Lite blandat

Grönsaker till varje måltid – nu blommar asfalten!

Grönsaker

Grönsaker är inte min starka sida, jag måste erkänna det. Även om jag har blivit MYCKET bättre de sista åren. Men fram till sisådär dryga 40-års åldern så lös de med sin frånvaro rätt ofta.

Vi åt inte så mycket grönsaker i Lönneberga heller vad jag kan minnas. Någon blandad fryspåse med olika ärter i varierade färger kunde dyka upp ibland. Eller en grönsallad med tomat och gurka när faster Hjördis var på besök. Hon hade jobbat som distriktssköterska så hon hade koll på det där med grönsaker. Hon fyller förresten år imorgon, undrar om det inte är 93 år eller något. Strong lady!

Grönsaker har aldrig lockat

Stuvade ärter och morötter har jag också ett svagt minne av att det kunde serveras på Granvägen när jag var liten. Jag kommer åtminstone ihåg att det var jätteäckligt. Nej, grönsaker har aldrig lockat något vidare. Genom åren har de väl kommit och gått i perioder i och för sig. Främst kopplat till försök till viktnedgångar och förstås när man är bortbjuden. Visst är det konstigt att grönsaker kan smaka rätt bra borta men hemma är det som att äta papper?!? Att hälla olja eller en massa dressing på har jag tyckt vara onödigt. Varför öka på onyttigt på det nyttiga då måste det bara bättre att skippa allt? 🙂

På racing finns det grönsaker

För ett par år sedan blev jag inspirerad av en racingdam som alltid hade med sig fina grönsaker till tävlingarna. Hemodlade och vansinnigt goda! Jag får erkänna att jag faktiskt skämdes lite vid vår del av långbordet, vi som hade tonåringar och allt. Det blev liksom lite fattigt och framför allt färglöst. Både jag och delar av familjen ”snuggade” friskt i hennes grönsaksskålar och det var inte utan att inspirationen infann sig. Förförra hösten satte jag till och med lite grönsaker som vi åt av i somras och höstas. Jag fick hjälp med planeringen och hur jag skulle börja fixa med mina pallkragar och även om det inte blev så mycket så var det både gott och mysigt att ha ”eget land”.

Till varje måltid?

Sakta men säkert har jag hämtat inspiration av andra som kan en massa om grönsaker såsom min racingväninna och min galet duktiga svägerska. Som för övrigt tog hål på min fördom om att lite olja på salladen tar inte bort det nyttiga när vi var på semester i höstas. Nu har jag beställt fröer till årets lilla odling och till och med gjort små matsedlar för veckans middagar så att det ska komma in lite mer grönsaker i vardagen. Utmaningen blir inte bara komma i håg det men även att ha lagom mängd hemma. Tidigare försök har ofta bidragit till att mycket slängs, det är också onödigt. Förpackningar är för stora eller så köper jag för många sorter som jag inte hinner äta upp. Hur gör ni andra där?

Målet är i alla fall grönsaker till varje måltid. En önskedröm borde vara halva tallriken förstås men det är nog bäst att ta lite i taget 🙂

Cilla

62 Comments

 • Reply
  Fröken Rödlök
  8 januari, 2019 at 18:53

  Det ser så gitt ut och låter så härligt att kunna skörda sin egna frukt och grönsaker men jag har så svårt att äta det tyvärr. Vi har tre år i rad dock planterat minitomater och det har vart gott.. funderar på vad vi ska plantera till våren.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:15

   Minitomater satte jag också 🙂 Vitlök och lök funkade också bra om du gillar det? Och sallad skötte sig själv med 🙂

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★
  8 januari, 2019 at 19:00

  Jag känner att det blivit sämre med grönsaker nu för det varit dyrare, men äter till stor del vegetariskt fortfarande så får ju i mig genom den boken. Har sakta börjat introducera kött i kosten igen. Det är lite blandade känslor men tror det kan bli bra påsikt i alla fall :).
  När det är tillgång av grönsaker äter jag mycket av det, och ja en hel del på jobbet så klart. Där är halva tallriken med grönsaker 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:14

   Ja det är inte billigt med grönsaker men man har nog igen det i längden. Liksom med lite kött också kanske? Varierat är ju bäst som bekant. Halva tallriken är imponerande!

 • Reply
  Frökenny
  8 januari, 2019 at 19:01

  Jag älskar grönsaker! Speciellt hemodlade såklart, det blir verkligen en mer intensiv smak då.??

