Skrivande

Spela in podd – så här gör vi!

Spela in pod

När Malin Lundskog föreslog att vi skulle börja spela in podd och vi började fnula med Skriverier med Malin och Cilla så blev jag faktiskt lite skraj. Jag hade ingen koll alls då hur man kan spela in podd. Inte vad som krävdes i vare sig materialväg eller hur det gick till rent praktiskt. Som tur var hade Malin erfarenhet och kunde vägleda mig. Än mer tur var att familjemedlemmar engagerade sig också, framför allt i tekniken.

Spela in podd – en mikrofon behövs

Det första jag fick göra var att köpa en mikrofon. Trots att jag hänger mycket på sociala medier så är jag inte bra på det här med att surfa runt. Jag tappar tålamodet direkt! Även när det gäller kläder, träning, odling eller något av mina andra arton intressen. Ska jag ha något går jag direkt till den affären jag vill handla i eller någon av de sidor jag handlat innan. Eller fått tips på. Inget letande här inte 🙂 Är det inte mina områden ber jag mer än gärna om hjälp! Som till exempel vid inköp av poddmikrofoner.

Det landade in i den som syns på bilden, visst är den snygg? 🙂 Det kanske inte är ett krav egentligen men det är ju kul när den inte misspryder skrivbordet i alla fall. Det är inget minneskort i denna mikrofonen utan jag kopplar den till usb-uttaget i datorn. Sedan hade jag redan innan Adobe-programmet Audition installerat på datorn som tar upp ljudet. Att jag kunde använda det och hur jag skulle bära mig åt, det fick jag lära mig hos Jennifer Sandström. Hon har en ännu utförligare och bättre to do hos sig när det kommer till poddar.

Vi ser varandra

Eftersom vi gärna vill se varandra när vi spelar in så ringer vi upp varandra via Messenger också, Malin och jag, när vi spelar in. Vi körde Zoom någon gång med men då körde det ihop sid med inspelningen. Fråga mig inte varför! Nu törs vi inte ändra något eftersom det funkar. Innan vi började spela in tillsammans tog jag micken och datorn och provade spela in podmig fram här hemma i Eksjö var ljudet var bäst. Med Emil i Lönneberga i högsta hugg läste jag in några rader för att jämföra ljudet. Till slut landade det in på kontoret sittandes ”som vanligt”. En madrass som stod på golvet räckte till för att dämpa eventuellt ekande. En madrass som jag svurit på då den bara stod på vänt där, helt plötsligt kan den gärna få stå kvar.

 

Så vi ringer upp med face-time så vi kan se varandra när vi pratar. Konversationen flyter lättare då. När vi förberett oss och sjungit upp oss lite drar jag ingång mitt inspelningsprogram och mikrofon. Malin startar sina mackapärer på sitt håll. SEN börjar vi sjunga och babbla på. Ni som lyssnat har lite koll på gången vid det här laget. Ämne och tankar har vi planerat i grova drag innan. Men det mesta är spontant.

Spela in podd är också att sätta ihop ljudfiler

När vi är klara stänger vi av förstås 🙂 Jag sparar ner min ljudfil och skickar iväg till Malin som är den som har koll på redigeringen. Här brister mina kunskaper men jag vet att hon använder Garageband som program där hon fogar ihop våra filer och klipper bort det som känns knasigt. I början på varje inspelning klappar vi i händerna samtidigt så att hon vet vart hon ska börja. Klappljudet ger ett sådant högt utslag på frekvensen och således lätt att se på filen.

När vi fixat bild och avsnittstext lägger Malin ut den ihopklippta filen på Libsyn. Där distribueras den sen till de plattformar som vi alla lyssnar på. Och sen är ni så fantastiska att ni lyssnar, om ni visste hur mycket vi uppskattar det! Det finns säkert hundra sätt till att spela in podd på men så här gör vi och än så länge funkar det. Förhoppningsvis kan vi växa och utvecklas med tiden och kan ta in hjälp med redigering och ljudbearbetning men det kommer nog 🙂

Cilla

Vill du läsa mer? Här finns ytterligare ett inlägg om vår pod

2 Comments

 • Reply
  Malin Lundskog
  3 maj, 2021 at 17:35

  Ha ha ha! Tänk att jag är den erfarna ändå 😉

  Och håller med dig: så kul med alla som lyssnar. Och med dig som sjunger babblar med mig.
  BÄSTA författar-Cilla!

  • Reply
   Cilla
   3 maj, 2021 at 17:44

   ❤️❤️❤️

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.