Lite blandat

Odla grönt, hur går det då?

Odla grönt? Du?! Är du sjuk?! – var ett inlägg jag skrev i höstas när jag började min karriär som odlare. Kan ni tänka er, odlingslådorna finns kvar än! När det vackra vädret kom i helgen gav jag dem lite extra omtanke.

Jag har fyra stycken lådor som jag ska odla i, två i Västervik och två i Eksjö. Alla har olika innehåll med inte överdrivet många sorter men lite grönsaker, något bär och och örter. På resan hem från Burg i höstas ritade min mentor från Oskarshamn ner vad jag kunde ha i respektive låda. Lappen är förresten baksidan på en beställningssedel till en vinleverantör 🙂 Självklart har jag kvar den då lite skulle sättas då och lite nu i vinter. Annars hade jag aldrig kommit ihåg vad som skulle ner vart, men eftersom jag är allmänt förvirrad ändå så blev vintern nästan vår innan det sista kom i. Jag hoppas det ska gå bra ändå.

Förvirringen blev ännu lite djupare när jag i söndags tittade till mina lådor i Eksjö. Snön hade försvunnit sånär som på ett litet sjok med is som jag hackade bort. Dock hade jag svårt att komma ihåg VART i lådan jag hade petat ner grejerna i höstas! Machesalladen, timjan och bladpersiljan hade jag fått fina plantor av och de stack upp så fint i ena lådan. Värre var med bland andra vitlöken i den andra…. Jag skulle så fröer i söndags och gjorde så med, men det kan finnas en risk att morötterna parar sig med vitlöken. Eller dillen med persiljan. Vem vet, jag kanske uppfinner nya smaker! 

För att förbättra minnet så hämtade jag raskt en tuschpenna och skrev på insidan av pallkragarna de delar jag kom ihåg. Det var en skrattretande utmaning att stå böjd över kanten och försöka stava snyggt. Å andra sidan är det nog bara jag som kommer se det, så det gör inget att det ser ut som en femåring skrivit 🙂 Proffsen ritar säkert upp schema vad de ska sätta vart men det tänkte inte jag på när jag började odla.

Förra året lyckades jag med att odla tomater så när solen sken som bästa i söndags tog jag tag i det med. Tyvärr fick jag inte så många tomater trots ett antal fina, höga och robusta på grund av att solen lyste med sin frånvaro större delen av sommaren. Fast jag var nöjd ändå att bara ha plantor! En väninna tog tacksamt emot några så gåbortpresenten i lördags till samma kvinna var ett planeteringskit. Jord, fröer och miniväxthus. Förhoppningsvis lyckas vi båda två i år och eftersom det blev olika fröer till oss båda kan vi byta plantor med varandra. Visst låter det avancerat?!

I alla fall fick jag ner även ner tomatfröna i jorden så nu har jag en liten låda i tvättstugan som jag hoppas vill gro. Det doftar lite mystiskt när jag lyfter på locket men det kanske är normalt…. I ena hörnets små krukor tryckte jag även ner ett par chilifröer som jag ofrivilligt torkat. Tänk om de tar sig med!

Det kanske blir pannkaka av alltihop men vad gör väl det, det är kul att prova ändå 🙂

Cilla

4 Comments

 • Reply
  Lotsan
  11 april, 2018 at 19:19

  Det kommer bli jättebra!! Du provar ju???

  • Reply
   Cilla
   14 april, 2018 at 11:20

   Sant! Återkommer med utfall 🙂

 • Reply
  Kerstin
  13 april, 2018 at 22:38

  Du fixar det, du har ju en toppenmentor.
  M har försökt med mig med. En vecka så var allt dött..??

  • Reply
   Cilla
   14 april, 2018 at 11:20

   Ja den mentorn är bäst! Känner igen mig i den veckan, men nu jädrar ska det ske 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.