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:12

   Ja jag har märkt det med, kanske därför det är är lättare att komma ihåg att äta dem med 🙂

 • Reply
  Moa Hansson
  8 januari, 2019 at 19:03

  Jag tycker om grönsaker försöker äta så mycket som möjligt varje dag ❤️

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:12

   Det är riktigt bra! Jag vill bli som du 🙂

 • Reply
  Anneli @ spinkfinger.com
  8 januari, 2019 at 19:21

  Jag älskar grönsaker men det är så tråkigt att skära, haha. Hemma hos oss blir det oftast en sådan där blandning med broccoli, blomkål och morötter. När vi har köpt hus vill jag odla lite i trädgården.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:11

   Sambon köpte någon mackapär där man tryckte igenom grönsakerna till stavar och tärningar. Det började med att vi skulle göra Jansson och hade ingen bra grövre rivare, den funkar ju med de flesta grönsaker tror jag 🙂 Ja odla lite, det är kul!

 • Reply
  Lena
  8 januari, 2019 at 19:25

  Faster Hjördis fyller 95 imorgon, skickat blommor. Grönsaker är bra för kroppen,goda recept efterlyses ?

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:10

   95 var det ja! Ja grönsaksrecept vore något 🙂

 • Reply
  Pärla
  8 januari, 2019 at 19:30

  Jag älskar grönsaker, speciellt de där stuvade. Magiska gott haha!

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:10

   Du gör det?! Bra jobbat, jag beundrar dig!!

 • Reply
  Sarah
  8 januari, 2019 at 19:32

  Jag gillar grönsaker och jag tycker att maten blir fräschare om man har det till 🙂 Så roligt att få odla sina egna grönsaker 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:09

   Visst blir den fräschare och ser trevligare ut också. Ja det var jätteroligt att se dem växa, utan större jobb egentligen 🙂

 • Reply
  Kamilla
  8 januari, 2019 at 19:33

  Jag ser mig själv som halv veg om man nu kan vara det men jag äter alltid veg ute. Veg mat är så galet gott

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:08

   Det är ju en bra idé, att välja vegetariskt när man är ute och äter. Där får jag ju grönsakerna på köpet 🙂

 • Reply
  Anna
  8 januari, 2019 at 19:41

  Jag kan älska en god sallad, men är väldigt dålig på att äta grönsaker till maten. Det är verkligen någonting som jag skulle behöva bli bättre på. Det där med att köpa rätt mängd låter mycket bra. Just det där med att köpa för mycket och sedan slänga är en sådan sak som får mig att tänka att det är onödigt att köpa det alls eftersom det inte äts upp.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:07

   Precis så! Man kanske får välja grönsaker utifrån förpackningar och storlek framöver, och göra smoothies som Helena förslog ovan 🙂

 • Reply
  Jennysvardag
  8 januari, 2019 at 19:55

  Jag är väldigt dåligt på att äta grönsaker. Hemma, men på jobbet så brukar jag äta grönsaker. Sonen får grönsaker, köper jag hem grönsaker så glömmer jag oftast bort dom. Jag hoppas att du kommer igång och äta mer grönsaker nu 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:06

   Visst är det knasigt att man kan få i sig grönsaker på andra ställen än hemma 🙂 Så gott att du ser till att sonen får sina i alla fall, et är mer än jag gjort genom åren… Jag hoppas med!!

 • Reply
  Lillan Kind
  8 januari, 2019 at 20:00

  Jag har inte heller alltid varit så lockad av grönsaker, men kanske beror det på att dom serverades och tillagades på ganska tråkiga sätt för ett antal år sen. Numera äter jag grönsaker, men sällan de ”traditionella” som ställdes på borden förr, och sällan tillagade som t ex stuvningar.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:05

   Jag tror det med att det var tillagningen förr som bidrog. Nu finns så mycket mer inspiration och kunskap att ta till sig 🙂

 • Reply
  Helena Roth
  8 januari, 2019 at 20:03

  Älskar frukt och grönt, och äter mer än gärna! Tips om du får ”för många” är att använda dem i en grön smoothie (så börjar jag varje dag, bästa frullen ever). Det är spännande det där dock hur olika det är, för här finns alltid frukt och grönt hemma, men äldsten är ganska ointresserad medan familjens minsting e sin mors barn, äter mer än gärna frukt och grönt. Så nånslags genetisk fallenhet verkar det också finnas.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:04

   Kan man blanda allt i en smoothie då? Sallad, kål osv? Vore ju superbra ju! Kanske bara att prova sig fram 🙂 Tack för tips!

