Böcker

Ett rent helvete – Anne Liljeroth

Ett rent helvete

I söndags läste jag ut Ett rent helvete av Anne Liljeroth. En bok jag sett flyga förbi lite här och var och konstigt nog dragit slutsatsen att det var mer en städbok. TROTS att det står ordet roman i stora bokstäver på framsidan. Inte förrän jag stötte på författaren på LinkedIn och att hon skrev på sin uppföljare trillade polletten ner. Förlåt mig Anne Liljeroth!

Ett rent helvete

Boken handlar om Danuta som har sitt ursprung i Polen men jobbar sedan tio år som städerska i Sverige. Redan som barn fick hon lära sig vikten av att hålla rent och ordning omkring sig och började även tidigt städa hos grannarna i samma trappuppgång. I motsats till alla oss andra som städar för att det är nödvändigt tar Danuta sin uppgift på stort allvar. Tillfredsställelsen att brotta ner fläckar och skapa fräscha ytor ger henne en stolthet som jag gissar få människor känner i sitt yrke.

Det är familjeförändringar som får henne att söka sig till Sverige och ett mer välbetalt jobb som städerska än de alternativ som finns i hemlandet. Med tiden blir hon en uppskattad och flitigt anlitad anställd hos företaget Rent Hus.

Alla har hemligheter

Som läsare får vi följa med Danuta på två av hennes mest betydelsefulla städuppdrag. Ett i en av Stockholm fina villakvarter där den hårt arbetande familjen Seger bor. Tonårssonen sitter vid datorn mest hela tiden och den vuxna dottern bor fortfarande hemma. Villrådig över familjens krav och sina egna önskningar. Med små ingripande försöker Danuta hjälpa den splittrade kvartetten att hitta tillbaka till familjelivet igen. Men liksom i många hem är inte allt vad det ser ut att vara.

Ossian Schröder är ungkarlen som gör kometkarriär i modebranschen och efter hans storslagna fester röjer Danuta upp. Dock är Schröder olycklig bakom den glättiga fasaden och hans försök att hitta lyckan på de mesta spektakulära sätt drar honom snarare än längre ned i mörkret.

Borta bra men….

Parallellt med kapitlen om familjen Seger och Schröder och deras öden får vi också inblick i Danutas liv. Mer och mer ju längre boken fortlöper. Hon brevväxlar med en syster varje vecka och knyter allt kraftigare vänskapsband med grannen Maj. Dock sviktar hälsan för den stolta städerskan som börjat fundera på om 10 år i Sverige kanske är nog. Borde hon återvända till Polen?

Ett rent helvete är en fin historia och riktigt trevlig att läsa! Spännande utan att gå över gränsen till oro och överraskningar. Inblicken i olika människors uppfattning om situationer och deras karaktärsdrag gör Liljeroth väldigt bra. Läs den!

Cilla

 

 

3 Comments

 • Reply
  Lena
  25 februari, 2021 at 21:08

  Den ska jag lägga på minnet 👍😊

  • Reply
   Cilla
   25 februari, 2021 at 21:26

   Ja den var läsvärd 😉

 • Reply
  Malin Lundskog
  1 mars, 2021 at 11:24

  ÅH! Vad kul att du har hittat Ann 🙂

  Och tack för recensionen, det här är den enda boken av Ann som jag inte har läst. Kanske dags att ändra på det nu?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.