Skrivande

Kan alla skriva en bok?

Idag kom ett nytt avsnitt av min och Malin Lundskogs podd, Skriverier med Malin och Cilla. Temat denna veckan är Kan alla skriva en bok? Som i alla avsnitt vi spelar in så är det en salig blandning av ämnen som vi pratar om. Men alla har de en sak gemensamt, de grundar sig i skrivande och framför allt lusten till att skriva. Där är både Malin och jag rörande överens, att skriva är bland det roligaste som finns.

Det ska kännas roligt

Att skriva en bok är ganska skrämmande om man inte gjort det förut. Lika skrämmande som att springa ett maraton för första gången. Eller laga avancerad mat som gäster ska smaka som du inte bjudit på mat innan. Men också som att söka det där drömjobbet som du är osäker på om du är kvalificerad för men ändå är så sugen på. Ni vet de där grejerna som kittlar och som har inre känsla av att mana på. Tankarna går liksom det där verkar roligt, undrar om jag skulle kunna … och man kanske skulle … Eller liknande. Det DÄR som gör att det finns en lust och en nyfikenhet som till slut kanske växter till en faktisk vilja. Man kanske till och med vet redan från början att det kommer bli tufft, kräva mycket jobb och framför allt tid. Och ändå så vill man, för att det verkar vara så roligt. Det är där jag tror kärnan finns, är man sugen på att skriva en bok ska det vara för att det känns roligt.

Det krävs lite tid

Tänk dig att du har den där känslan, att det skulle kännas roligt att tex skriva en bok. Eller något helt annat, men något som är utmanande. Och så växer den tanken till att du faktiskt vill göra något åt den. Många gånger så är det så att det faktiskt krävs lite tid. Tar vi igen en bok som ett exempel så vet vi alla att det tar tid att skriva en bok. Men liksom att man inte äter elefanter i en tugga så tar man även bokstäverna och orden till en bok, lite i taget. I podden idag berättar jag om en kvinna som skrev en kvart om dagen, för hennes kropp pallade inte mer där och då. Det blev en bok av det med! En del kan bara skriva en stund i veckan, det är också fine! För min del behöver jag nästan boka in tiden i almanackan för att det ska bli av ibland. För andra kommer det spontant.

Kan alla skriva en bok?

Malin ställde frågan till mig rakt ut i dagens avsnitt och mitt svar var – JA! Och sen var avsnittet slut 🙂 Nej då, men vi landade båda i sakerna ovan. Att man måste (faktiskt) tycka att det ska kännas roligt att skriva. Och att inse att det krävs lite tid och se till att den tiden blir av. Sedan är saken nästan biff. Eller så enkelt kanske vi inte kom fram till att det var, utan hade fler tankar. Men dem får ni lyssna till i poddavsnittet.

Förutom att svara på den viktiga frågan ”Kan alla skriva en bok?” så pratar vi också om skrivprocess. Om alla får göra som de vill, eller behöver följa ett recept. Som vanligt har vi också boktips, jag tipsar denna gången om en ljudbokserie. Det är Ebba von Sydows serie om kungliga kärlekshistorier som finns på Storytel. Malin tipsar om Utanverket av Kristin Nord.

 

Trevlig helg och framför allt lyssning!

Cilla

 

PS Bilden är tagen av Julia Swanberg samma år som både Malin och jag debuterade, 2021. Bara knappt två år sedan, men samtidigt sååå länge sedan.

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.