 • Reply
  Lisa
  8 januari, 2019 at 20:23

  Jag gillar grönsaker, min man ”not so much” så att säga. 😉 Han lagar nästan alla middagar då jag alltid jobbar längre, så du kan ju tänka dig hur det ser ut hos oss.
  Jag är ärligt talat för lat att ställa mig och hacka då jag kommer hem och ofta äter sist och ensam.
  Men i morgon skall jag handla och DÅ skall jag köpa lite av vad jag gillar. Svartkål och lite andra mumsigheter.:)

  Fräsa svartkål med lite olja och sedan krydda upp med lite salt och svartpeppar och strö över parmesan är en favorit.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:25

   Svartkål har jag inte provat, tack för tips!!Och recept! Gillar kål ?
   Det är ett pyssel att fixa men det är det väl värt hoppas jag i längden ?

 • Reply
  Sara
  8 januari, 2019 at 20:44

  Jag har aldrig varit någon stor grönsaksälskare, nu försöker hag bättra mig när jag har småbarn hemma igen.
  Men hag fick någon knäpp förra sommaren och planterade så mycket tomatplantor, paprika, jordgubbar och diverse annat på vår balkong att min sambo beklagade sig över att det inte fanns något utrymme kvar alls att nyttja. Jag påpekade attt om han bara klev över några av de gigantiska krukorna så fanns det faktiskt minst 30×30 cm att stå på om man kände sig tvungen att ta tillvara på solskenet?
  Rackarns vad tomater vi har ätit dock!

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:46

   30*30 cm räcker väl ? Så goda grejer du sådde, blir det repris i år?

 • Reply
  Melissa Skywalkz
  8 januari, 2019 at 20:49

  Under flera år var jag en vegetarian som inte åt grönsaker, du kan ju tänka hur många frågor jag fått om det hahah. Sedan jag blev vegan har jag insett att jag inte kommer dö av att äta grönsaker och efter en riktigt lång process har jag börjat vänja mig. Vill ju helst skippa allt halvfabrikat och bara äta helt växtbaserat om du förstår vad jag menar.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:51

   Förstår vad du menar och jag gissar att det tar lite tid att få in nya vanor även fast man vet att de är bra!

 • Reply
  Elisa
  8 januari, 2019 at 20:56

  Tänk att det finns en annan än jag som aldrig riktigt växte upp med grönsaker! Äter gärna grönsaker idag, men du har rätt i att det av någon underlig anledning alltid blir mer på tallriken när jag’ är på besök hos någon. 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 20:58

   Åh vi är fler alltså!! Skönt att höra ?? vi får jobba på det!

 • Reply
  Fnulan
  8 januari, 2019 at 21:02

  Jag är faktiskt jätteduktig på grönsaker. i alla fall tomat, gurka tomat och majs hahahha. Märker att jag äter mer när jag tar bort gluten… Kram

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:08

   Man ersätter automatiskt med grönsaker för mättnad? Kanske vore något… ?

 • Reply
  Kirsi
  8 januari, 2019 at 21:04

  Min uppfattning är att det är envisa kokandet och lagandet av grönsaker är det som har förstört det för många av oss. Det finns få saker som är så sliskigt och illasmakande som stuvade ärter, överkokta morötter eller varm brysselkål. Tänk om vi hade sluppit allt det där som barn, så kanske våra vuxna matvanor hade innhållit mer grönsaker?

  Jag var också sen med att införa grönsaker i min mat. Visst kunde det bli lite gurka på mackan eller någon isbergssallad till sommargrillen, men annars var jag nog över 30 innan grönsaker blev standard i vår kyl. Ungarna är fortfarande skeptiska. Jag har också problemet med att saker hinner bli dåliga, men mina tips är följande:
  -Ät grönsakerna råa, det är så mycket godare.
  -Skippa vattniga bladgrönsaker som inte smakar – välj istället spenat, hackad grönkål eller ruccola
  -Vitkål, spenat och riven morot som bas i sallader
  -Annat att ha i sallader: bönor, linser, äpplen, nötter, frön, avocado, rödlök,
  -Det går bra att juica allting och dricka – eller frysa in i istärningar och använda i smoothies
  -Pressa lite citron över en sallad
  -Blomkål och broccoli är jättegott när de äts råa – funkar bra i sallader

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:07

   Åh vilka bra tips!! ? Stort tack!

 • Reply
  Hanna
  8 januari, 2019 at 21:05

  Nu är jag lite av en grönsaksälskare och känner att måltiden inte blir komplett utan det. Just nu helt inne på ångkokta, typ grönkål broccoli osv. Även en rå morot är ju så gott.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:06

   Önskar jag vore som du!!

 • Reply
  Popprinsessan
  8 januari, 2019 at 21:13

  Jag liksom älskar ditt inlägg!! Det kunde vara mig du beskrev! Är också dålig på grönsaker, även om jag VILL äta mer. Får det liksom inte att bli naturligt. Bara när det kommer andra och ska äta middag hos oss, då är det SJÄLVKLART. På något sätt är det lite enklare att få till de där grönsakerna när man tex grillar. Tack för att du delar med dig och nu blev jag mer inspirerad att äta mer grönt!

