Lite blandat Västervik

I Hultgrens Bokhandel med psykopater och idioter :)

I torsdags morse var jag på författarfrukost i Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik. Liksom bokhandeln i Eksjö är de oerhört duktiga på att anordna sammankomster och arrangemang utöver själva bokförsäljningen vilket är väldigt uppskattat! Speciellt nuförtiden när man som passionär har tid att besöka dem 🙂

På besök just denna morgonen var Thomas Eriksson som skrivit bland andra böckerna ”Omgiven av idioter” och ”Omgiven av psykopater”. Ni känner säkert igen dem från topplistor där böcker finns att köpa, det gjorde i alla fall jag även om jag inte läst dem. Än. Eriksson är beteendevetare och böckerna utgår från ett färgtest där man kan dela in människor i olika färger beroende på vilken personlighetstyp man är. Väldigt enkelt förklarat. Det finns grön (stabilitet), gul (inspiration), röd (dominans) och blå (analys) och utifrån påståenden i ett test får man reda på åt vilken färg ens personlighet lutar åt.

Själv har jag fått möjligheten att göra testet ett par gånger dels i samband med ledarskapsutbildning och dels för att se vilka färger människorna jag jobbade med närmast hade. Båda gångerna visar mitt test att jag är så knallgul det bara går 🙂 Det har med åren tillkommit lite mer rött men det har nog med åldern att göra att jag blivit mer bestämd, kanske. De flesta människorna har nästan alla färger i sig men får du möjligheten att göra ett någon gång så ta chansen. Det är oerhört lärorikt och framför allt roligt! Helt plötsligt kan man förstå varför andra människor beter sig som de gör och varför de tycker som de gör om ditt beteende 🙂 Förhoppningsvis blir även de som tycker att de är omgivna av idioter hela tiden upplysta.

Till dagens frukost kom ungefär 75-80 personer och Hultgrens hade gjort det riktigt mysigt med fina smörgåsar och kaffe samt röjt undan i lokalen så att alla kunde se och höra bra. Det är inte lätt att få till en föreläsningslokal mitt i en affär, men det blir så passande när det är en författare på besök. Självklart hade de även servat med att plocka fram Thomas böcker så att alla smidigt kunde köpa dem och få dem signerade. Många hade säkert bråttom vidare till jobb och annat så då uppskattas tillgängligheten.

Förutom att de flesta av oss skrattade gott åt personlighetsdrag vi hade själva eller kände igen hos andra så resonerade Eriksson även kring sin andra bok om karaktärsdrag hos psykopater. Hur dessa saknar den empati de allra flesta av oss har och hur det verkligen inte syns utanpå. Vad jag förstod så kom boken till utifrån att det uppstod frågor från den första boken i hur man använder kunskapen om människors personligheter till manipulation och liknande. Spännande värre med andra ord!

Jag ser verkligen fram emot att läsa hans böcker inklusive den deckare Eriksson också skrivit. Stort tack till Erik Hultgrens Bokhandel och Thomas Eriksson för en supermysig och intressant torsdagsmorgon i oktober!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.