberg Schunkes grepp att inte ha med en regelrätt polis som i är vanligt i andra liknande romaner. Åklagarens värld och främst internationellt bjuder in till en ny värld, i alla fall för mig och jag blir mer nyfiken. Likaså bjuder berättelsen in mina funderingar på hur vi blir behandlade i olika situationer beroende vart vi kommer ifrån och vilket skydd har vi egentligen i andra länder än vårt eget? Även inom EU kan det skilja….

Läs boken – den är riktigt bra!

Cilla

2 Comments

 • Reply
  Malin Lundskog
  21 januari, 2020 at 20:53

  Vad kul! Tack för både boktips och tips på konton att följa.

  Den här boken vill jag verkligen läsa 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.