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:16

   Tack!! Vad glad jag blir!! ? Vi får peppa och påminna varandra så blir vi grymma på grönsaker ?

 • Reply
  Hannas krypin
  8 januari, 2019 at 21:13

  Jag äskar grönsaker men är ofta för lat för att laga till. Varje år drömmer jag även om mitt eget land men har aldrig tiden att göra det ordentligt. I år hade jag egna tomater och smultron och så har jag mitt jordgubbsland men jag vill ha mer egentligen.

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:15

   Man får ta lite i taget tror jag, det går inte hinna med allt ?

 • Reply
  Chanelle
  8 januari, 2019 at 21:17

  ååh vad jag borde hänga med dig på den utmaningen! Jag har aldrig heller lockats av grönsaker och kan helt ärligt ha svårt att få i mig det ibland.. Men när jag har mina perioder av försök så köper jag små påsar för att det är mindre risk att det ligger och blir dåligt. Om du gillar lök så kan jag tipsa om salladslök (om du inte redan testat det). Det ser ut som större gräslök och smakar typ som det också, jättegott och fungerar till typ all mat 😀

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:19

   Bra tips med salladslök istället, den är mildare med? Vi får välja de grönsaker som är godast och snyggast då blir det nog enklare ?

 • Reply
  Johanna
  8 januari, 2019 at 21:20

  Älskar sallad och grönsaker, men ibland kan det vara riktigt, inte så gott. Typ stuvade ärtor lät inte så jättegott. Morötter dock, älskade det! Med kokt potatis och falukorv <333 Nostalgi! Beror nog på hur man lägger upp det, sedan är ju egenodlat eller närodlat godast. Kram <3

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:21

   Gillar falukorven mer ? men matiga sallader är nog inte så dumt.. ? Kram!

 • Reply
  Annica
  8 januari, 2019 at 21:49

  Vi i min familj är också rätt dåliga på detta med grönsaker, men vill bli bättre. Som tur är har vi barn som gillar det mesta i grönsaksväg – vad vi märkt i alla fall. Så vi ska absolut bättra oss. Och otroligt vad dina bilder lockar till att äta mer grönsaker! 😀

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 21:50

   Tack!! ? Ibland får man bara skärpa till sig och så håller det så länge det håller helt enkelt ?

 • Reply
  Evahle - en blogg om psykisk hälsa
  8 januari, 2019 at 22:03

  Jag borde bli bättre på att äta grönsaker faktiskt… Det är ju ändå både gott och nyttigt trots allt 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 januari, 2019 at 22:06

   Ja det är ju nyttigt och mkt är nog gott ?

 • Reply
  Amanda
  8 januari, 2019 at 22:28

  Nej jag är 24 år och jag är inte heller sallads tjej tycker det är som du säger smaklöst men jag försöker ha någon form av sallad till middag. 🙂

  • Reply
   Cilla
   9 januari, 2019 at 06:29

   Är ju superbra!!

 • Reply
  TwinMom.se
  8 januari, 2019 at 22:29

  Både jag och döttrarna älskar grönsaker och äter det till varje måltid. Vi sår vårt egna och tar det slut tar vi från föräldrarna som bor på landet och också sår! Längtar så till i vår när det är dags att så igen?

  • Reply
   Cilla
   9 januari, 2019 at 06:28

   Precis så vill jag också ha det och nu är det ju dags att förså inne ?

 • Reply
  Kathrinea
  8 januari, 2019 at 23:18

  Men åh grönsaker som är sååå gott haha 😀 jag äter nog grönsaker till allt och har alltid gjort, tycker om att hacka massa olika och göra en stor skål blandsallad av det som man kan ha till typ allt ?

  • Reply
   Cilla
   9 januari, 2019 at 06:28

   Jag är avundsjuk!! Hoppas man kan lära sig bli så ?

 • Reply
  Björn
  9 januari, 2019 at 00:49

  Låter nyttigt ja skulle aldrig klara det till varje måltid dock men försöker ändå få i mig det i ett mål mat om dagen hehe

  • Reply
   Cilla
   9 januari, 2019 at 06:27

   Ett mål om dagen är ju grymt bra! Är nog där jag landar med ?

 • Reply
  Sandra
  9 januari, 2019 at 19:27

  Grönsaker är så gott och nyttigt, sallader äter vi ofta som ren lunch, så gott. Olja blandat med vatten och balsamvinäger och salladskrydda är en suveränt god dressing till ❤

  • Reply
   Cilla
   9 januari, 2019 at 19:29

   Det låter så gott när du beskriver! Ska ta efter!!!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.