Lite blandat

Skördemarknad utan sportbehå men med sjösjuka

Det blev en annorlunda start på helgens skördemarknad som blev egentligen inte alls som planerat, men vad gör väl det. Överraskningar är allt som oftast välkomna, dock inte alla kanske….

Sambon firade ojämn födelsedag i fredags och lyckades rymma från byggnationerna en dag. Dock missade han de oerhört fina och uppskattade tårtorna som damp ner på verkstaden i Eksjö, men ryktena säger att de blev väl omhändertagna 🙂 Istället skulle födelsedagen firas på Skördemarknaden på Öland. Vi har länge pratat om att åka dit och gärna med egna båten för att dels komma fram lite snabbare och dels att det hade varit en rolig grej med just båten. Egentligen har det varit upp på tapeten att åka en lite längre resa med båten hela sommaren men framför allt jag har dragit öronen åt mig när det blåst lite väl häftigt. Fast är det födelsedag så är det och efter lunch i fredags kastade vi loss Axoparen och styrde mot Byxelkrok.

Ut genom Gamlebyviken, förbi Västervik och sedan ner söderut genom skärgården gick det hur bra som helst. Bitvis är det mer som att åka buss än båt, så stadigt går det. Det var fint väder så ganska tidigt lämnade vi farleden inomskärs och drog snett ner mot Byxelkrok. ”Öland tar vinden, så det borde bli lugnt” blir jag informerad. Jo tjena, en bit ut i Kalmarsund förbannar jag mig själv för att ha glömt att ta på mig sportbehån. Ölands allvar tog inte så mycket vind just i fredags och i kombination med lite gammal sjö så dunsade det en del på överfarten. Men med mjuka knän, gott humör och en mjuk stuss så klarar man sig rätt bra 🙂

Väl framme i kroken så var där nästan spöklikt lugnt. Vi var den enda gästbåten i hamnen och någon skörd såg vi inte till. Ett gäng utställare ville sälja hantverk, det var det enda som livade upp. Det blev i alla fall en promenad och lite mat innan vi började tveka på att ligga kvar i hamnen över natten som var tänkt. Planen blev istället att åka hemåt men spontant skickade vi iväg ett meddelande till racing-vänner i Oskarshamn som bor ”på vägen hem” och de bjöd in oss till fredagsmys. ”Har du sportbehån på dig” frågade frun i huset som är marint uppfostrad när hon hörde om den guppande överfarten. ”Tyvärr…” svarade jag och skuttade runt på sjön en stund till.

Värdparet bjöd på en utomordentligt trevlig kväll och vi kunde ligga vid deras brygga, glatt tackade vi nej till gästrummet. Vi skulle ju sova i båten för en gång skull! Det är första gången i mitt liv jag vaknat sjösjuk….. Tack och lov släppte det efter frukost och vi tackade hjärtligt för gästfriheten. Någon app talade visst om att det borde vara lugnare vågor idag och vi styrde hemåt. Tyvärr så måste den appen gällt någon annan sjö och jag fick ogästvänligt lämna min frukost i vattnet strax innan vi svängde av farleden utanför Västervik…. Kan man bli mycket ynkligare? 🙂 Det har bara hänt en gång innan på dessa 16 år vi har haft båt.

Tur det är några månader till nästa båtsäsong så jag hinner glömma och tills dess ska jag lägga både sportbehå och åksjuketabletter i en stuv!

Cilla

(Bilden är utsikten från Oskarshamn när Gotlandsbåten är på väg in och Kustbevakningen ligger och spanar )

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.