Böcker

Minnespusslet av Agnete Friis

Häromkvällen läste jag ut Minnespusslet av Agnete Friis som jag hittade på Eksjö Bokhandel. Oftast när jag handlar böcker så är det som att gå i en godisaffär, jag plockar lite av varje 🙂 Det är kul att springa på nya författare och att bara läsa lite på baksidan för att känna om det klickar  i läsgenen.

Självklart har även jag författare som jag följer och mer eller mindre hänger på låset när nya böcker kommer ut, men där emellan är jag öppen för alla förslag. Jag blandar pocket och hårda böcker hej vilt, även om pocket oftast blir smidigare när jag är ute och reser. Dock fastnar jag inte riktigt för ljudböcker då jag tycker det tar alltför lång tid innan jag får reda på vad som händer! En vanlig bok går fortare och eftersom jag är helt kass på serier och filmer så är det inte ovanligt att jag knäcker en bok en kväll 🙂

Häromveckan när jag plockade nytt bokgodis i Eksjö så fick boken Minnespusslet följa med mig hem och den läste jag ut på en kväll nu i veckan. Grymt bra!! Det är sällan jag tycker en bok är dålig men de kan förstås vara mer eller mindre bra. Trots att jag inte kunde relatera fullt ut till boken så berörde den mig och jag hade mycket väl reagerat likadant som huvudpersonen i boken om jag hade varit i hennes kläder och skor.

Ella är en 28-årig ensamstående mamma i Köpenhamn. Hennes grabb Alex är i yngre tonåring och de bor i en lägenhet som socialen står för. För att få vardagen att gå ihop samlar de flaskor, pantar och lever på bidrag. Som ung åkte Ella ut och in ur fosterhem och har på grund av händelser i sin egen barndom tappat fotfästet. Hon drabbas av krampanfall som inte har någon fysisk förklaring utan de tros bero på att hon förträngt upplevelser från förr. För att döva och hindra anfallen tar hon till spriten och när kulmen nås vill myndigheterna ta sonen ifrån henne. Hon flyr med honom till sin barndoms stad och tar farmors tomma och nedgångna hus i besittning.

Flera av stans invånare känner igen Ella från förr och nästan oundvikligt börjar hon nysta i vad som egentligen hände när hon var en liten flicka. Minnespusslet är spännande och har förstås en oväntad utveckling där allt inte är som det ser ut att vara. Förutom att jag kan förstå hennes reaktion när hon drar iväg med grabben så gillar jag också att det är inget rosenskimrande och gullande i boken, utan det är rakt på precis som Ella själv.

Tydligen så har författaren Agnete Friis skrivit böcker tidigare tillsammans med Lena Kaaberböl men det är inget jag har läst, är det någon av er som har? Minnespusslet har hon dock skrivit själv och jag hoppas det blir fler i samma genre!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.