Lite blandat

Njut av din semester, det är du värd!

För väldigt många är denna helgen första dagarna på årets semester. Även om industrisemestern inte har samma betydelse som förr så känns det som de allra flesta har huvuddelen av sin semester under juli månad.

Oavsett om du har flera veckors semester eller bara några dagar i taget så glöm inte att njuta av den. Förmodligen har ett helt år har gått sedan din förra längre ledighet och det kommer ta ett till innan nästa. Även om vi kanske är lediga kring julhelgen eller för skidåkning under vintertiden så brukar sommaren vara där vi är lediga som mest och det gäller att ta vara på den.

När jag ser mig runt omkring och även tittar tillbaka på mina egna semestrar genom åren så noterar jag hur olika vi är på att hantera semestern. Dels hur vi gör innan den börjar och dels hur vi agerar under tiden de lediga dagarna går. Några eller väldigt många jobbar så in i bänken in i det sista. Man vill ha så mycket som möjligt gjort innan det stämplas ut. Gärna ska några gamla surdegar betas av också som kanske skjutits på ett bra tag 🙂 Semesterledigheten intas i hög hastighet och familjen eller vännerna runt omkring får hänga med på några snabba dagar innan man lugnar ner sig. Det tar lite tid innan hjärnan förstår att till exempel handla mat inte behöver gå på rekordtid som så ofta annars. Eller att allt måste packas och gärna komma iväg samma dag som semestern börjar. Andra börjar trappa ner lite långsamt kanske veckan innan själva semestern börjar. Går ifrån lite tidigare, kanske tar en dag  ledigt mitt i för att förbereda någon resa och på så vis vänjer kroppen för att vara ledig.

Beroende på vad vi jobbar med i vår vardag så kan arbetsrelaterade grejer spilla över på vår semester. Några kan inte påverka sitt arbete alls under sin semester utan är man ledig så är man ledig, jobbar man så jobbar man. Andra, jag tror det är väldigt många, har arbeten som påverkar semestern på ena eller andra sättet. En egen företagare till exempel kan ha riktigt svårt att bara lämna och ta ledigt i flera veckor utan behöver gå in och jobba någon dag då och då eller åtminstone vara tillgänglig för andra. Jobbar man i en roll med specialkunskaper där andra är beroende av en kan även en sådan situation kräva en arbetsblandad semester. Beroende på hur ens personlighet är så hanteras sådana situationer på olika sätt. Vissa blir stressade och låter det påverka mer än själva tiden man måste jobba mitt i semestern. Man stirrar någon dag innan och så tar det någon dag efter igen att varva ner, medans andra gör det med vänsterhanden och låter det inte påverka mer än så.

Oavsett vad du har för jobb, hur du la upp tiden före semestern eller hur mycket ledig du är så glöm inte njuta av din ledighet. Även om du tycker det är rent ut sagt är skitroligt att jobba! Du har stimmat, fixat och donat i flera månader för att få vara ledig. Tjänat in semesterdagar och svurit på snöslasket i de mörka vintermånaderna. Kanske planerat resor, bokat stugor och husvagnsplatser, lagt upp rutter för bilen eller båten. Eller haft målbilden av att bara få vara hemma och göra just ingenting.  Lägg inte din dyrbara tid på att klura alltför mycket på jobbet, det hinner du när det blir så dags. Så njut nu för sjutton!

Cilla

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.