Böcker

Speglarnas Bok och Sanning med modifikation

Speglarnas bok av E O Chirovici och Sanning med modifikation av Sara Lövestam är senaste veckans lästa böcker. Självklart har jag hittat dem på Eksjö Bokhandel. Jag vill gärna läsa ett par böcker i veckan dels för att det är så jädra roligt och dels för att Stehen King har sagt att om man ska bli bra på att skriva så ska man läsa mycket 🙂

Speglarnas Bok är åt deckarhållet där en litterär agent får ett påbörjat manus till sig. Ett annorlunda följebrev väcker intresse hos agenten som läser manuset med oväntat intresse. Handlingen är kopplad till ett mord på en professor i psykologi som hänt flera år tidigare där författaren hade en anknytning till den mördade. Vid tiden för mordet var författaren student, dock ej i den dödes klasser, men genom en kvinnlig bekant och student lär han känna professorn. Polisförhören arkivet dock av honom från mordet och inte förrän många år senare verkar han ha fått till sig information om vad som egentligen hände.

När agenten läst färdigt manuset som även det heter just Speglarnas bok visar det sig att författaren är sjuk och dör även innan all information kommer fram. En journalist får i uppdrag att ta reda på vart resten av boken finns samt vad som är sant kring mordet på professorn. Det blir en spännande resa som jag som läsare få följa i Speglarnas bok, inte bara på grund av mordhistorien utan för att utredningen drivs framåt genom olika personer. Den utreds av olika personer i boken i en kedja så boken är skriven ur flera personers perspektiv, dock inte parallellt utan den ene tar över efter den andre på ett naturligt sätt. Läs gärna Speglarnas bok!

Jag har inte läst något av Sara Lövestam tidigare men efter Sanning med modifikation så kommer jag absolut göra det! Hon har tydligen skrivit ett flertal böcker tidigare men denna är den första om en kille som heter Kouplan och jag kommer aktivt leta efter fortsättningen. Boken börjar med att en flicka försvinner från ett köpcenter i Stockholm och hennes mamma annonserar efter hjälp att leta efter henne. Hon vill inte blanda in polisen på grund av vad hon säger är en vårdnadstvist.

Kouplan är en invandrarkille, eller egentligen man, som inte har uppehållstillstånd i Sverige men bor inneboende hos en svensk familj. Utifrån hans beteende får jag veta att han gömmer sig från polisen och har med sig erfarenheter ifrån hans hemland Iran som påverkar honom starkt. Å ena sidan är han lite naiv och nästan barnslig, å andra sidan smart och klok som få. Eftersom han behöver pengar så svarar han på annonsen och hjälper mamman att leta efter dottern och ju mer han nystar desto mer förstår han att det är något konstigt med flickan försvinnande.

Sanning med modifikation innehåller flera olika vändningar och inte förrän mot slutet förstår jag hur det hänger ihop. Den oväntade mjukheten hos den intressanta Kouplan och nyfikenheten i vad som hänt flickan driver mig framåt genom sidorna. Ännu en läsvärd bok!

Cilla

2 Comments

 • Reply
  Sanna
  20 februari, 2018 at 16:08

  Två bra böcker att lägga till listan över framtida läsning, tack för tipsen Cilla!

  • Reply
   Cilla
   20 februari, 2018 at 21:11

   Kul att tipsen uppskattas! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.